Από τον ελληνικό χλευασμό στη ρωσική αποθέωση - Free Sunday
Από τον ελληνικό χλευασμό στη ρωσική αποθέωση

Από τον ελληνικό χλευασμό στη ρωσική αποθέωση

Για 8η φορά στην ιστορία το φάιναλ φορ της Ευρωλίγκας θα διεξαχθεί χωρίς τη συμμετοχή ελληνικής ομάδας. Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θα στερείται ελληνικής παρουσίας. Άλλωστε, όποια έκβαση και να έχει το φάιναλ φορ, το μόνο βέβαιο είναι πως την «κούπα» στις 15 Μαΐου θα τη σηκώσει Έλληνας και μάλιστα σε ρόλο πρωταγωνιστή.

Ελληνική μάχη σε παρκέ και πάγκους

Στον πρώτο ημιτελικό η ελληνική μάχη θα δοθεί μέσα στο παρκέ: από τη μια πλευρά θα βρεθεί ο ηγέτης της Λαμποράλ Κούτσα Γιάννης Μπουρούσης και από την άλλη ένας από τους καθοριστικούς παίκτες της Φενέρμπαχτσε του Ζέλικο Ομπράντοβιτς, ο Κώστας Σλούκας.
Στον δεύτερο ημιτελικό η ελληνική μάχη θα δοθεί στους πάγκους: στον έναν, εκείνον της ΤΣΣΚΑ, θα βρεθεί ο Δημήτρης Ιτούδης. Βάσει εμπειρίας και ειδικού βάρους, η ομάδα του θεωρείται το φαβορί του ημιτελικού. Ωστόσο, το μέγεθος της ομάδας που κοουτσάρει κάθε άλλο παρά μετριάζει τα φετινά επιτεύγματα του Ιτούδη, ο οποίος πήρε μία ποιοτικά αποψιλωμένη και με σαφώς μικρότερο μπάτζετ σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια ΤΣΣΚΑ και την έφερε με… παρέλαση μέχρι το φάιναλ φορ. Η ΤΣΣΚΑ πέρασε με άνεση από τον πιο δύσκολο όμιλο της Ευρωλίγκας, από τον οποίο έμεινε εκτός ο περσινός φιναλίστ Ολυμπιακός και οι –προβληματικές φέτος– Μπαρτσελόνα και Ρεάλ Μαδρίτης σπατάλησαν τόσες δυνάμεις για να επιβιώσουν, ώστε, εμφανώς καταπονημένες, σταμάτησαν την πορεία τους αμέσως μετά: η Ρεάλ αποκλείστηκε με 3-0 από τη Φενέρμπαχτσε, η Μπαρτσελόνα έκανε το μπρέικ στην έδρα της Λοκομοτίβ στο δεύτερο παιχνίδι, πήρε το τρίτο αλλά έχασε το τέταρτο και το πέμπτο.

Καφενειακή κριτική

Κάπως έτσι, στον απέναντι από του Ιτούδη πάγκο θα βρεθεί ο Γιώργος Μπαρτζώκας, ο πρώτος Έλληνας προπονητής που κατέκτησε την Ευρωλίγκα, όπως επίσης ο προπονητής που πέρυσι, στο ξεκίνημα της σεζόν, μάζεψε τα μπογαλάκια του και έφυγε από τον Ολυμπιακό μετά από «πέσιμο» των οπαδών της ομάδας του: είχε υποπέσει στο θανάσιμο αμάρτημα μιας ήττας από τον Παναθηναϊκό μετά από μία σεζόν που… δεν κατέκτησε την Ευρωλίγκα και στη συνέχεια έχασε και το πρωτάθλημα. 

