Τη... γλύτωσε η Ρωσία - Free Sunday
Τη... γλύτωσε η Ρωσία

Τη... γλύτωσε η Ρωσία

Συγκεκριμένα, η ΔΟΕ στην έκτακτη σύσκεψη που πραγματοποήθηκε στη Λωζάνη έκρινε πως δεν πρέπει να τιμωρήσει συνολικά τη χώρα, καθώς είναι προφανές πως μεταξύ των «ντοπέ» αθλητών, υπάρχουν και εκείνοι που δεν έχουν κάνει χρήση αναβολικών. 

Έτσι, οι «αθάνατοι» ουσιαστικά πέταξαν το «μπαλάκι» στις Παγκόσμιες Ομοσπονδίες ανά άθλημα, οι οποίες θα πρέπει να εξετάσουν ποιοι αθλητές δικαιούνται συμμετοχή στους Ολυμπιακούς Αγώνες και ποιοι όχι. Όπως συνέβη δηλαδή και στην περίπτωση της IAAF (Διεθνής Ομοσπονδία Στίβου), η οποία ήδη απέκλεισε τους 68 Ρώσους αθλητές του στίβου.

Βασικό κριτήριο «αθωότητας» για τους αθλητές είναι να μην έχουν «πιαστεί» ντοπέ ποτέ μέχρι σήμερα με βάση αδιάψευστα αποδεικτικά στοιχεία από προηγούμενους ελέγχους ντόπινγκ.

Αξίζει να σημειωθεί πως αυτή ήταν και η εξ αρχής γνώμη του προέδρου της ΔΟΕ, Τόμας Μπαχ, ο οποίος τις τελευταίες ημέρες είχε εκφράσει ανοιχτά τους προβληματισμούς του σχετικά με μια συνολική τιμωρία, καθώς κάτι τέτοιο σημαίνει πως θίγονται τα ανθρώπινα δικαιώματα και εκατοντάδων άλλων «καθαρών» αθλητών της Ρωσίας.

Θυμίζουμε πως πριν από λίγες ημέρες, αποκαλύφθηκε ότι η ρωσική κυβέρνηση όχι μόνο γνώριζε για το σκάνδαλο ντόπινγκ στη χώρα, αλλά πως επρόκειτο για ένα δικό της (!) πρότζεκτ που πριμοδοτήθηκε με κρατικές χορηγίες.

Ωστόσο, αρκετές ώρες πριν από την απόφαση της ΔΟΕ, υπήρξε αποκαλυπτικό ρεπορτάζ της βρετανικής εφημερίδας «Daily Mail», όπου αναφερόταν σε πρωινή τηλεφωνική διάσκεψη μεταξύ των «αθανάτων» προκειμένου να οριστικοποιήσουν την τιμωρία της Ρωσίας. 

Μάλιστα, η εφημερίδα φιλοξενούσε και δηλώσεις αξιωματούχου της ΔΟΕ, ο οποίος δεν κατονομαζόταν στο ρεπορτάζ: 

«Η ΔΟΕ θέλει να αποκλείσει τη Ρωσία γιατί ουσιαστικά μιλάμε για μια επίθεση στο σύνολο του αθλητισμού. Η ποινή θα είναι παραδειγματική, κάτι που ουσιαστικά σημαίνει συνολική αποβολή από το Ρίο».