Όταν πολιτεία και FIFA κάνουν σχέδια, ο υπόκοσμος γελάει - Free Sunday
Όταν πολιτεία και FIFA κάνουν σχέδια, ο υπόκοσμος γελάει

Όταν πολιτεία και FIFA κάνουν σχέδια, ο υπόκοσμος γελάει

Ολοκληρώνοντας τη θητεία του ως υφυπουργός Αθλητισμού ο Σταύρος Κοντονής μπορεί να περηφανεύεται πως τα κατάφερε εκεί που απέτυχαν όλοι οι προκάτοχοί του, καθώς ανάγκασε τις FIFA και UEFA να παραδεχτούν το πρόβλημα διαφθοράς της ΕΠΟ, παίρνοντας την κατάσταση στα χέρια τους. 

Εκείνο που πέτυχε ήταν να σπάσει το δίπολο της ΕΠΟ με τις υπερκείμενες διεθνείς Ομοσπονδίες και από εκεί που η FIFA ήταν ο «μπαμπούλας», ο τοίχος πάνω στον οποίο σταματούσαν όλες οι προηγούμενες κυβερνητικές προσπάθειες παρέμβασης -άλλοτε με στόχο την εξυγίανση και άλλοτε με στόχο τον έλεγχο ή την αλλαγή της ισορροπίας δυνάμεων- στο ποδόσφαιρο, εξελίχτηκε στον συνομιλητή και σύμμαχο της ελληνικής κυβέρνησης, περιθωριοποιώντας και αναγκάζοντας σε αποχώρηση τη διοίκηση της ΕΠΟ. 

Η επιτυχημένη θητεία του Σταύρου Κοντονή ως υφυπουργός Αθλητισμού οδήγησε στην σημαντική αναβάθμισή του σε υπουργός Δικαιοσύνης. Το σίγουρο είναι πως ο κ. Κοντονής έβαλε τα πράγματα σε έναν δρόμο, σε μια σειρά. Αυτό όμως απέχει πάρα πολύ από την εξυγίανση του χώρου. 

Κάτι που αποδείχτηκε από τα γεγονότα των τελευταίων ημερών, κατά τις οποίες ο υπόκοσμος του ποδοσφαίρου έδειξε πως δεν υπολογίζει τίποτα και αισθάνεται άτρωτος, ανεξαρτήτως συνθηκών. Η υπό την FIFA Επιτροπή του ελληνικού ποδοσφαίρου συνειδητοποίησε πολύ γρήγορα πως η κατάσταση είναι πολύ πιο σύνθετη και δύσκολη στη διαχείρισή της.

Μέτρα χωρίς λύσεις

Η νέα ΚΕΔ που όρισε –και η οποία θα καταρτούσε, μεταξύ άλλων, τους νέους πίνακες των διαιτητών- αναγκάστηκε σε παραίτηση πριν καλά καλά αναλάβει τα καθήκοντά της. Ο Γιάννης Τσαχειλίδης δέχτηκε απειλές στο σπίτι του, όταν δύο άγνωστοι του χτύπησαν το κουδούνι και τον απείλησαν. Οι απειλές ήταν αρκετά απτές ώστε να παραιτηθεί και μαζί του σύσσωμη η νέα ΚΕΔ. Ο επικεφαλής της Γιώργος Μπίκας πείστηκε να αναιρέσει την παραίτησή του, όπως και τα άλλα δύο μέλη Τσαχειλίδης και Καλύβας, και λίγες μέρες αργότερα το σπίτι του κάηκε, μετά από εμπρησμό. 

