Euro 2016: Μεγάλες συγκινήσεις, ανατροπές και απρόβλεπτα ζευγάρια στους «16» - Free Sunday
Euro 2016: Μεγάλες συγκινήσεις, ανατροπές και απρόβλεπτα ζευγάρια στους «16»

Euro 2016: Μεγάλες συγκινήσεις, ανατροπές και απρόβλεπτα ζευγάρια στους «16»

Οι ανατροπές της τελευταίας αγωνιστικής στην εξέλιξη αρκετών ομίλων έφερε αρκετά απρόβλεπτα ζευγάρια στη φάση των «16», η οποία απέκτησε μεγαλύτερο από το αναμενόμενο ενδιαφέρον.

Επίσης, δεδομένου ότι και οι δύο τρίτες της τελευταίας ημέρας των ομίλων προκρίθηκαν, η Πορτογαλία και η Ιρλανδία, εκείνες που αποκλείστηκαν είναι η Αλβανία και η Τουρκία. Ως τρίτες είχαν ήδη εξασφαλίσει την πρόκρισή τους η Σλοβακία και η Β. Ιρλανδία. 

Τα ζευγάρια των «16» 

  • Ελβετία – Πολωνία (25/6, 4μ.μ.)
  • Ουαλία – Β. Ιρλανδία (25/6, 7μ.μ.)
  • Κροατία – Πορτογαλία (25/6, 10μ.μ.)
  • Γαλλία – Ιρλανδία (26/6, 4μ.μ.)
  • Γερμανία – Σλοβακία (26/6, 7μ.μ.)
  • Ουγγαρία – Βέλγιο (26/6, 10 μ.μ.)
  • Ιταλία – Ισπανία (27/6, 7 μ.μ.)
  • Αγγλία – Ισλανδία (27/6, 10 μ.μ.)

Σόου από Ουγγαρία και Ρονάλντο

Τα προγνωστικά για τον 6ο όμιλο έδιναν ακλόνητο φαβορί την Πορτογαλία για προφανείς λόγους και ως δεύτερο φαβορί φάνταζε η Αυστρία, λόγω της καταπληκτικής της πορείας στα προκριματικά. Τελικά η Αυστρία πέρασε και δεν ακούμπησε, γνωρίζοντας τον αποκλεισμό, ενώ η Πορτογαλία προκρίθηκε ως τρίτη και καταϊδρωμένη. 

Υπεύθυνες για την ανατροπή των προγνωστικών η εκπληκτική Ουγγαρία και η ψυχωμένη Ισλανδία, που κατέλαβαν δικαίως τις δύο πρώτες θέσεις των ομίλων. Η Ουγγαρία, στο καλύτερο και πιο «πλούσιο» παιχνίδι της φάσης των ομίλων, προηγήθηκε τρεις φορές της Πορτογαλίας, ωστόσο η ομάδα του Φερνάντο Σάντος ισοφάρισε και τις τρεις, επωφελούμενη της ανόδου του Κριστιάνο Ρονάλντο. Μετά και το επεισόδιο με τον δημοσιογράφο το πρωί του αγώνα, όταν πήρε το μικρόφωνό του και το πέταξε στη λίμνη, ο σούπερ σταρ της Πορτογαλίας και της Ρεάλ Μαδρίτης μπήκε πεισμωμένος στο παιχνίδι και κατάφερε να αφήσει το στίγμα του. 

Οι Πορτογάλοι μπήκαν στο παιχνίδι με διάθεση να κυριαρχήσουν, ωστόσο στο 19’ βρέθηκαν πίσω στο σκορ, από το πολύ όμορφο σουτ του Γκέρα με το αριστερό. Από αριστερό πόδι ήρθε και η ισοφάριση για την Πορτογαλία, αυτό του Νάνι, ο οποίος αξιοποίησε την κάθετη πάσα του Ρονάλντο στο 42’. 

