Αγωνιώδεις προκρίσεις για Πορτογαλία, Πολωνία, Ουαλία - Free Sunday
Αγωνιώδεις προκρίσεις για Πορτογαλία, Πολωνία, Ουαλία

Αγωνιώδεις προκρίσεις για Πορτογαλία, Πολωνία, Ουαλία

Νωρίτερα, στο παιχνίδι που άνοιξε την αυλαία της φάσης των «16» η Πολωνία έφτασε ακόμη μακρύτερα για να πάρει την πρόκριση επί της Ελβετίας, καθώς τα πάντα κρίθηκαν στα πέναλτι. Οι Πολωνοί ξεκίνησαν πολύ πιεστικά και παρέμειναν καλύτεροι από τους Ελβετούς σε όλη τη διάρκεια του πρώτου ημιχρόνου, φτάνοντας στο γκολ στο 39’, όταν ο κορυφαίος τους παίκτης μέχρι εκείνο το σημείο, ο Γκροσίτσκ, έφυγε στην κόντρα, έκανε μια ντρίμπλα και κέρδισε μια κόντρα, προτού βρει υπέροχα τον Μπλαστσικόφσκι, που πλάσαρε σωστά για το 1-0. 

Ανάλογη ήταν η εικόνα και στο ξεκίνημα του δεύτερου ημιχρόνου, με την Ελβετία να αρχίζει να ανεβαίνει στο τελευταίο ημίωρο και να γίνεται πιεστική και να χάνει ευκαιρίες στο τελευταίο τέταρτο, για να φτάσουν στο 1-1 με τον Σακίρι στο 83’, ο οποίος σημείωσε το καλύτερο μέχρι στιγμής γκολ της διοργάνωσης, με ψαλιδάκι από το ύψος της μεγάλης περιοχής μετά από σέντρα που έγινε από τα αριστερά. Στην παράταση ήταν η Ελβετία εκείνη που είχε τις δύο μεγάλες ευκαιρίες να πάρει το ματς πριν τα πέναλτι, με τον Ντερντιγιόκ στο 113’ και στο 118’.

Φτάνοντας στα πέναλτι, οι δύο ομάδες ξεκίνησαν με τρία εύστοχα, ωστόσο στη συνέχεια ο Τσάκα σούταρε πολύ δυνατά και πολύ άουτ, για να ευστοχήσει ο Κριχόβιακ στο πέμπτο πέναλτι της Πολωνίας και να στείλει την ομάδα του στα προημιτελικά.

Άξιζε μόνο το τέλος

Σε μια διοργάνωση με πολλά βαρετά παιχνίδια, εκείνο μεταξύ της Κροατίας και της Πορτογαλίας ήταν ένα από τα χειρότερα, παρ’ ότι αντίπαλες ήταν μία ομάδα που έδειξε επιθετικές αρετές και έχει πολλούς ποιοτικούς μεσοεπιθετικούς, η Κροατία, και η ομάδα με τις περισσότερες τελικές προσπάθειες στη διοργάνωση, η Πορτογαλία. 

Οι δύο ομάδες εξουδετέρωσαν πλήρως η μία την άλλη και το ενενηντάλεπτο και το πρώτο ημίχρονο της παράτασης πέρασαν χωρίς οι δύο τερματοφύλακες να χρειαστεί να κάνουν ούτε μία επέμβαση και κάποιες ευκαιρίες που πέρασαν ανεκμετάλλευτες από «στημένες» φάσεις.

