Ολυμπιακός – ΠΑΟ: Ντέρμπι κρίσης για προπονητές και… διοικήσεις - Free Sunday
Ολυμπιακός – ΠΑΟ: Ντέρμπι κρίσης για προπονητές και… διοικήσεις

Ολυμπιακός – ΠΑΟ: Ντέρμπι κρίσης για προπονητές και… διοικήσεις

Η 26η αγωνιστική της Super League περιλαμβάνει το μεγάλο ντέρμπι του ελληνικού πρωταθλήματος, με τον Ολυμπιακό να υποδέχεται τον Παναθηναϊκό, την Κυριακή (7.30μ.μ.) στο Καραϊσκάκη. Πρόκειται για το μοναδικό ντέρμπι μεταξύ των «αιωνίων» που θα δούμε φέτος, αφού ο αγώνας του πρώτου γύρου δεν ξεκίνησε ποτέ, ενώ οι δύο ομάδες δεν συναντήθηκαν στο Κύπελλο, ούτε θα συναντηθούν στα πλέι οφ. Πρόκειται επίσης για μια αναμέτρηση με ξεκάθαρο φαβορί, τον γηπεδούχο, 22 βαθμούς μπροστά από τον αντίπαλό του στη βαθμολογία, καλύτερο και ήδη πρωταθλητή, Ολυμπιακό.

Από την άλλη πλευρά, η προϊστορία στις αναμετρήσεις των δύο ομάδων στο Καραϊσκάκη δείχνει πως οι προαναφερθείσες συνθήκες είναι ιδανικές για να πάρει αποτέλεσμα ο Παναθηναϊκός: σε πέντε προηγούμενες ανάλογες περιπτώσεις, δηλαδή με τον Ολυμπιακό καλύτερο και πολύ μπροστά στη βαθμολογία και το ντέρμπι να διεξάγεται άνοιξη στο Καραϊσκάκη, οι «πράσινοι» έχουν πάρει δύο νίκες και δύο ισοπαλίες, με τον Ολυμπιακό να έχει σκοράρει μόνο ένα γκολ, στο 87’ του ντέρμπι του 2013, όταν με γκολ του Μήτρογλου είχε αποφύγει την ήττα. Ένα σερί αποτελεσμάτων που είναι φυσικά εξηγήσιμο: ο Ολυμπιακός έχοντας εξασφαλίσει το πρωτάθλημα και έχοντας αποκλειστεί από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις έχει κατεβάσει ταχύτητα, ενώ είναι τέτοια η βαθμολογική διαφορά από τον αντίπαλό του ώστε τόσο οι οπαδοί όσο και η ομάδα θεωρούν πως θα φτάσουν σε μία μεγάλη νίκη. Μια μεγάλη νίκη επί του Παναθηναϊκού που θα αντικατοπτρίζει και τη γενικότερη διαφορά των δύο ομάδων και η οποία λείπει από τον Ολυμπιακό επί Βαγγέλη Μαρινάκη.


