Ανατροπή για τη Γαλλία, επίδειξη ισχύος για Γερμανία και κλάσης για το Βέλγιο - Free Sunday
Ανατροπή για τη Γαλλία, επίδειξη ισχύος για Γερμανία και κλάσης για το Βέλγιο

Ανατροπή για τη Γαλλία, επίδειξη ισχύος για Γερμανία και κλάσης για το Βέλγιο

Πιο εύκολα από τους τρεις τα κατάφερε η Γερμανία, που δεν αντιμετώπισε κανένα πρόβλημα απέναντι στην αξιόμαχη Σλοβακία και έκανε επίδειξη ισχύος εν όψει της συνέχειας. Το πιο σημαντικό, πως ο Γιόκιμ Λεβ βρήκε το ιδανικό σχήμα του εν όψει συνέχειας, καθώς η «nationalmannschaft» λειτούργησε σαφώς καλύτερα έχοντας ως στήριγμα στην κορυφή της επίθεσης τον Γκόμεζ, έναντι του Γκέτσε. 

Οι Γερμανοί «σκότωσαν» τους Σλοβάκους στο ξεκίνημα και το τέλος του πρώτου ημιχρόνου, καθώς άνοιξαν το σκορ μόλις στο 8’, όταν από εκτέλεση κόρνερ η μπάλα απομακρύνθηκε εκτός περιοχής και ο –εκ των κορυφαίων- Μπόατενγκ με δυνατό, ευθύβολο και χαμηλό σουτ στην κίνηση άνοιξε το σκορ. Στο 13’ ο Κόζατσικ απέκρουσε το πέναλτι του Οζίλ και απέτρεψε το πολύ πρόωρο τέλος στην αναμέτρηση, ωστόσο η γερμανική πίεση καρποφόρησε για δεύτερη φορά στο 43’, όταν ο Ντράξλερ, που ήταν σε φοβερή μέρα, έκανε μια υπέροχη ενέργεια από αριστερά, μπήκε στην περιοχή και την κατάλληλη στιγμή γύρισε στον Γκόμεζ, ο οποίος το μόνο που είχε να κάνει ήταν να βάλει σωστά το πόδι του ώστε να στείλει την μπάλα στα δίχτυα. Όπως και έγινε. 

Οι Γερμανοί κατέβασαν το πόδι από το γκάζι στο δεύτερο ημίχρονο, ιδίως από τη στιγμή που έφτασαν και στο 3-0, στο 63’, όταν από εκτέλεση κόρνερ ο Χούμελς πήρε την κεφαλιά και ο Ντράξλερ εκτέλεσε από κοντά τον Κόζατσικ. Πλέον η Γερμανία περιμένει τον αντίπαλό της από το Ιταλία-Ισπανία της Δευτέρας. 

Ανατροπή με Γκριζμάν
Στο πρώτο χρονικά παιχνίδι της ημέρας, η Ιρλανδία έβαλε εξ αρχής δύσκολα στη Γαλλία, καθώς μόλις στο 3’ ο Λονγκ κέρδισε πέναλτι από την άτσαλη προσπάθεια του Πογκμπά να τον κόψει και ο Μπρέιντι εκτέλεσε εύστοχα για το 1-0. Η Γαλλία προσπάθησε ανεπιτυχώς σε όλο το πρώτο ημίχρονο να ξεπεράσει το σοκ και στο 41’ ήταν η Ιρλανδία εκείνη που βρέθηκε κοντά στο να σκοράρει, με την κεφαλιά του Ντάφι. Η συγκεκριμένη ευκαιρία φάνηκε να αφυπνίζει τη Γαλλία, η οποία έκανε πολύ αισθητή την παρουσία της μέχρι το τέλος του ημιχρόνου. 

Συνεπώς, η αντίδραση της Γαλλίας στο δεύτερο ημίχρονο ήταν αναμενόμενη, άλλωστε σε αυτή τη διοργάνωση έχει δείξει ότι ανταπεξέρχεται όταν η κατάσταση δείχνει εναντίον της. Για να ξεμπλοκάρει χρειάστηκε και μία κίνηση από τον πάγκο, με τον Ντεσάν να περνάει τον Κομάν, ο οποίος έδωσε ταχύτητα στην ομάδα του και αναστάτωσε την ιρλανδική άμυνα. Η γαλλική πίεση ολοένα και αυξανόταν και πριν τη συμπλήρωση του 60ου λεπτο, στο 57’, η Γαλλία ισοφάρισε μετά από οργανωμένη προσπάθεια, όταν ο Παγιέ άνοιξε στον Σανιά, ο οποίος σέντραρε προς το ύψος του πέναλτι και εκεί ο Γκριζμάν, σε μια φάση που έχει κάνει πολλές φορές με την Ατλέτικο Μαδρίτης, πετάχτηκε και με δυνατή κεφαλιά δεν άφησε περιθώρια αντίδρασης στον Ράντολφ.

