EURO 2016: Mια διοργάνωση με πολλά ερωτηματικά - Free Sunday
EURO 2016: Mια διοργάνωση με πολλά ερωτηματικά

EURO 2016: Mια διοργάνωση με πολλά ερωτηματικά

Θα διεξαχθεί σε 10 πόλεις, ωστόσο το στοιχείο που κάνει τη διαφορά είναι η χώρα, η Γαλλία και όχι για το γεγονός πως θα γίνει η πρώτη χώρα που φιλοξενεί τη διοργάνωση για τρίτη φορά. Κάτι που έχει και συμβολική αξία: η τελευταία διοργάνωση με αυτή τη μορφή (εφόσον το Euro 2020 δεν θα διεξαχθεί σε μία χώρα αλλά σε διάφορες ευρωπαϊκές πόλεις) διεξάγεται στη χώρα που ανέλαβε και την πρώτη διοργάνωση Euro, το 1960.

Αναβρασμός

Μια Γαλλία που βρίσκεται σε αναβρασμό λόγω των αλλαγών που προωθεί η κυβέρνηση Ολάντ στα εργασιακά: αυτή τη στιγμή η Γαλλία ξεχειλίζει από σκουπίδια (υπολογίζεται πως στους δρόμους του Παρισιού υπάρχουν 3.000 τόνοι σκουπιδιών), υπάρχουν κυλιόμενες στάσεις εργασίας σε τρένα και μετρό, από το Σάββατο ξεκινούν απεργίες και οι πιλότοι της Air France, η οποία διαβεβαιώνει πως το 70% των πτήσεων θα εκτελείται κανονικά.

Η δήμαρχος του Παρισιού ανακοίνωσε πως έχει μισθώσει στόλο ιδιωτικών απορριμματοφόρων για να καθαρίσουν οι δρόμοι, ενώ η κυβέρνηση όπως όλα δείχνουν θα καταφύγει στη λύση της επιστράτευσης για τους απεργούς των σιδηροδρόμων και του μετρό. Πάντως, μέχρι και το τρένο που μετέφερε το τρόπαιο του Euro 2016 στο Παρίσι μπλοκαρίστηκε από τις απεργίες που έχουν ακινητοποιήσει περίπου τις μισές περιφερειακές σιδηροδρομικές υπηρεσίες της Γαλλίας, το 40% των ταχείας κυκλοφορίας τρένων, το 60% του προαστιακού και των 75% των ιντερσίτι. Επιπλέον, χιλιάδες εργαζόμενοι διαδηλώνουν στους δρόμους κατά των αλλαγών στα εργασιακά που προωθεί η κυβέρνηση Ολάντ.

Απειλή

Το χειρότερο είναι πως αυτό δεν είναι καν το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι διοργανωτές του Euro 2016. Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η απειλή της ισλαμικής τρομοκρατίας: η σέντρα του Euro δόθηκε το βράδυ της Παρασκευής, στο παιχνίδι μεταξύ Γαλλίας και Ρουμανίας, στο «Σταντ ντε Φρανς» εκεί όπου πριν από 211 μέρες ξεκίνησε η νύχτα τρόμου στο Παρίσι, που άφησε πίσω της 130 νεκρούς.

Αναμένονται περισσότεροι από 1,5 εκατομμύριο επισκέπτες στη Γαλλία (συν το 1 εκατ. Γάλλους που αναμένεται να βρεθούν στα γήπεδα) κατά τη διάρκεια του Euro και με την ασφάλεια της διοργάνωσης έχουν επιφορτιστεί 90.000 άνδρες των δυνάμεων ασφαλείας, του στρατού και εταιριών σεκιούριτι. Ως ένα από τα τελευταία μέτρα ασφαλείας που ανακοίνωσε η γαλλική κυβέρνηση, απαγορεύτηκε σε καφέ και εστιατόρια να τοποθετήσουν γιγαντοοθόνες σε ανοιχτά σημεία για την παρακολούθηση των αγώνων ώστε να αποφευχθεί η συγκέντρωση κόσμου σε σημεία που δεν προστατεύονται επαρκώς από τις δυνάμεις ασφαλείας.

Σύμφωνα με τις αναφορές των τουριστικών πρακτορείων της Γαλλίας, πάντως, υπάρχουν μαζικές ακυρώσεις κρατήσεων εν όψει του Euro 2016. Κάτι μάλλον αναμενόμενο: οι εικόνες των συγκρούσεων μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομίας, της παράλυσης λόγω των απεργιών, του στρατού στο κέντρο του Παρισιού για λόγους ασφαλείας αλλά και οι ταξιδιωτικές οδηγίες που εξέδωσαν ΗΠΑ και Ηνωμένο Βασίλειο δεν αποτελούν και τα καλύτερα… θέλγητρα για τους τουρίστες. 

