Αναμένεται βαριά τιμωρία της ΕΠΟ, λόγω ρατσιστικού πανό-Καταδικάζει η κυβέρνηση - Free Sunday
Αναμένεται βαριά τιμωρία της ΕΠΟ, λόγω ρατσιστικού πανό-Καταδικάζει η κυβέρνηση

Αναμένεται βαριά τιμωρία της ΕΠΟ, λόγω ρατσιστικού πανό-Καταδικάζει η κυβέρνηση

Αφορμή στάθηκε ένα πανό στη σερβική γλώσσα, με αναφορά στη γενοκτονία περίπου 8.000 μουσουλμάνων, το 1995 στη Σρεμπρένιτσα από Σέρβους της Βοσνίας, το οποίο ανέβασαν άνεγκέφαλοι στη διάρκεια του αγώνα.

Το σύνθημα έγραφε το «Nož, žica, Srebrenica», γνωστή σερβική ατάκα που κυριολεκτικά σημαίνει: «Μαχαίρι, συρματόπλεγμα, Σρεμπρένιτσα».

Το πανό αυτό και οι σερβικές σημαίες που έριξαν κάποιοι στην κερκίδα των φιλοξενούμενων, προκάλεσε ένταση.

Με όλα αυτά, η Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία απειλείται με βαριά τιμωρία.Το περιστατικό υπέπεσε στην αντίληψη του παρατηρητή και αναφέρεται στο φύλλο αγώνα, όπως άλλωστε και τα καπνογόνα των Βόσνιων.

Η τιμωρία πάντως θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη, αφού FIFA και UEFA έχουν μηδενική ανοχή σε φαινόμενα εθνικισμού και ρατσισμού.

Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Αθλητισμού, Γιώργος Βασιλειάδης εκ μέρους της κυβέρνησης εξέφρασε την απερίφραστη καταδίκη και τον αποτροπιασμό του για τα όσα έλαβαν χώρα χθες στο γήπεδο «Γεώργιος Καραϊσκάκης».

Ο κ. Βασιλειάδης όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση «χαρακτηρίζει την ανάρτηση του φασιστικού πανό, εναντίον των Βοσνίων, που αφορούσε τη σφαγή της Σρεμπρένιτσα, από ελάχιστο αριθμό θεατών, απαράδεκτο περιστατικό, το οποίο δεν συνάδει με τις Αρχές και τις Αξίες της Ελληνικής Δημοκρατίας και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζει τον Ελληνικό Λαό.

Ο ίδιος υπογράμμισε ότι «τέτοιου είδους ανθρωπόμορφα φασιστοειδή δεν έχουν καμία θέση στα ελληνικά γήπεδα, ιδίως στους αγώνες της Εθνικής μας ομάδας και βρίσκεται ήδη σε συνεννόηση με την Ελληνική Αστυνομία για να εντοπιστούν οι δράστες και να τιμωρηθούν, εκφράζοντας ταυτόχρονα και την πρόθεση να τους απαγορευθεί, διά βίου, η είσοδος στα γήπεδα».