Πρωταθλήτρια Ευρώπης: Η ΤΣΣΚΑ νίκησε και τη Φενέρ και τον εαυτό της - Free Sunday
Πρωταθλήτρια Ευρώπης: Η ΤΣΣΚΑ νίκησε και τη Φενέρ και τον εαυτό της

Πρωταθλήτρια Ευρώπης: Η ΤΣΣΚΑ νίκησε και τη Φενέρ και τον εαυτό της

Έτσι, ο Δημήτρης Ιτούδης έγινε ο δεύτερος Έλληνας προπονητής που κατακτά την Ευρωλίγκα μετά τον Γιώργο Μπαρτζώκα. Ενίοτε αποδεικνύεται πως γίνεται να είναι η αλεπού 100 και το αλεπουδάκι 110, δεδομένου πως στον απέναντι πάγκο βρισκόταν ο μέντοράς του Ιτούδη και... μακράν πολυνίκης προπονητής σε φάιναλ φορ, ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς.

Η δε ΤΣΣΚΑ ξόρκισε την… κατάρα των χαμένων φάιναλ φορ, που κρατούσε από το φάιναλ φορ του 2009, και πάλι στο Βερολίνο: έφτασε πλέον τα 7 τρόπαια και τις 13 παρουσίες σε τελικό φάιναλ φορ, ενώ τα τελευταία 15 χρόνια μόλις μία χρονιά δεν έχει δώσει το «παρών» σε φάιναλ φορ. Μπορεί η Ρεάλ Μαδρίτης να έχει κατακτήσει 8 φορές το τρόπαιο, ωστόσο με τις πέντε πρώτες χαμένες στα βάθη του χρόνου μάλλον η ΤΣΣΚΑ είναι αυτή που πρέπει να θεωρείται η κορυφαία στην ιστορία του ευρωπαϊκού μπάσκετ. 

Η δικαίωση του Τεόντοσιτς

Τους δικούς του δαίμονες ξόρκισε και ο Μίλος Τεόντοσιτς, κατακτώντας για πρώτη φορά την Ευρωλίγκα μετά από έξι χαμένα φάιναλ φορ. 

Έξι χαμένα φάιναλ φορ (δύο με τον Ολυμπιακό, τέσσερα με την ΤΣΣΚΑ) σε αρκετά εκ των οποίων έχει χαρακτηριστεί μοιραίος παίκτης της ομάδας του στον τελικό. Κάτι που σε καμία περίπτωση δεν συνέβη φέτος. Ο Σέρβος ήταν εμφανώς επηρεασμένος από την προϊστορία του και σε κρίσιμα σημεία του παιχνιδιού φάνηκε να κρύβεται στην επίθεση, κάτι εντελώς ασυνήθιστο για τα δεδομένα του. 

Κατά τα άλλα όμως, η εμφάνισή του ήταν ένα αριστούργημα, πιθανότερα το πιο μεστό και ουσιαστικό παιχνίδι της καριέρας του: πέτυχε 19 πόντους χωρίς να εκβιάσει ούτε ένα σουτ (1/1 δίπ., 3/6 τρίπ., 8/9β.), μοίρασε 7 ασίστ (εκ των οποίων μία τρομερή στον Ντε Κολό σε καθοριστικό σημείο, ενώ ξεκίνησε την παράταση με δύο ασίστ και κλέψιμο) και πήρε 5 ριμπάουντ, ενώ είχε μόλις δύο λάθη, όσα και τα κλεψίματά του. Το κυριότερο, έπαιξε την… άμυνα της ζωής του, προσπαθώντας όσο ποτέ άλλοτε. Αυτός ήταν ο πραγματικός MVP του τελικού, όχι ο, τρομερός συνολικά αλλά και παραλίγο μοιραίος για την ΤΣΣΚΑ με τις κακές επιλογές του στο τέλος της κανονικής διάρκειας, Ντε Κολό που πήρε το σχετικό τρόπαιο.