Η Κροατία ήταν οριακά καλύτερη, ιδίως όσο το παιχνίδι πλησίαζε προς το τέλος του, έχοντας ως κορυφαίο τον εξαιρετικό Πέρισιτς, που ταλαιπώρησε πολύ την πορτογαλική άμυνα. Για τους Πορτογάλους, κορυφαίος ήταν η αλλαγή του Φερνάντο Σάντος, ο 19χρονος Ρενάτο Σάντσες, ο οποίος έδωσε τεράστια ώθηση στη μεσαία γραμμή της ομάδας του, δυσκόλεψε πολύ την πρώτη πάσα των Κροατών και δη του Μόντριτς με την πίεσή του, έτρεξε με την μπάλα και δημιούργησε καταστάσεις. Ήταν αυτό που χρειαζόταν η Πορτογαλία, καθώς σε επίπεδο αμυντικής λειτουργίας πήρε άριστα, εξουδετερώνοντας σε μεγάλο βαθμό το δίδυμο-φωτιά των Κροατών των Ράκιτιτς και Μόντριτς και αφήνοντας εκτός παιχνιδιού τον Μάντζουκιτς, με τα αντίστοιχα να καταφέρνει και η κροατική άμυνα υπό την καθοδήγηση του ηρωικού Τσόρλουκα. 

Σε επίπεδο ευκαιριών στην κανονική διάρκεια του παιχνιδιού, από τη μία πλευρά είχαμε μια άστοχη κεφαλιά του Βίντα και από την άλλη μία του Πέπε, αμφότερες από στημένες φάσεις, ενώ η Πορτογαλία δικαιούται να διαμαρτύρεται για το πέναλτι του Στρίνιτς στον Νάνι στο 63’, το οποίο δεν καταλογίστηκε. 

Το παιχνίδι… άναψε μόνο στο τελευταίο επτάλεπτο, όταν και λόγω κούρασης οι άμυνες χαλάρωσαν κάπως. Το έναυσμα έδωσε ο Βίντα, ο οποίος πήρε την κεφαλιά στο 113’ αλλά την έστειλε άουτ σε μια τεράστια ευκαιρία καθώς η εστία ήταν κενή και ο Πατρίσιο στο έδαφος, έχοντας βρει στα πόδια συμπαίκτη του και γλιστρήσει.

Ο ακούραστος Πέρισιστς δημιουργούσε καταστάσεις για την Κροατία, ωστόσο στο 116’ δεν κατάφερε να σκοράρει, καθώς ο Πατρίσιο με τη βοήθεια του δοκαριού απέκρουσαν την κεφαλιά του. Η μπάλα πήγε σε Κροάτη, ωστόσο ο Κριστιάνο Ρονάλντο έκλεψε την μπάλα με την βοήθεια συμπαίκτη του και άνοιξε την αντεπίθεση πασάροντας στον Σάντσες, ο οποίος έτρεξε την μπάλα μέχρι τα όρια της μεγάλης περιοχής των Κροατών, πάσαρε αριστερά στον Νάνι, ο οποίος είδε τον Ρονάλντο που είχε ακολουθήσει την  φάση και τον βρήκε με εκπληκτική πάσα με το μυτάκι στην απέναντι πλευρά της περιοχής, με τον Ρονάλντο να πλασάρει, στο πρώτο του σουτ στον αγώνα, τον Σούμπασιτς να αποκρούει εκπληκτικά με χέρι και πόδι, αλλά την μπάλα να παίρνει ύψος και τον επερχόμενο Κουαρέσμα να την σπρώχνει με το κεφάλι στα δίχτυα. 

Η Κροατία προσπάθησε να αντιδράσει, ωστόσο ο Βίντα αποδείχτηκε και τρίτη φορά μοιραίος για την ομάδα του και είδε το γυριστό του σουτ στο 120’ να περνάει ξυστά από το δοκάρι. 

Συνεχίζεται το όνειρο για την Ουαλία

Στο δεύτερο χρονικά παιχνίδι η Ουαλία ήταν εκείνη που πήρε την πρόκριση επί της Βορείου Ιρλανδίας, με 1-0. Ένα επίσης πολύ κακό παιχνίδι με… καθόλου φάσεις, που κρίθηκε από ένα αυτογκόλ: στο 75’ ο Μπέιλ σέντραρε από τα αριστερά και ο ΜακΌουλεϊ με προβολή έστειλε την μπάλα στα δίχτυα της ομάδας του. Ο αντίπαλος της Ουαλίας θα προκύψει από το σημερινό Ουγγαρία – Βέλγιο.