Πικρή πρεμιέρα για Παναθηναϊκό, ήττα 2-1 από Άγιαξ - Free Sunday
Πικρή πρεμιέρα για Παναθηναϊκό, ήττα 2-1 από Άγιαξ

Πικρή πρεμιέρα για Παναθηναϊκό, ήττα 2-1 από Άγιαξ

Συνεπώς ο Παναθηναϊκός ξεκινάει με μεγάλο ντεζαβαντάζ την προσπάθεια πρόκρισης από τους ομίλους του Europa League. Κι όμως όλα φαινόντουσαν διαφορετικά στο ξεκίνημα, καθώς η ομάδα του Στραματσόνι ξεκίνησε ορμητικά την αναμέτρηση και προηγήθηκε πολύ γρήγορα, όταν στη σέντρα του Γουακάσο από αριστερά ο Ονανά απέκρουσε ασταθώς χωρίς να απομακρύνει την μπάλα, την οποία γύρισε προς το τέρμα ο Λουντ και ο Μπεργκ από κοντά έκανε χωρίς πίεση το 1-0 στο 5’. 

Πικρή δικαίωση

Ο Ιταλός τεχνικός είχε δώσει εντολή να πιεστεί ο νεαρός Ονανά με φάσεις που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε λάθη και δικαιώθηκε. Όπως επίσης δικαιώθηκε και για το γεγονός πως ζητούσε επιτακτικά από τους παίκτες του να ψάξουν άμεσα το δεύτερο γκολ. Κάτι που έκανε συστηματικά ο Παναθηναϊκός μέχρι το 30’, διάστημα στο οποίο κυριάρχησε απόλυτα απέναντι σε έναν Άγιαξ που… τον είχε πάρει από κάτω μετά το γκολ που δέχτηκε. 

Το έχουν αυτό οι νεανικές –και συνάμα ποιοτικές- ομάδες, όσο εύκολα μπορούν να πέσουν ψυχολογικά άλλο τόσο εύκολα ενθουσιάζονται και βγάζουν τα προτερήματά τους στο χορτάρι. Αυτό συνέβη και στη Λεωφόρο, με τη… σπίθα για να ανάψει ο ενθουσιασμός του Άγιαξ να είναι ο Γιουνές, ο οποίος κινήθηκε από τα αριστερά και δημιούργησε ρήγματα στην άμυνα του Παναθηναϊκού και έβγαλε φάσεις για τον ίδιο και τους συμπαίκτες του. 

Ισοφάριση και ανατροπή

Ένα λάθος του Ιβανόφ και η πρόωρη κίνηση του –εξαιρετικού κατά τα άλλα Στιλ- έφεραν την ισοφάριση, με τον Μπερτράν Τραορέ να σουτάρει εύστοχα στην κλειστή γωνία του ήδη πεσμένου Στιλ. 

Ο Άγιαξ βγήκε ενθουσιωδώς μπροστά και ο Παναθηναϊκός έχασε την ηρεμία του, με συνέπεια να χρειαστούν δύο τρομερές αποκρούσεις του Στιλ για να αποτραπεί ο Άγιαξ από την ανατροπή του σκορ εντός λίγων λεπτών. Στη συνέχεια ο Παναθηναϊκός ισορρόπησε εκ νέου.  Ισορροπημένο ήταν και το ξεκίνημα του δεύτερου ημιχρόνου, με μοιρασμένες ψιλοευκαιρίες, όταν στο 66’ ο –ταλαιπωρημένος από τον Γιουνές- Μέστο επισφράγισε μια κακή εμφάνιση με δύο διαδοχικά, ολέθρια λάθη: αρχικά προσπάθησε να περάσει τον αντίπαλό του στα δεξιά και προς την περιοχή του Παναθηναϊκού χάνοντας την μπάλα και στη συνέχεια ερχόμενος από πίσω τράβηξε και ανέτρεψε στη γωνία της περιοχής τον Ντάικς, ο οποίος δεν βρισκόταν σε ιδιαίτερα επικίνδυνη θέση.

Την εκτέλεση του πέναλτι ανέλαβε ο Κλάασεν, ο Στιλ απέκρουσε και αμέσως φάνηκε ότι ο Παναθηναϊκός δεν είχε πλέον καθαρό μυαλό: κανείς «πράσινος» δεν ακολούθησε τη φάση και έτσι τρεις παίκτες του Άγιαξ κινήθηκαν ανενόχλητοι προς την μπάλα, με τον Ρίντεβαλντ να είναι τελικά εκείνος που την έσπρωξε στα δίχτυα. 

Νεύρα, λάθη και αποβολές

Ο Στραματσόνι έκανε τις αλλαγές του ωστόσο ο Παναθηναϊκός βρισκόταν πλέον στο στάδιο του έντονου εκνευρισμού, που οδήγησε στην αποβολή του Ιβανόφ με δεύτερη κίτρινη, σε σωρεία λαθών αλλά και στην αποβολή του Γουακάσο στις καθυστερήσεις με απευθείας κόκκινη, αφού σηκώθηκε σαν το κοκόρι να ζητήσει τον λόγο από τον αντίπαλό του για το φάουλ που του έγινε και έκανε μία κίνηση εναντίον του με το κεφάλι. Στο 79’ είχε μείνει και ο Άγιαξ με δέκα παίκτες, λόγω αποβολής με δεύτερη κίτρινη του Ζιγές. Παρ΄ ότι, με ευθύνη του ίδιου, όλα του πήγαν στραβά στο παιχνίδι, ο Παναθηναϊκός θα μπορούσε να αποχωρήσει με την ισοπαλία, όταν σε εκτέλεση φάουλ του Βιγιαφάνιες στο 92’ ο Μολέδο βγήκε πρώτος στην μπάλα απέναντι μόνο από τον Ονανά, ωστόσο η κεφαλιά του ήταν άψυχη. 

Παναθηναϊκός: Στιλ, Μέστο, Ιβανόφ, Μολέντο, Κουτρουμπής (68' Βιγιαφάνιες), Χουλτ, Λεντέσμα (64' Λέτο), Γουακάσο, Ζέκα, Λουντ (72' Σάμπα), Μπεργκ.
Άγιαξ: Ονανά, Φέλτμαν, Ντάβινσον Σάντσες, Φίρχεφερ, Ντάικς, Ρίντεβαλντ, Κλάασεν (90' Σόνε), Γκούντελ, Ζιγές, Γιουνές (86' Σινγκράβεν), Τραορέ (72΄Ντόλμπεργκ).