Συγκλονιστικό παιχνίδι, σπουδαία δουλειά από Ιτούδη

 Σε αγωνιστικό επίπεδο, ο τελικός ήταν ένας από τους καλύτερους στην ιστορία των φάιναλ φορ, ένα παιχνίδι που τα είχε όλα. Καταρχήν, μια εκπληκτική ΤΣΣΚΑ, που έγραψε μια μπασκετική ραψωδία στο πρώτο ημίχρονο και μέχρι το τέλος του τρίτου δεκαλέπτου, όταν βρέθηκε να προηγείται μέχρι και με 21 πόντους, 63-42 στο 27’. Κάτι που αποτυπώνει και την ποιότητα της δουλειάς του Ιτούδη: εκεί κρίνονται οι προπονητές και όχι στις τελευταίες φάσεις των αγώνων, όταν μιλάνε η κλάση, το ένστικτο και η ψυχή του κάθε παίκτη. Αν συνυπολογίσουμε, δε, και το ανάλογο ημίχρονο της ΤΣΣΚΑ στον ημιτελικό, αντιλαμβανόμαστε γιατί οι παίκτες της ΤΣΣΚΑ σήκωσαν στα χέρια και πετούσαν στον αέρα τον προπονητή τους μετά την κατάκτηση του τροπαίου. 
Η Φενέρμπαχτσε προσπάθησε να αντεπιτεθεί με την έναρξη του 3ου δεκαλέπτου, ωστόσο η ΤΣΣΚΑ άντεχε με άνεση.  

Ρωσικοί δαίμονες, Βοροντσέβιτς και Ντίξον

Η κατάσταση άρχισε να αλλάζει με την έναρξη του τελευταίου δεκαλέπτου. Ήταν η στιγμή που οι σκελετοί άρχισαν να βγαίνουν από το ντουλάπι της ΤΣΣΚΑ και η πίεση των χαμένων φάιναλ φορ να βαραίνει τις πλάτες των παικτών της, τόσο των παλαιότερων όσο και των νέων, ως επί το πλείστον παντελώς άπειρων για επίπεδο φάιναλ φορ. Η Φενέρμπαχτσε άρχισε να ροκανίζει τη διαφορά με αιχμή του δόρατος τους δύο ψηλούς της, Ούντο και Άντιτς και με τον Σλούκα να δίνει το σύνθημα της ανατροπής.

Ωστόσο για να συμβεί τελικά η ανατροπή χρειάστηκαν δύο ακόμη στοιχεία: το πρώτο, η αποβολή με πέμπτο φάουλ της… κόλλας της ρωσικής ομάδας, του άκρως πολύτιμου για το πλάνο του Ιτούδη Βοροντσέβιτς. Ένα πέμπτο φάουλ μετά από άστοχο σουτ του ίδιου και προσπάθεια για επιθετικό ριμπάουντ. Τα 6-7 φάουλ της ΤΣΣΚΑ μετά από άστοχο σουτ παικτών της και οι εύκολοι πόντοι μέσω βολών που προέκυψαν για τη Φενέρμπαχτσε ήταν δείγμα της νευρικότητας των Ρώσων στο τελευταίο δεκάλεπτο, νευρικότητα που εξελισσόταν σε πανικό όσο πλησίαζε το φινάλε. 

Το δεύτερο στοιχείο ήταν το ξέσπασμα του Ντίξον, ο οποίος με δύο τρίποντα και ένα ντράιβ έφερε το παιχνίδι στα ίσα, 81-81 στα 43’’ πριν το φινάλε του τελικού. Ο Ντε Κολό αστόχησε για μία ακόμη φορά, ο Σλούκας με 2/2 βολές έκανε το 83-81, ο Ντε Κολό πήρε το τρίποντο για να δώσει τη νίκη στην ομάδα του αλλά το σουτ του ήταν κακό. Σαν από μηχανής θεός, ο Κριάπα των οκτώ χαμένων φάιναλ φορ με την ΤΣΣΚΑ ισοφάρισε με φόλοου και έστειλε το παιχνίδι στην παράταση. 

Πλέον η ΤΣΣΚΑ είχε διώξει τα άγχη και τη νευρικότητά της, ο Τεόντοσιτς έδωσε το σύνθημα και οι Ντε Κολό και Χάινς ακολούθησαν, η ΤΣΣΚΑ έτρεξε σερί 8-0 και παρά τα «τρελά» τρίποντα των Ντίξον και Ντατόμε δεν απειλήθηκε ουσιαστικά, αφού Τεόντοσιτς και Ντε Κολό έβαλαν τις καθοριστικές βολές. 

Τα δεκάλεπτα: 20-22, 30-50, 53-69, 83-83 (κ.α.)  96-101 (παρ.).

Τα στατιστικά των παικτών από το site της Ευρωλίγκας:

ΦΕΝΕΡΜΠΑΧΤΣΕ

fener


ΤΣΣΚΑ ΜΟΣΧΑΣ

tsska