H Κροατία έστειλε την Ισπανία στην Ιταλία και έκανε άνω-κάτω το Euro - Free Sunday
H Κροατία έστειλε την Ισπανία στην Ιταλία και έκανε άνω-κάτω το Euro

H Κροατία έστειλε την Ισπανία στην Ιταλία και έκανε άνω-κάτω το Euro

Οι Ισπανοί είχαν ανοικτό δρόμο μπροστά τους για να φτάσουν μέχρι τον τελικό, εφόσον αν τερμάτιζαν πρώτοι θα πήγαιναν στην πλευρά του ταμπλό που έχουν μαζευτεί οι πιο αδύναμες ομάδες, ωστόσο κατάφεραν να κάνουν πολύ δύσκολη τη ζωή τους. Όπως και όλων των υπολοίπων από αυτή την πλευρά του ταμπλό. Κι αυτό γιατί ο νικητής του Ιταλία-Ισπανία τίθεται αντιμέτωπος στους «8» με τον νικητή του ζευγαριού της Γερμανίας και στα ημιτελικά με όποιον επιβιώσει από τα ζευγάρια που περιλαμβάνουν τόσο τη Γαλλία όσο και την Αγγλία. 

Κι όμως, στο ξεκίνημα της αναμέτρησης όλα έδειχναν ιδανικά για την Ισπανία, η οποία διατηρούσε την πρώτη θέση ακόμα και με ισοπαλία και προηγήθηκε μόλις στο 7’, όταν από την τρομερή κάθετη του Σίλβα ο Φάμπρεγας πλάσαρε και ο Μοράτα πρόλαβε να του… κλέψει τη δόξα, πετυχαίνοντας το τρίτο του γκολ στη διοργάνωση. Ωστόσο, η Κροατία, αφού προειδοποίησε με το διπλό δοκάρι του Ράκιτιτς στο 13’ και γενικά με την παρουσία της στο πρώτο ημίχρονο, σκόραρε λίγο πριν την εκπνοή του, με τακουνάκι του Κάλινιτς από σέντρα του κορυφαίου της αναμέτρησης Πέρισιτς. 


Ο Πέρισιτς... άλλαξε τη διοργάνωση

Η Ισπανία διατηρούσε την υπεροχή στην αναμέτρηση αλλά μεγάλες ευκαιρίες είχαν και οι δύο ομάδες, με την Ισπανία να κερδίζει -ανύπαρκτο- πέναλτι στο 70’ και τον διαιτητή να αφήνει τον Σούμπασιτς να βγει 2-3 βήματα από την εστία του για να αποκρούσει τελικά την εκτέλεση του Σέρχιο Ράμος, ο οποίος σούταρε στο κέντρο της εστίας. Όλα έδειχναν ότι η ισοπαλία θα ήταν το τελικό αποτέλεσμα, ωστόσο μια αντεπίθεση των Κροατών στο 87’ έδωσε… άλλη κατεύθυνση σε όλη τη διοργάνωση, με τον Πέρισιτς να πλασάρει σωστά και να δίνει τη νίκη και την πρωτιά στην ομάδα του. 

Στο άλλο παιχνίδι του ομίλου, η Τουρκία νίκησε με 2-0 την Τσεχία, με γκολ των Μπουράκ Γιλμάζ στο 10’ και Οζάν Τουφάν στο 65’ και πήρε την τρίτη θέση του ομίλου, ευελπιστώντας και σε πρόκριση ως μία από τις καλύτερες τρίτες. Η Τουρκία ολοκλήρωσε τις υποχρεώσεις της στον όμιλο με τρεις βαθμούς και γκολ 2-4.

Πρόκριση για Β. Ιρλανδία, ελπίδα για Αλβανία

Η συγκεκριμένη εξέλιξη είχε δύο συνέπειες. Η πρώτη, πως αναπτέρωσε τις ελπίδες της Αλβανίας (3 βαθμοί, γκολ 1-3) να συμπεριληφθεί στις τέσσερις καλύτερες τρίτες. Η δεύτερη, πως χάρισε την πρόκριση στη Βόρειο Ιρλανδία, η οποία το απόγευμα είχε τερματίσει τρίτη στον τρίτο όμιλο, με απολογισμό 3 βαθμούς και 2-2 γκολ. Συνεπώς έχει καλύτερη διαφορά τερμάτων τόσο από την Τουρκία όσο και από την Αλβανία και έκλεισε θέση για τους «16» μαζί με τη Σλοβακία, η οποία επίσης έχει εξασφαλίσει την πρόκρισή της ως μία από τις καλύτερες τρίτες (συγκέντρωσε τέσσερις βαθμούς).

Η Βόρειος Ιρλανδία, λοιπόν, είχε ηττηθεί το απόγευμα από τη Γερμανία με 1-0, χάρη σε γκολ του Μάριο Γκόμεζ στο 30’, με τους Γερμανούς να τερματίζουν πρώτοι στον όμιλο με 7 βαθμούς, όσους και οι Πολωνοί που τερμάτισαν δεύτεροι καθώς είχαν χειρότερη διαφορά τερμάτων (2-0 έναντι 3-0). 

Οι Πολωνοί νίκησαν με 1-0 την Ουκρανία, χάρη σε ένα υπέροχο γκολ του Μπλαστσικόφσκι στο 54’, ο οποίος δέχτηκε την κάθετη πάσα, απέφυγε δύο αντιπάλους με την ντρίμπλα του και πλάσαρε ψηλά με το αριστερό. Η Πολωνία ήταν η άλλη ομάδα της βραδιάς που έμαθε απευθείας τον αντίπαλό της, όπως και η Ισπανία, καθώς θα αντιμετωπίσει την Ελβετία.