Ήταν τα δύο τελευταία περιστατικά μιας σειράς επιθέσεων, απειλών, ξυλοδαρμών σε διαιτητές και παράγοντες της διαιτησίας, όπως επίσης και χρήσης εκρηκτικών ή εμπρηστικών μηχανισμών στα σπίτια, τα οχήματα ή τον χώρο εργασίας τους. Η Επιτροπή Εξομάλυνσης αποφάσισε την αναστολή των πρωταθλημάτων, τα οποία δεν πρόκειται να αρχίσουν αν δεν βρεθεί νέα ΚΕΔ. Η διακοπή των πρωταθλημάτων είναι ένα μέτρο που έχει ληφθεί πολλές φορές στο παρελθόν και έχει αποδειχτεί εντελώς αναποτελεσματικό. 

Μένει να αποδειχτεί ποιο θα είναι το αποτέλεσμα της κυβερνητικής παρέμβασης, καθώς τον εμπρησμό στο σπίτι του κ. Μπίκα ακολούθησε έκτακτη σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό, με τη συμμετοχή του υπουργού Δικαιοσύνης, του νέου υφυπουργού Αθλητισμού Γιώργου Βασιλειάδη, του υπουργού Προστασίας του Πολίτη κ. Τόσκα και του διοικητή της ΕΥΠ κ. Ρουμπάτη.

Σε αυτήν έγινε ξεκάθαρη η απόφαση να συνεχιστεί η προσπάθεια κάθαρσης στον χώρο του ποδοσφαίρου, με την συνδρομή πλέον και της Αντιτρομοκρατικής. Ο δε υφυπουργός Αθλητισμού ξεκαθάρισε πως η κυβέρνηση δεν θα διστάσει να προκαλέσει ακόμα και την αποβολή των ελληνικών ομάδων από τις διεθνείς διοργανώσεις προκειμένου να λύσει το πρόβλημα. 

Φυσικά, αυτό είναι μια απειλή που δεν μπορεί να προσφέρει λύση. Όπως δεν μπορεί να προκύψει και καμία λύση από την άτυπη (εφόσον ο κ. Μαρινάκης δεν μπορεί να παρευρεθεί επισήμως επειδή είναι κατηγορούμενος στην υπόθεση της «εγκληματικής οργάνωσης» στο ποδόσφαιρο) συνάντηση των ιδιοκτητών των τεσσάρων «μεγάλων», την οποία επιδιώκει και προγραμματίζει η Επιτροπή Εξομάλυνσης. 

Καταρχήν, αν οποιοσδήποτε από τους τέσσερις παραδεχτεί ότι μπορεί να κάνει κάτι για την εξάλειψη των επιθέσεων σε διαιτητές και γενικά για το κλίμα τρομοκρατίας που υπάρχει στο ελληνικό ποδόσφαιρο θα είναι σαν να παραδέχεται ότι ο ίδιος είναι υπεύθυνος γι’ αυτό. 

Επιθέσεις χωρίς υπόπτους

Εδώ που έχει οδηγηθεί η κατάσταση δεν πρόκειται καν πλέον για θέμα που άπτεται των αρμοδιοτήτων του υφυπουργού Αθλητισμού ή της FIFA. Είναι θέμα αρχικά της Αντιτρομοκρατικής και γενικά της αστυνομίας και στη συνέχεια της Δικαιοσύνης. Τα τελευταία επτά χρόνια έχουν σημειωθεί περισσότερες από 30 επιθέσεις, κάθε είδους, σε διαιτητές και παράγοντες της διαιτησίας. Σίγουρα θα είναι περισσότερες καθώς κάποιες δεν θα έχουν δει το φως της δημοσιότητας.

Εξίσου σίγουρα δεν μπορεί το ίδιο «χέρι» να έχει κινήσει τα νήματα σε όλες τις προαναφερθείσες περιπτώσεις, ούτε καν στις περιπτώσεις των δύο τελευταίων ετών ή και του τελευταίου χρόνου. 

Από το σύνολο των επιθέσεων, μόνο σε μία περίπτωση έχουν βρεθεί και συλληφθεί ύποπτοι και έχουν παραπεμφθεί σε δίκη, στην υπόθεση του ξυλοδαρμού του Κύρου Βασσάρα στις 30 Οκτωβρίου του 2010.  Έξι χρόνια μετά η δίκη δεν έχει γίνει ακόμα, μετά από δύο αναβολές. 