Το σίγουρο και το ερωτηματικό

Αντιθέτως, ο Παναθηναϊκός είναι γεμάτος κίνητρο εφόσον ψάχνει να πετύχει κάτι αξιοσημείωτο σε μια σεζόν που του πήγε στραβά, ώστε να γλυκάνει κάπως τους οπαδούς του. Υπάρχει και ένας αστάθμητος παράγοντας στο φετινό ντέρμπι, το γεγονός πως ο Ολυμπιακός προέρχεται από αγωνιστική απραξία, αφού μετά τη διακοπή του ημιτελικού Κυπέλλου με τον ΠΑΟΚ στην Τούμπα αναβλήθηκε το παιχνίδι του με τον Ηρακλή στο Καυτανζόγλειο, υπό τον φόβο επεισοδίων. Συνεπώς μένει να φανεί με ποιον τρόπο θα τον επηρεάσει η εξέλιξη. Σε αγωνιστικό επίπεδο είναι δύσκολο να έχει κάποια επίπτωση, καθώς η ομάδα βρισκόταν σε φουλ αγωνιστικούς ρυθμούς και στο διάστημα που μεσολάβησε οι παίκτες προπονούνταν κανονικά. Ωστόσο είναι σίγουρο πως ο Ολυμπιακός θα επηρεαστεί ψυχολογικά, με τρόπο που σε μεγάλο βαθμό θα κριθεί από τη διαχείριση του Μάρκο Σίλβα. Υπάρχουν δύο πιθανά ενδεχόμενα. Το πρώτο, ο Ολυμπιακός να εκμεταλλεύτηκε την αγωνιστική απραξία ώστε να αποφορτιστεί από τον αποκλεισμό από την Άντερλεχτ, ο οποίος επέφερε μια αίσθηση ανολοκλήρωτου και «μιας από τα ίδια» στην πολύ καλή κατά τα άλλα σεζόν που είχε και να παρουσιαστεί «με το μαχαίρι στα δόντια στο ντέρμπι» να χρυσώσει το χάπι για τους οπαδούς του.

Το δεύτερο είναι, σε συνδυασμό με το γεγονός πως όπως όλα δείχνουν το Κύπελλο δεν θα ολοκληρωθεί ποτέ, να εμφανιστεί ένας «άδειος» Ολυμπιακός, ο οποίος να θεωρεί πως η σεζόν του ολοκληρώθηκε καθώς δεν του έμεινε τίποτα να διεκδικήσει.

Αντιθέτως, για τον Παναθηναϊκό είναι δεδομένο το πώς θα εμφανιστεί: έτοιμος για μάχη μέχρις εσχάτων προκειμένου να πάρει έστω το ελάχιστο από μία καταστροφική σεζόν, να προσφέρει ένα επιχείρημα στους οπαδούς του. Το κακό για την ομάδα του Στραματσόνι είναι πως μέχρι στιγμής έχει δείξει πως η θέληση δεν είναι αρκετή, ούτε καν η ανωτερότητα επί του αντιπάλου. Αποδείχτηκε στον αποκλεισμό από το Κύπελλο από τον Ατρόμητο, στην ισοπαλία με τον ΠΑΟΚ στη Λεωφόρο παρ’ ότι ο Παναθηναϊκός προηγήθηκε με 2-0 και ήταν πολύ καλός στο πρώτο ημίχρονο, όπως επίσης και στην ήττα από την ΑΕΚ παρά την ανωτερότητα του Παναθηναϊκού στο σύνολο της αναμέτρησης.


Ώρα αποδείξεων

Το σίγουρο είναι πως η διακύβευση του ντέρμπι είναι πολύ μεγαλύτερη από το ανύπαρκτο βαθμολογικό αντίκρισμα. Καταρχήν για τους δύο προπονητές. Ο Μάρκο Σίλβα καλείται να αποδείξει ότι μπορεί να τα καταφέρει καλύτερα από τους προκατόχους του: και οι προηγούμενοι εξασφάλισαν με άνεση το πρωτάθλημα, συνήθως και το ντάμπλ, ενώ δεν κατάφερε να τερματίσει το σερί των αποκλεισμών στις πρώτες νοκ άουτ αναμετρήσεις των ευρωπαϊκών διοργανώσεων από ομάδες που δεν φαίνονται καλύτερες από τον Ολυμπιακό. Ο Ερνέστο Βαλβέρδε παραμένει ο μοναδικός προπονητής επί Μαρινάκη που έχει προχωρήσει στη δεύτερη νοκ άουτ φάση ευρωπαϊκής διοργάνωσης. Αν λοιπόν ο Σίλβα χαρίσει στους οπαδούς του Ολυμπιακού τη μεγάλη νίκη επί του «αιωνίου» αντιπάλου που τους λείπει τα τελευταία χρόνια τότε θα έχει κάνει το κάτι παραπάνω σε σχέση με τους προκατόχους του.

