Άνετη και ωραία η Εθνική στην πρεμιέρα - Free Sunday
Άνετη και ωραία η Εθνική στην πρεμιέρα

Άνετη και ωραία η Εθνική στην πρεμιέρα

Επόμενος αντίπαλος για την Εθνική η άλλη ομάδα του ομίλου, το Μεξικό, την Τετάρτη.

Η ομάδα του Φώτη Κατσικάρη μετά από ένα χαλαρό αμυντικά ξεκίνημα πίεσε... παντού το Ιράν και έτρεξε πολύ, αναγκάζοντας τους αντιπάλους της σε 27 λάθη. Τα δε αθλητικά προσόντα της συγκεκριμένης έκδοσης της Εθνικής, η διάθεση και η διαθέσιμη ενέργεια γίνονται προφανή και μόνο από τα στατιστικά: Η Εθνική είχε 17 κλεψίματα, 7 κοψίματα αλλά και 21 ασίστ. 

Η Ελλάδα είχε ξεφύγει με διαφορά άνω των 15 πόντων από το δεύτερο δεκάλεπτο, συνεπώς κανείς από τους 8 του βασικού ροτέισον δεν χρειάστηκε να παίξει πολύ και ο Κατσικάρης έδωσε χρόνο συμμετοχής σε όλους τους παίκτες του. Κάτι που σημαίνει πως οι Παπαπέτρου, Αγραβάνης, Θανάσης Αντετοκούνμπο, Αθηναίου, Χαραλαμπόπουλος και Μπόγρης, κατά σειρά της επίδρασης που φαίνεται πως θα έχουν στο παιχνίδι της Εθνικής, έκαναν το ντεμπούτο τους σε επίσημο παιχνίδι με την Εθνική Ελλάδος.

Στο πρώτο δεκάλεπτο η Εθνική βασίστηκε στην εξαιρετική συνεργασία Καλάθη και Κουφού και στη συνέχεια στην εκτελεστική δεινότητα του Γιάννη Αντετοκούνμπο, ο οποίος πέρα από τις αναμενόμενες φάσεις που πήρε στο ανοικτό γήπεδο σκόραρε τόσο από μακρινή (ολοκλήρωσε τον αγώνα με 2/3 τρίπ.) όσο και από μέση απόσταση, για να ολοκληρωθεί το δεκάλεπτο με 27-21. 

Μαζί με το δεκάλεπτο ολοκληρώθηκε και η εύκολη πρόσβαση των Ιρανών στο ελληνικό καλάθι, καθώς μετά τους 21 πόντους που σημείωσαν στο πρώτο δεκάλεπτο στα επόμενα τρία σημείωσαν 32. Με την τρομερή ενέργεια που έβγαλε ο Θανάσης Αντετοκούνμπο και τη συνολική αμυντική προσπάθεια της Εθνικής, το Ιράν δυσκολευόταν ακόμα και να περάσει το κέντρο στο δεύτερο δεκάλεπτο, ο Περπέρογλου δεν έχανε σουτ και η διαφορά άρχισε να ανοίγει, με το ημίχρονο να κλείσει στο +17, 48-31. 

Ίδια εικόνα και στο ξεκίνημα του 3ου δεκαλέπτου, με τους Γιάννη Αντετοκούνμπο, Περπέρογλου και στη συνέχεια τον Μπουρούση -ο οποίος είχε τον ίδιο ρόλο στον οποίο διέπρεψε στην Κάχα Λαμποράλ, του πλέι μέικερ μέσα στη ρακέτα- να ανοίγουν κι άλλο τη διαφορά, η οποία κυμαινόταν πλέον κοντά στους 20 πόντους, στο +22 (53-31), στο +21 (63-42) και στο +19, 66-47 που ήταν και το σκορ με το οποίο έκλεισε το τρίτο δεκάλεπτο. 

Στην τελευταία περίοδο έπαιξαν και όσοι δεν είχαν παίξει μέχρι τότε, η διαφορά έφτασε μέχρι και το +25 (73-48) καθώς η Ελλάδα, όσο κι αν πλέον δεν ήταν το ίδιο σοβαρή στην επίθεση, στην άμυνα συνέχισε να παίζει στα… κόκκινα μέχρι το φινάλε. 

Κατσικάρης: «Έπρεπε να αλλάξουμε τα πάντα. Δεν είναι κακό»

Μετά τη λήξη της αναμέτρησης ο Φώτης Κατσικάρης δήλωσε ικανοποιημένος με το παιχνίδι της Εθνικής, καθώς «είχαμε υπομονή και τρέξαμε όταν μπορούσαμε. Ήμασταν καλά διαβασμένοι και παίξαμε πειθαρχημένα στην άμυνα». Σε ό,τι αφορά τις σχεδόν κοσμογονικές αλλαγές στη φετινή Εθνική, τόνισε πως «Δεν είναι εύκολο, αλλά είναι πρόκληση. Ο κόσμος στην Ελλάδα έχει έμμονη ιδέα με την Εθνική. Η ομάδα αυτή είχε τους καλύτερους γκαρντ μαζί τα προηγούμενα χρόνια και τώρα έπρεπε να αλλάξουμε τα πάντα. Για μένα αυτή η μετάβαση είναι πιο εύκολη, γιατί είμαι θιασώτης αυτού του γρήγορου μπάσκετ και με τα νέα παιδιά που έρχονται μπορούμε να το υπηρετήσουμε. Δεν είναι κακό. Άλλωστε το μπάσκετ αλλάζει. Δεν πρέπει να ξεχνάμε πως είμαστε μια μικρή χώρα με μια μεγάλη κρίση και είμαστε ακόμη εδώ και αγωνιζόμαστε»

Τα δεκάλεπτα: 27-21, 48-31, 66-47, 78-53.
ΕΛΛΑΔΑ: Αθηναίου 4 (1), Καλάθης 6, Μπουρούσης 11 (1), Μάντζαρης 3 (1), Αγραβάνης 8 (2), Παπαπέτρου, Χαραλαμπόπουλος, Μπόγρης, Περπέρογλου 12 (2), Γ. Αντετοκούνμπο 16 (2), Κουφός 10, Θ. Αντετοκούνμπο 5.

ΣΥΝΟΛΙΚΗ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ: 78 πόντοι, 9/15 βολές (60%), 21/36 δίποντα (58%), 9/24 τρίποντα (38%), 31 ριμπάουντ (23-8), 21 ασίστ, 15 λάθη, 17 κλεψίματα, 7 κοψίματα.

ΙΡΑΝ: Ντοράγκι, Μασχαγέκχι, Ασλάνι, Χασανζαντέχ 2, Γιακχτσαλί 12 (4), Ζανγκενέχ 3 (1), Σεντιγκχί, Σαχακιάν 3 (1), Καρντούστ 2, Τζαμσιντί 13 (2), Καζέμι 2, Χαντάντι 16 (1).

 ΣΥΝΟΛΙΚΗ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ:  4/6 βολές (67%), 11/29 δίποντα (38%), 9/23 τρίποντα (39%), 30 ριμπάουντ (23-7), 15 ασίστ, 27 λάθη, 6 κλεψίματα, 1 κόψιμο.