Στα ημιτελικά... χωρίς νίκη η Πορτογαλία - Free Sunday
Στα ημιτελικά... χωρίς νίκη η Πορτογαλία

Στα ημιτελικά... χωρίς νίκη η Πορτογαλία

Κάπως έτσι η Πορτογαλία έφτασε στα ημιτελικά με μια μοναδική επίδοση: ακόμη δεν έχει πετύχει νίκη σε κανονική ροή αγώνα, έχοντας μία πρόκριση στην παράταση και μία στα πέναλτι. Όχι ότι έχουν κάποιο ιδιαίτερο πρόβλημα οι Πορτογάλοι με αυτό ή ότι θα τους… χαλάσει αν συνεχιστεί το σερί. 

Ο πρώτος προημιτελικός του Euro 2016 ξεκίνησε ιδανικά για την Πολωνία, καθώς μόλις στο 2’ προηγήθηκε, όταν ο Γκροζίτσκι εκμεταλλεύτηκε το λάθος του Σεντρίκ και γύρισε στο ύψος του πέναλτι την μπάλα, με τον Λεβαντόφσκι να μην συγχωρεί από εκείνο το σημείο και να σκοράρει για πρώτη –και τελευταία, όπως αποδείχτηκε- φορά στο Euro 2016. 

H Πορτογαλία αντέδρασε άμεσα και πίεσε τους Πολωνούς, έχασε δύο ευκαιρίες και η Τρίτη αποδείχτηκε και… φαρμακερή: o Ρενάτο Σάντσες, μετά από συνδυασμό με τον Νάνι, σούταρε από το ύψος της μεγάλης περιοχής, η μπάλα άλλαξε λίγο πορεία στο σώμα του Κριχόβιακ και κατέληξε στα δίχτυα του Φαμπιάνσκι, για το 1-1 στο 33’. 

Ήταν ένα γκολ που άξιζε ο 19χρονος, ο οποίος έχει κάνει τη διαφορά για την Πορτογαλία στα δύο νοκ άουτ παιχνίδια της στο Euro και με αυτά που έχει δείξει δικαιώνει την επιλογή της Μπάγερν να επενδύσει 35 εκατ. ευρώ στην απόκτησή του μετά την πρώτη επαγγελματική σεζόν της καριέρας του με την Μπενφίκα. Πρόκειται για έναν δυσεύρετο συνδυασμό δύναμης και ταχύτητας με ποδοσφαιρική τεχνική και οξυδέρκεια. 

Η Πορτογαλία διατήρησε την υπεροχή στο δεύτερο ημίχρονο και είχε τις ευκαιρίες, με τον Κριστιάνο Ρονάλντο στο 88’ να μην καταφέρνει να σκοράρει παρά την ιδανική μπαλιά του Μουτίνιο, με τον Πορτογάλο σούπερ σταρ να μην βρίσκει την μπάλα απέναντι από τον Φαμπιάνσκι. 

Ελάχιστα πράγματα συνέβησαν στην παράταση, καθώς αμφότερες οι ομάδες έδειχναν κουρασμένες και χωρίς καμία διάθεση να ρισκάρουν. Φτάνοντας στη διαδικασία των πέναλτι, αυτή τη φορά ο Ρονάλντο εκτέλεσε πρώτος και ευστόχησε, για να ακολουθήσουν εύστοχες και πολύ ωραίες εκτελέσεις από τους Λεβαντόφσκι, Ρενάτο Σάντσες, Μίλικ, Μουτίνιο, Γκλικ, Νάνι. Με την Πορτογαλία να έχει τέσσερις εύστοχες εκτελέσεις και την Πολωνία τρεις, την μπάλα πήρε ο ηγέτης της Πολωνίας στη διοργάνωση, ο Μπλαστσικόφσκι, το πέναλτι του οποίου απέκρουσε ο Ρούι Πατρίσιο πέφτοντας στην αριστερή του γωνία. Αμέσως μετά ο Κουαρέσμα έγινε ο ήρωας της βραδιάς σκοράροντας στο πέμπτο πορτογαλικό πέναλτι και βάζοντας τέλος στην εξαιρετική παρουσία της Πολωνίας στα γήπεδα της Γαλλίας. 

Πολωνία: Φαμπιάνσκι, Πίστσεκ, Γιεντρέιτσικ, Πάζνταν, Γκλικ, Κριχόβιακ, Μαζίνσκι (98' Γιοντλόβιετς), Γκροζίτσκι (82' Καπούστκα), Μπλαστσικόφσκι, Μίλικ, Λεβαντόφσκι.

Πορτογαλία: Ρούι Πατρίσιο, Πέπε, Φόντε, Καρβάλιο (96' Ντανίλο), Ρενάτο Σάντσες, Αντριέν Σίλβα (74' Μουτίνιο), Μάριο (80' Κουαρέσμα), Νάνι, Ρονάλντο.