Πολύ περισσότερα έχει να αποδείξει ο Αντρέα Στραματσόνι, ο οποίος μέχρι στιγμής έχει πείσει για την συμβατότητά του με τον πάγκο του Παναθηναϊκού μόνο… αυτόν που πρέπει να πείσει, τον επικεφαλής της ΠΑΕ Γιάννη Αλαφούζο. Κατά τα άλλα ο Ιταλός ζήτησε και κατάφερε να αλλάξει σε μεγάλο βαθμό την ομάδα στη μεταγραφική περίοδο του Ιανουαρίου και παρ’ ότι έχει πάρει μέχρι στιγμής πράγματα από τις προσθήκες που έκανε στο ρόστερ συνολικά η εικόνα της ομάδας δεν παρουσιάζει κάποια σημαντική διαφορά από την ομάδα που παρουσίαζε ο Αναστασίου, έχοντας λιγότερες ποιοτικές λύσεις στη διάθεσή του. Αντιθέτως, ο Παναθηναϊκός του Στραματσόνι παρουσιάζει σε μεγάλο βαθμό τα ίδια προβλήματα που παρουσίαζε ο (φετινός) Παναθηναϊκός του Αναστασίου σε επίπεδο νοοτροπίας και ψυχολογικής διαχείρισης των δύσκολων αναμετρήσεων. Ήδη στους οπαδούς υπάρχει μουρμούρα και αμφισβήτηση για τον Στραματσόνι. Αν ο Παναθηναϊκός ηττηθεί στο ντέρμπι, η κατάσταση αναμένεται να γίνει πολύ δύσκολη γι’ αυτόν και θα χρειαστεί κάτι πολύ θεαματικό στα πλέι οφ για να την αντιστρέψει.


Η συζήτηση που θα επιστρέψει

Εξίσου σημαντικό είναι αυτό το ντέρμπι και για τις διοικήσεις των δύο ομάδων και δη για τους επικεφαλής τους. Όλη αυτή η βαβούρα, η κόντρα για την κόντρα και η έκρηξη μίσους που έχει αναζωπυρωθεί μετά τη διακοπή του ντέρμπι ΠΑΟΚ-Ολυμπιακός, με τις συσκέψεις, τις χαμηλότατου επιπέδου δηλώσεις και ύβρεις ορισμένων εκ των πρωταγωνιστών, τις ανούσιες και αναποτελεσματικές κινήσεις, κρύβει, πέρα από τον αδυσώπητο μεταξύ τους επιχειρηματικό πόλεμο με πεδίο έκφρασης το ποδόσφαιρο, και μια υστεροβουλία εκ μέρους των διοικητικών ηγετών των ΠΑΕ: απευθύνονται στα χειρότερα ένστικτα των οπαδών τους, συσπειρώνοντάς τους και μεταφέροντας αλλού το ενδιαφέρον. Κανείς δεν ασχολείται πλέον με τις τραγικές διοικητικές επιλογές του Ιβάν Σαββίδη που κατέστρεψαν μία ακόμη σεζόν για τον ΠΑΟΚ, την αποτυχία σε όλα τα επίπεδα του φετινού Παναθηναϊκού, την εσφαλμένη απόφαση του Ολυμπιακού όχι απλώς να μην ενισχυθεί αλλά και ουσιαστικά να αποδυναμωθεί (με την αποχώρηση Φινμπόγκασον) στη μεταγραφική περίοδο του Ιανουαρίου και η οποία θα μπορούσε να πει κανείς πως συνέβαλε αποφασιστικά στον αποκλεισμό του από την Άντερλεχτ ή τη μετριότητα της ΑΕΚ η οποία όμως επιβραβεύεται για τη συνέπεια στο πλάνο και στον σχεδιασμό της έναντι των διαδοχικών αλλαγών σχεδίου που παρατηρείται στον ΠΑΟΚ και στον Παναθηναϊκό.

Μια συζήτηση που θα επιστρέψει για τον ηττημένο του ντέρμπι…