«Έφυγε» ο θρύλος του μποξ Μοχάμεντ Άλι - Free Sunday
«Έφυγε» ο θρύλος του μποξ Μοχάμεντ Άλι

«Έφυγε» ο θρύλος του μποξ Μοχάμεντ Άλι

Η ανακοίνωση της οικογένειας του αναφέρει πώς o πρώην παγκόσμιος πρωταθλητής βαρέων βαρών στην πυγμαχία κι ένας από τους πιο γνωστούς αθλητές στον κόσμο, πέθανε σε νοσοκομείο στην πόλη Φοίνιξ της Αριζόνα, όπου είχε εισαχθεί την Πέμπτη.  

Γεννημένος Κάσιους Μαρσέλιους Κλέι, ο Άλι εξέπληξε τους πάντες όταν σε ηλικία 18 ετών κέρδισε το χρυσό στην κατηγορία ελαφρών βαρών στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Ρώμης το 1960.  Αμέσως μετά ασχολήθηκε με την επαγγελματική πυγμαχία όπου πρωταγωνίστησε στην κατηγορία βαρέων βαρών, με το μοναδικό ταλέντο του και τις σχεδόν χορευτικές του κινήσεις. Κινείται σαν πεταλούδα και τσιμπάει σαν μέλισσα, έλεγαν για αυτόν.  Όταν τελικά αποσύρθηκε το 1981, είχε κερδίσει 56 από τους 61 αγώνες του ενώ είναι ο μοναδικός που έχει πάρει 3 φορές τον τίτλο των βαρέων βαρών.

Το 1964, ο Κλέι αποφασίζει να γίνει μέλος του Έθνους του Ισλάμ, ενός θρησκευτικού κινήματος του οποίου στόχος είναι να βελτιώσει την πνευματική, ψυχική, κοινωνική και οικονομική κατάσταση των Αφροαμερικανών στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ασπαζεται τελικά το Ισλάμ, αφήνοντας αυτό που περιγράφει ως το «όνομα του σκλάβου» για να γίνει Κάσσιους X και, στη συνέχεια, Μοχάμεντ Άλι. 

Δείτε ένα από τα σπουδαιότερα ματς του, γνωστό και ως Rumble  In the Jungle, που παίχτηκε  στην Κινσάσα του τότε Ζαΐρ στις 30 Οκτωβρίου 1974 εναντίον του Τζορτζ Φόρμαν.