Όπως συνήθως συμβαίνει με τους Έλληνες προπονητές που αναλαμβάνουν τον Παναθηναϊκό ή τον Ολυμπιακό, ο Μπαρτζώκας λοιδορήθηκε από εχθρούς και φίλους. Εξίσου αναμενόμενα και τα δύο.
Το πρόβλημα με τον Μπαρτζώκα, ο οποίος φυσικά και έκανε και λάθη στη θητεία του στον Ολυμπιακό, δεν ήταν η συνολική ποιότητα της δουλειάς του αλλά οι γκριμάτσες του, η ομοιότητά του με τον Μίστερ Μπιν και το αν έδενε καλά τη γραβάτα του. Ομοίως, το πρόβλημα του Έλληνα οπαδού, ο οποίος ξιφουλκεί εναντίον όλων και έχει άποψη για τα πάντα στο καφενείο της εποχής μας, τα social media και γενικά το internet, με τον Πεδουλάκη ήταν τα φτωχά αγγλικά του και το ότι πάνω στην ένταση του αγώνα τού βγήκε το πουκάμισο από το παντελόνι ή οτιδήποτε άλλο ανάλογο.

Ο Πεδουλάκης επέστρεψε δικαιωμένος στον Παναθηναϊκό μετά από μία διετία μάταιης αναζήτησης με Ιβάνοβιτς και Τζόρτζεβιτς, για τους οποίους ουδέποτε τέθηκε ανάλογο θέμα συζήτησης. Αντιθέτως, μίλησαν γι΄ αυτούς τα αποτελέσματά τους και η εικόνα των ομάδων που παρουσίασαν. 

Η δουλειά και η αποδοχή λένε την ιστορία

Όπως μιλάνε πλέον για τον Μπαρτζώκα τα αποτελέσματα της δουλειάς του στη Λοκομοτίβ Κουμπάν: πήρε μια κλασική ρωσική ομάδα, χωρίς κανένα ειδικό βάρος αλλά με πολλά λεφτά που συνήθως σπαταλιούνται χωρίς αποτέλεσμα, και τη μετέτρεψε σε σύνολο επιπέδου φάιναλ φορ, που απέκλεισε την Μπαρτσελόνα απαντώντας με μπρέικ στο μπρέικ των «μπλαουγκράνα» και αφήνοντάς τους ελάχιστα περιθώρια στον 5ο αγώνα. 

Τα αποτελέσματα, όμως, δεν τα λένε όλα. Τη δική του ιστορία λέει το πανό των οπαδών της Λοκομοτίβ «ευχαριστούμε, κόουτς» στα ελληνικά, τόσο μετά από ήττες όσο και για την παρουσία στα πλέι οφ. Πόσο μάλλον για την πρόκριση στο φάιναλ φορ, η οποία συνοδεύτηκε από ένα παρατεταμένο χειροκρότημα στον προπονητή στο τέλος. Τον προπονητή που έκατσε στην άκρη του πάγκου για να πάρουν το χειροκρότημα οι παίκτες και όχι ο ίδιος. Το ίδιο λένε και οι δηλώσεις του ιδιοκτήτη της ομάδας, ακόμη περισσότερα οι δηλώσεις των παικτών της ομάδας. Παικτών που ξεκίνησαν τη σεζόν ως ένα ετερόκλητο πλην ακριβοπληρωμένο σύνολο, χωρίς κανένας τους να έχει συμμετοχή σε φάιναλ φορ, και φτάνουν στην τελική της ευθεία ως ένα σύνολο που αποδίδει όμορφο, ολοκληρωτικό μπάσκετ και που εμφανώς παίζουν ο ένας για τον άλλο και όλοι μαζί για τον προπονητή τους. 

Ο Γιώργος Μπαρτζώκας μετέτρεψε την άρον άρον φυγή του από τον Ολυμπιακό και την Ελλάδα σε ευλογία για την καριέρα του και άφησε τους τυφλωμένους από τον οπαδισμό τους haters και ξερόλες να… τον αναπολούν και να τον βάζουν ως μέτρο σύγκρισης για το επόμενο «θύμα» τους.