O Γκριζμάν έστειλε τη Γαλλία στον τελικό και τη Γερμανία... σπίτι της - Free Sunday
O Γκριζμάν έστειλε τη Γαλλία στον τελικό και τη Γερμανία... σπίτι της

O Γκριζμάν έστειλε τη Γαλλία στον τελικό και τη Γερμανία... σπίτι της

Στον τελικό της Κυριακής η Γαλλία θα αντιμετωπίσει την Πορτογαλία του Κριστιάνο Ρονάλντο και του Φερνάντο Σάντος και είναι ξεκάθαρο πως είναι το μεγάλο φαβορί για την κατάκτηση του τροπαίου. Σε αντίθεση με άλλες «οικοδέσποινες» που πνίγονται υπό την πίεση της κατάκτησης της «δικής τους» διοργάνωσης, η Γαλλία αποδεδειγμένα πλέον παίρνει ώθηση από αυτό. 

Το εκπληκτικό είναι η Γαλλία προκρίθηκε χωρίς να αγχωθεί ιδιαίτερα και κάνοντας τα απολύτως απαραίτητα κόντρα σε μία ομάδα που έπαιζε καλύτερα και υπερείχε σχεδόν στο σύνολο της αναμέτρησης. Ωστόσο, όπως συνήθως συμβαίνει σε τέτοιου τύπου διοργανώσεις, η ομάδα που έχει τον παίκτη που έχει το εύκολο γκολ έχει και το μεγάλο πλεονέκτημα. Αυτή ήταν η Γαλλία και αυτός ήταν ο Γκριζμάν, που πέτυχε και τα δύο γκολ απέναντι στους Γερμανούς, φτάνοντας τα 6 στη διοργάνωση. 

Στον αντίποδα, η Γερμανία χάνοντας τον Γκόμεζ έχασε το σημείο αναφοράς της στην επίθεση και έτσι δεν μπόρεσε να μετουσιώσει την υπεροχή της σε ευκαιρίες, ενώ πλήρωσε ακριβά μία ακόμη ανόητη ενέργεια ενός πολύπειρου παίκτη της. Στον προημιτελικό με την Ιταλία ήταν ο Μπόατενγκ που ξέχασε υψωμένα τα χέρια παραχωρώντας πέναλτι σε μια καθόλου επικίνδυνη φάση και ξαναβάζοντας τους Ιταλούς στο παιχνίδι. Στον ημιτελικό ήταν η σειρά του αρχηγού Σβαϊνστάιγκερ να προβεί στο ίδιο λάθος και μάλιστα περίπου στο ίδιο σημείο της μεγάλης περιοχής και σε μια εξίσου ακίνδυνη φάση, όταν σε μια εκτέλεση κόρνερ και μια κεφαλιά προς τα πίσω έβαλε το χέρι του μπροστά από το κεφάλι και απέκρουσε εξ επαφής με το χέρι, με τον Ριτσόλι να υποδεικνύει το πέναλτι. 

Ο Γκριζμάν και η φλύαρη

Ο γεμάτος αυτοπεποίθηση Γκριζμάν ανέλαβε την εκτέλεση και νίκησε με άνεση τον Νόιερ, με την Γαλλία να προηγείται στη λήξη του ημιχρόνου και μάλλον ανέλπιστα δεδομένης της εικόνας του αγώνα στα 44 λεπτά που προηγήθηκαν. Η ομάδα του Ντιντιέ Ντεσάν είχε ένα πολύ πιεστικό πρώτο δεκάλεπτο, στο οποίο είχε και ένα καλό σουτ με τον Γκριζμάν μετά από πολύ ωραίο συνδυασμό, ωστόσο στη συνέχεια οι Γερμανοί πήραν την κατοχή της μπάλας και ανέλαβαν πλήρως τα ηνία, έχοντας κάποιες καλές στιγμές. Μόνο που σε όλες τις καλές στιγμές της Γερμανίας είτε έλειψε το φονικό ένστικτο στους επιθετικούς της είτε απέκρουσε ο Γιορίς. 

Στο δεύτερο ημίχρονο η Γερμανία προσπάθησε να ανεβάσει την πίεσή της για να αναδειχθεί ακόμη περισσότερο το κενό στη θέση του σέντερ φορ περιοχής, με τους παγκόσμιους πρωταθλητές να περιορίζονται σε μια φλύαρη υπεροχή που δεν τους ταιριάζει και δεν την συνηθίζουν, ενώ με την αποχώρηση του τραυματία Μπόατενγκ με τη συμπλήρωση μιας ώρας παιχνιδιού τα πράγματα έγιναν ακόμη πιο δύσκολα για την ομάδα του Γιόακιμ Λεβ. Δεν ήταν μόνο ότι έχασε τον πιο αξιόπιστο αμυντικό που είχε στο γήπεδο, δεδομένης και της απουσίας του Χούμελς, αλλά και αυτόν που ξεκινούσε την ανάπτυξη του παιχνιδιού του. 

Παράδοση

Στο 72’, λοιπόν, ο Πογκμπά εκμεταλλεύτηκε το λάθος του Χέβεντες και σέντραρε, με τον Νόιερ να βγαίνει και να σκαμπιλίζει ασταθώς την μπάλα και τον Γκριζμάν να περιμένει σαν έτοιμος από καιρό για να χτυπήσει με τις τάπες την μπάλα και να την περάσει σκαστά κάτω από τα πόδια του Νόιερ, κάνοντας το 2-0. 

Η Γερμανία είχε μια… παράδοση να υπερασπιστεί και παρ’ ότι εμφανώς δεν ήταν η βραδιά της αντέδρασε δυναμικά, ωστόσο δεν βρήκε ποτέ το γκολ που θα την επανέφερε στο παιχνίδι. Ο Κίμιχ είδε δύο τρομερές προσπάθειές του να μην καταλήγουν στα δίχτυα λόγω του δοκαριού στην πρώτη περίπτωση και του Γιορίς στη δεύτερη, Σανέ και Χέβεντες έχασαν δύο ακόμη ευκαιρίες και  η Γαλλία νίκησε για πρώτη φορά τη Γερμανία σε μεγάλη διοργάνωση μετά από 58 χρόνια και επιστρέφει στον τελικό του Euro μετά από 16 χρόνια, όταν και το είχε κατακτήσει, διεκδικώντας την τρίτη της κατάκτηση του τίτλου.

Γερμανία: Νόιερ, Χέβεντες, Μπόατενγκ (60' Μουστάφι), Έκτορ, Κίμιχ, Τσαν (66' Γκέτσε), Σβαϊνστάιγκερ (79' Σανέ), Κρόος, Ντράξλερ, Οζίλ, Μίλερ.
Γαλλία: Γιορίς, Ουμτιτί, Κοσιελνί, Σανιά, Εβρά, Ματουιντί, Σισοκό, Πογκμπά, Παγιέ (71' Καντέ), Γκριζμάν (90' Καμπάιγ), Ζιρού (77' Ζινιάκ).