Στον τελικό η Πορτογαλία με γκολ και ρεκόρ από Ρονάλντο - Free Sunday
Στον τελικό η Πορτογαλία με γκολ και ρεκόρ από Ρονάλντο

Στον τελικό η Πορτογαλία με γκολ και ρεκόρ από Ρονάλντο

Η Πορτογαλία, λοιπόν, προκρίθηκε για δεύτερη φορά στον τελικό ενός Euro στις τελευταίες τέσσερις διοργανώσεις, με τον προηγούμενο να είναι φυσικά το 2004, όταν ηττήθηκε από την Εθνική Ελλάδος. 

Ήταν μια δίκαιη πρόκριση για την ομάδα του Φερνάντο Σάντος, η οποία ήταν καλύτερη και πιο έμπειρη από τους Ουαλούς και αυτό φάνηκε στον ημιτελικό της Λυών. Στο πρώτο ημίχρονο οι Πορτογάλοι είχαν λίγο περισσότερο την μπάλα στην κατοχή τους χωρίς να δείχνουν διάθεση να κυριαρχήσουν, μόνο να εξουδετερώσουν πλήρως την Ουαλία.

Η απουσία του Ράμσεϊ απλοποίησε το έργο τους: πίεσαν τρομερά τον Άλεν για να εμποδίσουν την πρώτη πάσα στην ουαλική ανάπτυξη και έτσι η μοναδική απειλή που ένιωσαν ήταν από κάποια σόλο του Μπέιλ, πανέμορφα στο μάτι αλλά χωρίς να στοιχειοθετούν μεγάλη απειλή για τον Ρούι Πατρίσιο. Ούτε η Πορτογαλία κατέγραψε κάποια σημαντική ευκαιρία, προσπάθησε να οργανώσει τις επιθέσεις της μέσω της πολύ καλής κυκλοφορίας της μπάλας και κάποιων κατεβασμάτων του Γκερέιρο αλλά αρκέστηκε σε κάποια σουτ εκτός περιοχής στο πρώτο ημίχρονο. 

Γκολ και ασίστ από Ρονάλντο

Η εικόνα άλλαξε στο δεύτερο ημίχρονο, καθώς η Πορτογαλία ξεκίνησε αρκετά πιεστικά με μπροστάρη τον σούπερ σταρ της, κέρδισε στημένες μπάλες και και σκόραρε με τη συμπλήρωση του πρώτου πενταλέπτου της επανάληψης, όταν από εκτέλεση κόρνερ με πάσα και σέντρα του –πολύ καλού- Γκερέιρο ο Κριστιάνο Ρονάλντο πήδηξε πολύ ψηλά και η δυνατή κεφαλιά του δεν άφησε κανένα περιθώριο αντίδρασης στον Χένεσεϊ.

Ο Ρονάλντο έφτασε τα 9 γκολ σε τελική φάση Euro, ισοφαρίζοντας το σχετικό ρεκόρ του Πλατινί και πλέον έχει την ευκαιρία στον τελικό να μείνει μόνος πρώτος στη σχετική λίστα. Το συγκεκριμένο γκολ σήμαινε και άλλα δύο ρεκόρ για τον Ρονάλντο, ο οποίος έγινε ο πρώτος παίκτης που σκοράρει σε 7 διαφορετικά ματς Euro, όπως επίσης ο πρώτος που βάζει γκολ και δίνει ασίστ σε δύο ημιτελικούς Euro. 

Πριν καλά καλά προλάβει να συνειδητοποιήσει τα νέα δεδομένα η Ουαλία, αυτά άλλαξαν εκ νέου, με τον Ρονάλντο να σουτάρει από μακριά την ώρα που η ουαλική άμυνα έβγαινε, ο Ρενάτο Σάντσες, που βρισκόταν σε οριακή θέση οφσάιντ, σήκωσε το πόδι του για να περάσει η μπάλα και ο Νάνι με προβολή νίκησε τον Χένεσεϊ για το 2-0. 

Δεδομένης της αδυναμίας των Ουαλών να δημιουργήσουν φάσεις απέναντι στην πορτογαλική άμυνα το παιχνίδι είχε ουσιαστικά τελειώσει στο 2-0, όπως και επιβεβαιώθηκε. Οι Ουαλοί δεν το έβαλαν ποτέ κάτω και συνέχισαν να προσπαθούν και να ελπίζουν, ωστόσο μέχρι το φινάλε δεν κατάφεραν ποτέ να βρεθούν κοντά στο γκολ που θα τους έβαζε και πάλι στο παιχνίδι.  Σε αντίθεση με την Πορτογαλία, που θα μπορούσε να σκοράρει και δεύτερη φορά ενώ πλέον περιμένει να μάθει τον αντίπαλό της στον τελικό, από τον δεύτερο ημιτελικό, μεταξύ Γαλλίας και Γερμανίας, το βράδυ της Πέμπτης. 

Πορτογαλία: Ρούι Πατρίσιο, Σέντρικ, Μπρούνο Άλβες, Φόντε, Γκερέιρο, Ντανίλο, Μάριο, Άντριεν Σίλβα (79' Μοουτίνιο), Ρενάτο Σάντσες (74' Αντρέ Γκόμες), Νανί (86' Κουαρέσμα), Ρονάλντο.
Ουαλία: Χένεσεϊ, Γκάντερ, Τσέστερ, Κόλινς (66' Τζόναθαν Γουίλιαμς), Άσλεϊ Γουίλιαμς, Νιλ Τέιλορ, Λέντλεϊ (58' Βόουκς), Άλεν, Κινγκ, Μπέιλ, Ρόμπσον-Κάνου (63' Τσερτς).