Το παιχνίδι… απογειώθηκε στο δεύτερο ημίχρονο, που ξεκίνησε με το 2-1 για την Ουγγαρία, όταν η εκτέλεση φάουλ του Τζούτζακ άλλαξε πορεία στο τείχος και ξεγέλασε τον Ρούι Πατρίσιο. Οι φάσεις διαδέχονταν η μία την άλλη, με την Πορτογαλία να επιτίθεται και την Ουγγαρία να βρίσκει χώρους στην κόντρα και στο 50’ ήρθε το 2-2 με ένα από τα ομορφότερα γκολ του Euro, με τον Ρονάλντο να σκοράρει με τακουνάκι μετά την πάσα του Μάριο. 

Πέντε λεπτά αργότερα ο Τζούτζακ… ξαναχτύπησε με σουτ που και πάλι κόντραρε, για το 3-2, ενώ στο 62’ ο Ρονάλντο ισοφάρισε εκ νέου, με κεφαλιά από σέντρα του Κουαρέσμα. Στο 65’ η Ουγγαρία παραλίγο να βάλει και τέταρτο γκολ, όμως το πλασέ του Έλεκ σταμάτησε στο δοκάρι, ενώ στη συνέχεια ο ρυθμός του αγώνα άρχισε να πέφτει και το παιχνίδι ολοκληρώθηκε χωρίς άλλες μεγάλες συγκινήσεις. 

Έγραψε ιστορία η Ισλανδία

Πίσω από την Ουγγαρία, στη δεύτερη θέση του ομίλου, τερμάτισε η πρωτοεμφανιζόμενη Ισλανδία, η οποία προηγήθηκε στο 18’ της Αυστρίας με τον Μπόντβαρσον. Αμέσως μετά η Αυστρία έδειξε… ζωντάνια για πρώτη φορά στη διοργάνωση, έχασε πέναλτι με τον Ντράγκοβιτς στο 37’ και πολλές μεγάλες ευκαιρίες, για να φτάσει τελικά στην ισοφάριση στο 69’ με τον Σεπφ. 

Το Euro 2016, όμως, δεν… ήταν η διοργάνωσή της, οι Αυστριακοί συνέχισαν να χάνουν ευκαιρίες και τιμωρήθηκαν στο 4ο λεπτό των καθυστερήσεων, με τον Τρόστασον να κάνει το 2-1 για τους Ισλανδούς, που ξέσπασαν σε ξέφρενους πανηγυρισμούς για την μεγαλύτερη ποδοσφαιρική επιτυχία της ιστορίας τους. 

Πικρό φινάλε για Ζλάταν

Στον 5ο όμιλο, η Σουηδία συνέχισε τις… νερόβραστες εμφανίσεις παρ’ ότι ήθελε μόνο νίκη επί του Βελγίου για να προκριθεί και μοιραία έχει ήδη ετοιμάσει τις βαλίτσες της για την επιστροφή, με τον Ζλάταν Ιμπραΐμοβιτς να ολοκληρώνει εντελώς άδοξα την καριέρα του στην Εθνική Σουηδίας. Το Βέλγιο είχε τον έλεγχο της αναμέτρησης και στο τέλος κατάφερε να πάρει και τη νίκη, παρ’ ότι κάλλιστα η εξέλιξη θα μπορούσε να ήταν αντίστροφη: στο 83’ ο Ντε Μπρούιν έδιωξε πάνω στη γραμμή την κεφαλιά του Γκράνκβιστ και στην εξέλιξη της φάσης το Βέλγιο βγήκε στην αντεπίθεση και ο Ναϊνγκολάν πέτυχε ένα πολύ ωραίο γκολ με σουτ, υπογράφοντας τη νίκη και την πρόκριση της ομάδας του. 

Στο άλλο παιχνίδι του ομίλου, η Ιταλία ήταν σίγουρα πρώτη και αδιάφορη, κάτι που είθισται να αποτελεί συνταγή ήττας για τους Ιταλούς. Αντιθέτως, η Ιρλανδία ήθελε μόνο νίκη για να προκριθεί και αναμενόμενα κατάφερε να την πάρει, με τον Μπρέιντι να κάνει το 1-0 με καρφωτή κεφαλιά, από σέντρα του Χούλαχαν, στο 85’, δικαιώνοντας τη μεγάλη προσπάθεια της ομάδας του.