Το κατάφερε και αυτό η Αγγλία: Αποκλείστηκε από την Ισλανδία - Free Sunday
Το κατάφερε και αυτό η Αγγλία: Αποκλείστηκε από την Ισλανδία

Το κατάφερε και αυτό η Αγγλία: Αποκλείστηκε από την Ισλανδία

Η ομάδα ορισμός του loser στο σύγχρονο ποδόσφαιρο, η Αγγλία των μονίμως τεράστιων προσδοκιών που πάντα διαψεύδονται, κατάφερε και το πλέον απίθανο: να αποκλειστεί σε νοκ άουτ ματς από την Ισλανδία, μια χώρα 330.000 κατοίκων που εμφανίστηκε για πρώτη φορά σε Euro. 

Το ακόμη χειρότερο για τους πολυεκατομμυριούχους Άγγλους ποδοσφαιριστές, όπως και τον πιο ακριβοπληρωμένο προπονητή του τουρνουά, τον Ρόι Χότζσον, είναι πως ο αποκλεισμός τους ήταν απολύτως δίκαιος. Το απολύτως αναμενόμενο ήταν πως ο Χότζσον θα παραιτούνταν αμέσως μετά τη λήξη της αναμέτρησης, με την παραίτησή του να γίνεται άμεσα δεκτή από την FA. 

Και το χειρότερο απ’ όλα για τους Άγγλους ήταν ο τρόπος που έλαβε χώρα ο αποκλεισμός. Κι αυτό γιατί προηγήθηκαν μόλις στο 4’ από εύστοχη εκτέλεση πέναλτι του Ρούνεϊ, μετά από ανατροπή του Στέρλινγκ από τον Χάλντορσον. Θα περίμενε κανείς πως εφόσον η καλύτερη ομάδα προηγήθηκε γρήγορα η αναμέτρηση θα κατέληγε σε μια εύκολη πρόκριση. 

Κι όμως, με το που έκαναν τη σέντρα οι Ισλανδοί και βγήκαν στην επίθεση κέρδισαν φάουλ στα δεξιά της περιοχής, από την εκτέλεση ο Μπόντβαρσον έπιασε την πρώτη κεφαλιά και ο Ράγκναρ Σίγκουρντσον έφτασε πρώτος στην μπάλα και ισοφάρισε από κοντά. Οι Άγγλοι προσπάθησαν να ξεπεράσουν το σοκ και να αποκτήσουν τον έλεγχο, ωστόσο στο 19’ σε μια αντεπίθεση των Ισλανδών ο Σίγκθορσον πλάσαρε από το ύψος της περιοχής, ο Χαρτ έδειξε να έχει την φάση, ωστόσο δεν κατάφερε να σταματήσει την μπάλα, η οποία κατευθύνθηκε αργά προς τα δίχτυα.   

Κράτησε χωρίς πρόβλημα η Ισλανδία

Οι Ισλανδοί αμύνθηκαν οργανωμένα, αντιπαρέθεσαν δύναμη στη δύναμη των Άγγλων και διατηρούσαν την αυτοσυγκέντρωσή τους, τη στιγμή που η πίεση που ένιωθαν οι Άγγλοι από την εντελώς αναπάντεχη εξέλιξη του παιχνιδιού γινόταν ολοένα και πιο εμφανής. 

Ίδια εικόνα και στο δεύτερο ημίχρονο, με την Αγγλία να έχει την μπάλα και να πιέζει χωρίς όμως να μπορεί να δημιουργήσει ευκαιρίες, καταφεύγοντας όσο περνούσε η ώρα όλο και περισσότερο σε σέντρες που αποδεικνύονταν εύκολη λεία για τους Ισλανδούς αμυντικούς και τον Χάλντορσον. Αντιθέτως, ήταν η Ισλανδία εκείνη που έφτανε πιο κοντά στο γκολ στις αντεπιθέσεις, με κορυφαία στιγμή της το ψαλίδι του τρομερού Ράγκαρ Σίγκουρντσον, με τον Χαρτ να αποκρούσει ενστικτωδώς. Η είσοδος του Βάρντι και, κυρίως, του Ράσφορντ έδωσε επιθετική πνοή στην Αγγλία ωστόσο πραγματικά κοντά στο γκολ οι Άγγλοι δεν έφτασαν ποτέ και το φινάλε τους βρήκε πεσμένους στο χορτάρι να κλαίνε τη μοίρα που οι ίδιοι δημιούργησαν. 

Επόμενος αντίπαλος για τους εκπληκτικούς Ισλανδούς η διοργανώτρια Γαλλία και το μόνο βέβαιο είναι πως και πάλι θα τα δώσουν όλα, συνεχίζοντας να ζουν το όνειρό τους μαζί με ολόκληρη τη χώρα, και όπου τους βγάλει. 

Αγγλία: Χαρτ, Ρόουζ, Σμόλινγκ, Κέιχιλ, Γουόκερ, Ντάιερ (46' Γουίλσιρ), Αλι, Ρούνεϊ (86' Ράσφορντ), Στέρλινγκ (60' Βάρντι), Στάριτζ, Κέιν.
Ισλανδία: Χάλντορσον, Ράγκναρ Σίγκουρντσον, Σάβαρσον, Σκούλασον, Μπιάρνασον, Αρναρσον, Γκούναρσον, Γκούντμουντσον, Γκίλφι Σίγκουρντσον, Σίγκθορσον (77' Ελμαρ Μπιάρνασον), Μπόντβαρσον (89' Τραούστασον).