Είναι ξεκάθαρο λοιπόν το τι χρειάζεται το ελληνικό ποδόσφαιρο: κάθαρση και μέσω Δικαιοσύνης. Ούτε η Επιτροπή της FIFA ούτε ο υφυπουργός Αθλητισμού μπορούν να λύσουν από μόνοι τους το πρόβλημα, όση θέληση, αγαθές προθέσεις και ικανότητα και αν διαθέτουν. Μπορούν βέβαια να ωθήσουν προς αυτή την κατεύθυνση, για παράδειγμα η Επιτροπή έχει τη δύναμη και τη δυνατότητα να αρχίσει τη διερεύνηση όλων των καταγγελιών και των υποθέσεων διαφθοράς που η προηγούμενη διοίκηση της ΕΠΟ έκρυβε κάτω από το χαλάκι, συνδράμοντας έτσι το έργο της πολιτείας. 

Θα πρέπει λοιπόν να υπάρξει συντονισμένη δράση, αρχικά των αστυνομικών δυνάμεων και των εισαγγελικών αρχών ώστε να βρεθούν και να συλληφθούν ύποπτοι και να στοιχειοθετηθούν κατηγορίες και στη συνέχεια της Δικαιοσύνης, η οποία θα πρέπει να εκδικάσει με γρήγορους ρυθμούς τις υποθέσεις και όχι να μένουν εσαεί ανοιχτές, όπως συμβαίνει τώρα. 

Φυσικά καθοριστική θα είναι η στάση της πολιτείας, η οποία θα πρέπει να δείξει βούληση και να προσφέρει κάλυψη. Και η συγκυρία μοιάζει εξαιρετική, λόγω και της παρουσίας του Σταύρου Κοντονή στο υπουργείο Δικαιοσύνης αλλά και του γεγονότος ότι έχει πείσει τον πρωθυπουργό για την αναγκαιότητα της κάθαρσης στο ελληνικό ποδόσφαιρο όπως επίσης και του γεγονότος ότι ο δρόμος που ο ίδιος χάραξε οδηγεί σε αποτελέσματα. Το θέμα λοιπόν είναι και να γίνει η αρχή, να δοθεί τέλος στην ατιμωρησία αλλά και να υπάρξει στη συνέχεια η πολιτική βούληση ώστε να ξετυλιχτεί όλο το κουβάρι. 


Αποτελέσματα

Όποτε έχουν συνδυαστεί όλοι οι παραπάνω παράγοντες έχουν υπάρξει και αποτελέσματα. Το είδαμε, έστω και στην κουτσουρεμένη εκδοχή του, στην πρώτη δίκη για το σκάνδαλο Coriopolis του ελληνικού ποδοσφαίρου. Όσοι καταδικάστηκαν για το Coriopolis δεν υπάρχουν πια στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Ωστόσο αυτοί αποδείχτηκε πως ήταν οι πιο εύκολοι στόχοι, η κάθαρση δεν ήταν πλήρης. 

Αν δεν συμβούν όλα τα παραπάνω, τότε η κατάσταση θα διαιωνιστεί, ο υπόκοσμος του ελληνικού ποδοσφαίρου θα συνεχίσει να νιώθει άτρωτος και θα αποθρασύνεται όλο και περισσότερο, γελοιοποιώντας όλους όσοι ευαγγελίζονται την κάθαρση και διώχνοντας όλο και περισσότερο κόσμο, όχι από τα άδεια ούτως ή άλλως πλέον γήπεδα αλλά και από την οποιαδήποτε ενασχόληση με το ελληνικό ποδόσφαιρο. Μια ενασχόληση που χρόνο με το χρόνο γίνεται όλο και πιο απόμακρη.