Πλέον οι Ιρλανδοί είχαν πανικοβληθεί και οι Γάλλοι το εκμεταλλεύτηκαν πλήρως, καθώς τέσσερα λεπτά αργότερα έφτασε στην ανατροπή, όταν ο Ζιρού τράβηξε την άμυνα πάνω του με πολύ ωραία κίνηση και άνοιξε την μπάλα στον Γκριζμάν που εφορμούσε και δεν δυσκολεύτηκε να πλασάρει σωστά για το 2-1. Όταν πλέον η Ιρλανδία έμεινε και με δέκα παίκτες λόγω της αποβολής του Ντάφι το μοναδικό ενδιαφέρον στο ματς ήταν αν οι Γάλλοι θα έφταναν και σε τρίτο γκολ, χωρίς τελικά να τα καταφέρουν παρά τις σπουδαίες ευκαιρίες των Ζινιάκ και Γκριζμάν. Οι Γάλλοι θα αντιμετωπίσουν στα προημιτελικά τον νικητή του Αγγλία-Ισλανδία. 

Βελγικό σόου
Το τελευταίο παιχνίδι της ημέρας ήταν και το πιο πλούσιο σε θέαμα, καθώς οι Βέλγοι μπήκαν αποφασισμένοι να δείξουν ότι εκτός από εξαιρετικούς παίκτες έχουν και σπουδαία ομάδα. Με τον Αζάρ σε φανταστική μέρα να χορεύει στο γήπεδο με μια θαυμαστή πλαστικότητα και αρμονία κινήσεων και τους Ντε Μπρόινε και Μέρτενς να τον ακολουθούν, ο ένας λόγος που το εκπληκτικό Βέλγιο του πρώτου ημιχρόνου έμεινε μόνο στο 1-0 κόντρα στην Ουγγαρία ήταν πως ο, πολύ καλός κατά τα άλλα, Λουκάκου, δεν είχε την δυνατότητα να επιστρέψει στον σωστό χρόνο και χώρο την μπάλα σε όποιον από την προαναφερθείσα… διαβολεμένη τριάδα επιχειρούσε να συνδυαστεί μαζί του. Ο δεύτερος πως ο Μέρτενς δεν ολοκλήρωσε σωστά τις τρεις τρομερές ευκαιρίες που του έτυχαν, τις δύο με εκτελεστή τον ίδιο και την άλλη όταν απέτυχε να πασάρει σωστά στον Ντε Μπρόινε παρ’ ότι είχε όλο τον χρόνο και τον χώρο στη διάθεσή του. 

Έτσι, οι Βέλγοι έμειναν στο γκολ που πέτυχαν από στημένη φάση, από την εκτέλεση φάουλ του Ντε Μπρόινε και την δυνατή κεφαλιά του Αλντερβάιρελντ. Οι Βέλγοι έκλεβαν διαρκώς μπάλες, ως επί το πλείστον με τον εξαιρετικό Νανγκοϊλάν, και έβγαιναν ταχύτατα στην επίθεση, ωστόσο δεν μπορούσαν να φτάσουν στο δεύτερο γκολ. Η Ουγγαρία έκανε για πρώτη φορά αισθητή την παρουσία της προς το τέλος του ημιχρόνου, με δύο καλά σουτ από Λόβρενσιτς και Τζούτζακ. 

Το Βέλγιο ξεκίνησε καλά και στο δεύτερο ημίχρονο, ωστόσο στο διάστημα από το 55’ έως το 75’ η Ουγγαρία είχε το καλύτερό της διάστημα στο παιχνίδι, το οποίο την έκανε να ελπίζει στην ισοφάριση, ωστόσο η είσοδος του Μπατσουαγί αντί του Λουκάκου… επανέφερε την τάξη. Στο 77’ ο Αζάρ έκανε άλλο ένα αέρινο σόλο και σέντραρε στον Μπατσουαγί, ο οποίος σκόραρε σε κενή εστία, ενώ δύο λεπτά αργότερα ο Αζάρ πέτυχε και το γκολ που δικαιούταν, περνώντας τέσσερις αντιπάλους πριν πλασάρει στη γωνία από το ύψος της μεγάλης περιοχής και στο κέντρο. Το βελγικό σόου ολοκλήρωσε ο Καράσκο, ο οποίος νίκησε στο τετ-α-τετ τον Κίραλι μετά την κάθετη μπαλιά του Νανγκοϊλάν, για το 4-0 στις καθυστερήσεις.