...και στα πέναλτι κερδίζουν οι Γερμανοί - Free Sunday
...και στα πέναλτι κερδίζουν οι Γερμανοί

...και στα πέναλτι κερδίζουν οι Γερμανοί

Ο κανονικός αγώνας ολοκληρώθηκε με 1-1, τίποτα δεν άλλαξε στην παράταση, ωστόσο τα όσα έγιναν στα πέναλτι αρκούν για να χαρακτηριστεί ο προημιτελικός συγκλονιστικός. Εκτελέστηκαν 18 πέναλτι για να αναδειχθεί ο νικητής, εκ των οποίων μόλις τα 11 ήταν εύστοχα. Από την άλλη πλευρά βέβαια, το ποσοστό είναι μάλλον λογικό εφόσον οι εκτελεστές έβλεπαν απέναντί τους τον Νόιερ και τον Μπουφόν, δύο τεράστιους σε σωματοδομή και αξία τερματοφύλακες που γεμίζουν την εστία με την παρουσία τους. 

Συγκλόνισε η διαδικασία των πέναλτι

Η διαδικασία των πέναλτι ξεκίνησε με δύο εξαιρετικές εκτελέσεις, από Ινσίνιε και Κρόος. Στη συνέχεια την μπάλα έστησε ο Τζάτζα -ο Κόντε τον είχε βάλει στο τελευταίο λεπτό της παράτασης προκειμένου να εκτελέσει πέναλτι και μοιραία τιμωρήθηκε γι’ αυτό- ο οποίος πήγε με χορευτικές κινήσεις στην μπάλα και έκανε μια άθλια εκτέλεση, πολύ ψηλά άουτ. Η σειρά του Μίλερ, ο οποίος πήγε πολύ χαλαρά στην μπάλα και εξίσου χαλαρά απέκρουσε ο Μπουφόν την εκτέλεσή του. 

Αποφασιστικά πήγε στην μπάλα ο Μπαρτζάλι, αποφασιστική και η εκτέλεσή του ψηλά και στο κέντρο της εστίας, ενώ αμέσως μετά η Γερμανία έχασε δεύτερο διαδοχικό πέναλτι, όταν η πολύ καλή κατά τα άλλα εκτέλεση του Οζίλ πήγε δοκάρι και άουτ. Η Ιταλία είχε τεράστιο πλεονέκτημα, ωστόσο ο Πελέ τρόμαξε επειδή είδε τον Νόιερ να πέφτει προς την γωνία που είχε επιλέξει και πλάσαρε πολύ άουτ, ενώ στο 5ο ιταλικό πέναλτι και αφού είχε μεσολαβήσει η εύστοχη εκτέλεση του Ντράξλερ, ο Μπονούτσι βρέθηκε για δεύτερη φορά απέναντι από τον Νόιερ από το σημείο του πέναλτι, έκανε την ίδια προσποίηση με το πάτημα του ποδιού και σούταρε στην απέναντι γωνία απ’ ό,τι στην κανονική διάρκεια του παιχνιδιού, ωστόσο ο Νόιερ έπεσε σωστά και απέκρουσε. Ο Σβαϊνστάιγκερ είχε την ευκαιρία να χαρίσει την πρόκριση στη Γερμανία, ωστόσο η εκτέλεσή του μιμήθηκε την κάκιστη του Τζάτζα. 

Ο ήρωας

Ακολούθησαν από τρία εύστοχα πέναλτι για κάθε ομάδα (Τζακερίνι, Χούμελς, Παρόλο, Κίμιχ, Ντε Σίλιο, Μπόατενγκ), για να φτάσουμε στην άψυχη εκτέλεση του Νταρμιάν, την οποία απέκρουσε ο Νόιερ, και να δώσει την πρόκριση στη Γερμανία ο Χέκτορ, με ένα πέναλτι που πέρασε κάτω από το σώμα του Μπουφόν, ο οποίος πρόλαβε να κατεβάσει το χέρι του αλλά όχι και να σταματήσει την πορεία της μπάλας προς τα δίχτυα του. 

Κάπως έτσι έγινε ήρωας για τη Γερμανία ο Χέκτορ, ο παίκτης που σπατάλησε τις περισσότερες καλές στιγμές της ομάδας του με τις μέτριες τελικές του επιλογές, καθώς ήταν ο παίκτης που δεν είχε την προσοχή της ιταλικής άμυνας και μπόρεσε να πλαγιοκοπήσει αρκετές φορές από τα αριστερά, χωρίς όμως οι σέντρες και τα γυρίσματά του να βρίσκουν τους συμπαίκτες του. 

Ισορροπία 

O Χέκτορ βρέθηκε στην ενδεκάδα λόγω της επιλογής του Γιόακιμ Λεβ να αλλάξει το σύστημα του απέναντι στην Ιταλία, επιλέγοντας σχήμα με τρεις κεντρικούς αμυντικούς και δύο φουλ-μπακ, τους Χέκτορ και Κίμιχ, να κάνουν το παιχνίδι από το πλάι.

