Euro 2016: Ο τελικός των κορυφαίων - Free Sunday
Euro 2016: Ο τελικός των κορυφαίων

Euro 2016: Ο τελικός των κορυφαίων

Η Πορτογαλία ήταν η καλύτερη ομάδα της μίας πλευράς του ταμπλό και το απέδειξε στην πορεία της προς τον τελικό. Η Γαλλία αποδείχτηκε η πιο ανθεκτική ομάδα της άλλης, πολύ πιο ανταγωνιστικής, πλευράς του ταμπλό και παράλληλα διαθέτει τον πιο φορμαρισμένο παίκτη της διοργάνωσης. 

Τρέφονται από την πίεση της έδρας

Τον Αντουάν Γκριζμάν, ο οποίος με τα έξι γκολ που έχει σημειώσει μέχρι στιγμής οδήγησε τη Γαλλία στον τελικό. Όπως αποδείχτηκε για μία ακόμη φορά, σε τέτοιου τύπου διοργανώσεις οι ομάδες που έχουν το πλεονέκτημα είναι εκείνες που έχουν το εύκολο γκολ. Και η Γαλλία το είχε, αρχικά με τον Παγέτ και όταν άρχισαν τα δύσκολα με τον Γκριζμάν. Το αντίθετο συνέβη στη Γερμανία, που περιόρισε σε παθητικό ρόλο τη Γαλλία στον ημιτελικό και έπαιξε καλύτερα, ωστόσο χωρίς τον τραυματία Γκόμεζ έχασε το σημείο αναφοράς της στην επίθεση και η υπεροχή της αποδείχτηκε φλύαρη, χωρίς να μπορεί να μετουσιωθεί σε ευκαιρίες για γκολ. Οι παγκόσμιοι πρωταθλητές με κάθε απουσία που τους προέκυπτε στη διάρκεια του τουρνουά έχαναν και σημαντικό μέρος της δύναμής τους. 

Αντιθέτως, η Γαλλία επιβεβαίωσε δύο πράγματα και μαζί τους ότι συνολικά είναι η καλύτερη ομάδα της διοργάνωσης. Το πρώτο, πως είχε ένα από τα πληρέστερα ρόστερ της διοργάνωσης, το οποίο παράλληλα δεν ήταν καταπονημένο, δεδομένης της σχετικά νεαρής ποδοσφαιρικά ηλικίας των παικτών του Ντιντιέ Ντεσάν. Επιπλέον, μόνο ο Γκριζμάν προέρχεται από μια τρομερά κοπιαστική σεζόν σε συλλογικό επίπεδο. 

Το δεύτερο, πως οι «τρικολόρ», σε αντίθεση με άλλες «οικοδέσποινες» που λυγίζουν υπό το βάρος του «πρέπει», νιώθουν ασφάλεια και σιγουριά, ανεβάζοντας το επίπεδό τους στις «δικές τους» διοργανώσεις. Έχουν κατακτήσει τις δύο από τις τρεις μεγάλες ποδοσφαιρικές διοργανώσεις που φιλοξένησαν (Euro 1984, Μουντιάλ 1998, ενώ έχουν κατακτήσει και το Euro 2000 σε Βέλγιο/Ολλανδία) και πλέον πάνε για το τρία στα τέσσερα. 

Σάντος 

Προφανώς το ερώτημα είναι αν μπορεί να τους κόψει τον δρόμο προς τον τίτλο μια υποδεέστερη ποιοτικά ομάδα όπως η Πορτογαλία και μάλιστα μέσα στην έδρα τους. Το σίγουρο είναι πως η Πορτογαλία εκπροσωπεί το έτερο είδος ομάδων που διαπρέπουν σε διοργανώσεις που ξεκινούν και ολοκληρώνονται σε ένα μήνα, με τις δύο φιναλίστ να δίνουν συνολικά από επτά παιχνίδια. 

Πρόκειται για ομάδες που απονευρώνουν τον αντίπαλο και δεν του επιτρέπουν ευκαιρίες, περιμένοντας τις όποιες δικές τους για να σκοράρουν. Και όταν έχεις παίκτες με τέτοιο επιθετικό ταλέντο μπορείς να ελπίζεις βάσιμα ότι θα σκοράρεις ακόμη και μέσα από λιγοστές ευκαιρίες. Η Πορτογαλία δεν μπήκε ως τέτοια ομάδα στη διοργάνωση και στον όμιλο έπαιξε αρκετά επιθετικά, ωστόσο εξελίχτηκε σε τέτοια στα νοκ άουτ. Ένα εντυπωσιακό στοιχείο της φετινής Πορτογαλίας είναι ο χαρακτήρας και το «μέταλλο» που δείχνει: νίκησε στην παράταση την Κροατία, επιβίωσε στα πέναλτι κόντρα στην Πολωνία έχοντας μόνο εύστοχες εκτελέσεις, «καθάρισε» σε τρία λεπτά την Ουαλία στον ημιτελικό. 

Στοιχείο που δεν την χαρακτηρίζει συνήθως, για παράδειγμα αν είχε αυτά τα στοιχεία το 2004 θα είχε κατακτήσει και το Euro με το τρομερό ρόστερ που είχε, και αυτό πιστώνεται στον Φερνάντο Σάντος και στο πόσο έχει δουλέψει με τους παίκτες του, όχι μόνο σε ό,τι αφορά την αγωνιστική προετοιμασία αλλά και την νοητική και ψυχολογική προετοιμασία τους. Φαίνεται άλλωστε και στον αρκετά αλτρουιστικό –για τα δεδομένα του- τρόπο που αντιμετωπίζει ο Κριστιάνο Ρονάλντο τη διοργάνωση και τον ρόλο του στην ομάδα.  

Ρονάλντο

Ο Ρονάλντο έχει σπάσει μια σειρά από ατομικά ρεκόρ στη διοργάνωση, ενώ φέτος είναι ο πιο καταπονημένος παίκτης του κόσμου, έχοντας παίξει (πολύ) περισσότερο από κάθε άλλον. 
Στην πραγματικότητα μόνο αυτός μπορεί να απαντήσει στο ερώτημα αν η Πορτογαλία μπορεί να κατακτήσει το τρόπαιο. Οι συμπαίκτες του και ο προπονητής του θα κάνουν τα αναμενόμενα από εκείνους, αλλά μόνο ο ίδιος μπορεί να κάνει τη διαφορά σε έναν τελικό κόντρα στη Γαλλία. 

Αυτός είναι ο σούπερ σταρ της διοργάνωσης, αυτός έχει και το τεράστιο κίνητρο, δεδομένου ότι δύσκολα θα έχει άλλη τόσο μεγάλη ευκαιρία να οδηγήσει την –μη πρωτοκλασάτη- εθνική του ομάδα στην κατάκτηση ενός τροπαίου. Κάτι που δεν έχει καταφέρει ο Μέσι, παρ’ ότι η Αργεντινή είναι πρωτοκλασάτη Εθνική ομάδα. Μόνο αυτός μπορεί να αλλάξει τα εις βάρος της ομάδας του δεδομένα του τελικού, σβήνοντας τον σχετικό αστερίσκο δίπλα από το όνομά του κάνοντας το βήμα προς την αιωνιότητα.