Ραντεβού στο Τόκιο το 2020 - Free Sunday
Ραντεβού στο Τόκιο το 2020

Ραντεβού στο Τόκιο το 2020

«Ήταν θαυμάσιοι Ολυμπιακοί Αγώνες σε μία θαυμάσια πόλη. Αυτοί οι Ολυμπιακοί Αγώνες αφήνουν κληρονομιά 
για τις γενιές που έρχονται. Όλοι μιλούν για ένα καλύτερο Ρίο ντε Τζανέιρο μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες», 
είπε ο πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, Τόμας Μπαχ, στη σύντομη ομιλία του με την οποία κήρυξε 
τη λήξη των 31ων Ολυμπιακών Αγώνων και κάλεσε «τη νεολαία του κόσμου να ενωθεί και πάλι σε τέσσερα χρόνια, 
στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο». 

Η τελετή λήξης των ολυμπιακών αγώνων ήταν μία ζεστή τελετή για τους 11000 αθλητές που συμμετείχαν και στην οποία σημαιοφόρος της ελληνικής ομάδας ήταν η χρυσή ολυμπιονίκης του επί κοντώ Κατερίνα Στεφανίδη. Συνολικά η ελληνική ομάδα πήρε έξι μετάλλια, τα μισά από τα οποία ήταν χρυσά με Στεφανίδη, Πετρούνια στους κρίκους και Κορακάκη στην σκοποβολή, η οποία έγινε η πρώτη Ελληνίδα που κέρδισε δυο μετάλλια, ένα χρυσό κι ένα χάλκινο, στους ίδιους Ολυμπιακούς.

Τα άλλα δύο μετάλλια πήραν ο Σπύρος Γιαννιώτας στην κολύμβηση ανοιχτής θάλασσας που ήταν δεύτερος και οι ιστιοπλόοι Μαντής και Κογιαλής, που ήταν τρίτοι.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο πρόεδρος της Βραζιλίας, Μισέλ Τεμέρ δεν παρέστη στην τελετή για να αποφύγει αποδοκιμασίες όπως αυτές των οποίων έτυχε στην τελετή έναρξης και εκ μέρους της χώρας μίλησε ο  πρόεδρος της Ολυμπιακής Επιτροπής της Βραζιλίας, Κάρλος Αρτούρ Νούζμαν ο οποίος προσπάθησε να εξευμενίσει τους κατοίκους της πόλης λέγοντας ότι «Ο αθλητισμός τίμησε το Ρίο με στιγμές που δεν θα ξεχαστούν ποτέ και οι Βραζιλιάνοι φίλαθλοι κέρδισαν χρυσό μετάλλιο».

Τη σημαία των Ολυμπιακών Αγώνων  παρέλαβε η Γιουρίκο Κοΐκε, κυβερνήτης του Τόκιο, που θα διοργανώσει τους επόμενους Ολυμπιακούς, παρουσία του πρωθυπουργού της Ιαπωνίας, Σίνζο Αμπε. Οι Ολυμπιακοί γυρίζουν στην ιαπωνική μεγαλούπολη μετά από 56 χρόνια.