Ο Λεβ προσάρμοσε το σύστημά του λόγω του αντιπάλου και το αποτέλεσμα ήταν μια Γερμανία που δεν έμοιαζε με τα προηγούμενα παιχνίδια της, ήταν «καθρέφτης» της Ιταλίας. Το αποτέλεσμα ήταν οι Γερμανοί να διατηρούν την κατοχή και να έχουν μια ελαφρά υπεροχή αλλά στην πραγματικότητα οι δύο ομάδες είχαν αλληλοεξουδετερωθεί και οι ευκαιρίες ήταν κάτι το σπάνιο στην αναμέτρηση. 

Μετά και τον τραυματισμό του Κεντίρα ο Κρόος αναγκάστηκε να τραβηχτεί λίγο πιο πίσω για να βοηθάει τον χωρίς τις δυνάμεις του παρελθόντος Σβαϊνστάιγκερ και πλέον η ισορροπία ήταν πλήρης. 

Γερμανική κυριαρχία, αλλά…

Το παιχνίδι άλλαξε στο 54’, όταν από το λάθος του Φλορέντσι η Γερμανία είχε την πρώτη μεγάλη ευκαιρία της αναμέτρησης στο σουτ του Μίλερ, το οποίο απέκρουσε με… εναέριο τακουνάκι ο Φλορέντσι, καθώς η Γερμανία άρχισε να πιέζει και να ζητάει επιτακτικά το γκολ, στο οποίο έφτασε στο 65’, σε αντεπίθεση από βολέ του Νόιερ και με τον Μάριο Γκόμεζ να κάνει τρομερή προσπάθεια, να παίρνει τρεις αμυνόμενους πάνω του στην πλάγια γραμμή και να δίνει με την πάσα του τον χρόνο και τον χώρο στον Χέκτορ να γυρίσει σωστά την μπάλα. Ο νεαρός Γερμανός μπακ έκανε το γύρισμα πάνω στον Μπονούτσι αλλά παρ' όλ' αυτά η δουλειά έγινε, με την μπάλα να στρώνεται στον επερχόμενο Οζίλ, ο οποίος από το ύψος της μικρής περιοχής νίκησε χωρίς δυσκολία τον Μπουφόν, που είδε την εστία του να παραβιάζεται για πρώτη και τελευταία φορά στο Euro 2016. 

Πλέον το πλάνο της Ιταλίας είχε… πάει περίπατο και δεν διαφαινόταν ο τρόπος με τον οποίο θα επέστρεφε στο παιχνίδι κόντρα σε μια ανώτερη ομάδα η οποία πλέον είχε και το ψυχολογικό πλεονέκτημα και στο δεκάλεπτο που ακολούθησε το γκολ που πέτυχε θα μπορούσε να διευρύνει το προβάδισμά της. Αντί γι’ αυτό, όμως, στο 78’ η Ιταλία ισοφάρισε σε μια φάση που έδειχνε εύκολη για την γερμανική άμυνα, όταν ο Τζερόμ Μπόατενγκ… ξέχασε τα χέρια του τεντωμένα πάνω από το κεφάλι του όπως αμυνόταν πάνω στον Κιελίνι και στην μπαλιά που έγινε ο Ιταλός έκανε κεφαλιά προς τα πίσω, κερδίζοντας το πέναλτι. 

Μια παράδοση έσπασε, μια παράδοση έμεινε

Ο Μπονούτσι έκανε μια πολύ ωραία και εύστοχη εκτέλεση, με τον Νόιερ να βλέπει επίσης την εστία του να παραβιάζεται για πρώτη φορά στη διοργάνωση. Ο αγώνας επέστρεψε στην προ των δύο γκολ εικόνα του και οι δύο ομάδες είχαν από δύο καλές στιγμές, προτού φτάσουμε στην δραματική διαδικασία των πέναλτι, μέσω της οποίας προκρίθηκε η καλύτερη ομάδα, με τους Γερμανούς να δίνουν το «παρών» για 9η φορά σε ημιτελικά Euro, σπάζοντας μια παράδοση δεκαετιών που τους ήθελε να αποκλείονται σε νοκ άουτ αναμετρήσεις από την Ιταλία. Παράδοση δεκαετιών, βέβαια, τεσσάρων συγκεκριμένα, είναι και εκείνη που τους θέλει να μην χάνουν στα πέναλτι, με τελευταία τους ήττα στα πέναλτι τον τελικό του Euro του 1976, από την Τσεχοσλοβακία, με την περίφημη εκτέλεση του Πανένκα.

Γερμανία: Νόιερ, Χέβεντες, Μπόατενγκ, Χούμελς, Κίμιχ, Χέκτορ, Κεντίρα (16' Σβαϊνστάιγκερ), Κρόος, Οζίλ, Μίλερ, Γκόμεζ (72' Ντράξλερ).

Ιταλία: Μπουφόν, Μπαρτζάλι, Μπονούτσι, Κιελίνι (121' Τζάτζα), Φλορέντσι (86' Νταρμιάν), Ντε Σίλιο, Παρόλο, Στουράρο, Τζακερίνι, Έντερ (108' Ινσίνιε), Πελέ.