Καταπονημένοι

Ευελπιστώντας όλα να κυλήσουν ομαλά στο εξωαγωνιστικό κομμάτι, λίγοι μπορούν να φανταστούν τι θα δούμε σε αγωνιστικό επίπεδο στο Euro 2016. Καταρχήν, το Euro ξεκινάει λιγότερο από δύο εβδομάδες από την ολοκλήρωση των περισσότερων ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων και οι παίκτες αναμένονται καταπονημένοι.

Συνεπώς είναι πολύ πιθανό τα θεωρητικά αγωνιστικά δεδομένα να ανατραπούν εντός αγωνιστικού χώρου και η διαφορά στη φρεσκάδα και στην ενέργεια που θα έχουν δύο ομάδες να καλύψει ή και να υπερκαλύψει τη διαφορά δυναμικότητας: οι πολύ καλές εθνικές ομάδες διαθέτουν και τους πιο επιβαρυμένους αγωνιστικά παίκτες. Χαρακτηριστικά παραδείγματα η για δεύτερη διαδοχική φορά υπερασπίστρια του τίτλου Ισπανία, με την Ρεάλ και την Ατλέτικο Μαδρίτης να αγωνίζονται στον τελικό του Champions League και τις Μπαρτσελόνα και Ρεάλ να δίνουν μάχη για την κατάκτηση του πρωταθλήματος μέχρι και την τελευταία αγωνιστική. Άλλο παράδειγμα η παγκόσμια πρωταθλήτρια Γερμανία. Αν το κατακτήσει κάποια από τις δύο θα γίνει η πρώτη που θα φτάσει τις τέσσερις κατακτήσεις. 

Κάπως λιγότερο καταπονημένοι είναι οι παίκτες των υπόλοιπων μεγάλων δυνάμεων, της διοργανώτριας Γαλλίας (η οποία είναι η μία από τις δύο μόλις χώρες που έχουν καταφέρει να κατακτήσουν τον τίτλο ως διοργανώτριες, το 1984), την Ιταλίας αλλά και της Αγγλίας, της οποίας οι ομάδες αποκλείστηκαν σχετικά γρήγορα από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις φέτος, και ίσως αυτό αποδειχτεί καθοριστικό όσο η διοργάνωση θα πλησιάζει στην τελική της ευθεία. Από εκεί και πέρα, υπάρχουν και ομάδες που μπορούν να φτάσουν πολύ ψηλά, όπως το εξαιρετικό Βέλγιο και η Πορτογαλία και πολλές ακόμη για τις οποίες πολλά θα εξαρτηθούν από τις συγκυρίες και τη φόρμα στην οποία θα βρεθούν. 

Νέα δεδομένα

Νέα δεδομένα προσθέτει στη διοργάνωση και το γεγονός πως για πρώτη φορά συμμετέχουν σε αυτήν 24 ομάδες, έναντι 16 που συμμετείχαν από την προηγούμενη διεύρυνση της διοργάνωσης, το 1996. Και μάλιστα 24 ομάδες στις οποίες… δεν χώρεσε η Εθνική Ελλάδος, η οποία τα έκανε όλα λάθος μετά την πολύ καλή της παρουσία στο Μουντιάλ του 2014 και την αποχώρηση του Φερνάντο Σάντος και αναμενόμενα το πλήρωσε πολύ ακριβά. Παρ’ όλ’ αυτά, δεν γίνεται να μην μελαγχολείς και να μην αναπολείς τα προηγούμενα μετά τις τρεις διαδοχικές παρουσίες μας, το 2004, το 2008 και το 2012. 

Οι 24 ομάδες χωρίστηκαν σε 6 ομίλους των 4 ομάδων από τους οποίους προκρίνονται οι δύο πρώτοι κάθε ομίλου, ενώ για να συμπληρωθούν οι 16 που θα μπουν στη νοκ άουτ φάση της διοργάνωσης θα προκριθούν και οι τέσσερις καλύτερες τρίτες των ομίλων. Ακολουθούν τρεις γύροι νοκ άουτ και φυσικά ο τελικός, συνεπώς πρόκειται για μία διοργάνωση 51 παιχνιδιών, έναντι 31 των προηγούμενων διοργανώσεων. Δεδομένου και του γεγονότος ότι οι παίκτες δεν έχουν ξεκουραστεί καθόλου, το πιθανότερο είναι πως όσο πλησιάζει η διοργάνωση προς το φινάλε της θα παρακολουθούμε κατάκοπες ομάδες. 

Οι όμιλοι του Euro 2016

1ος: Αλβανία, Γαλλία, Ρουμανία, Ελβετία
2ος: Αγγλία, Ρωσία, Σλοβακία, Ουαλία
3ος: Γερμανία, Β. Ιρλανδία, Πολωνία, Ουκρανία
4ος: Κροατία, Τσεχία, Ισπανία, Τουρκία
5ος: Βέλγιο, Ιταλία, Ιρλανδία, Σουηδία
6ος: Αυστρία, Ουγγαρία, Ισλανδία, Πορτογαλία

Μετά την πρεμιέρα της Παρασκευής θα διεξάγονται τρεις αγώνες την ημέρα (4μ.μ., 7μ.μ., 10μ.μ.)