Αντί για εξομάλυνση, μεγαλύτερη αναστάτωση - Free Sunday
Αντί για εξομάλυνση, μεγαλύτερη αναστάτωση

Αντί για εξομάλυνση, μεγαλύτερη αναστάτωση

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας συναντήθηκε την Παρασκευή με αντιπροσωπεία της Εθνικής Ελλάδος που κατέκτησε το Euro 2004 και ζήτησε τη βοήθειά τους για την βελτίωση της κατάστασης. «Θα ήθελα από εσάς τις βαθιές γνώσεις σας για να βγούμε από το αδιέξοδο», όπως τους είπε χαρακτηριστικά, τονίζοντας παράλληλα ότι το ποδόσφαιρο δεν μπορεί να αποτελεί χώρο τέλεσης αξιόποινων πράξεων και καταστάσεων και πως «έχουμε την αποφασιστικότητα για να παρέμβουμε και να κάνουμε τις τομές που ζητά η ελληνική κοινωνία».

Στη συνέχεια ο Βασίλης Τσιάρτας υποστήριξε ότι έγινε μια γενική κουβέντα και δεν τους προτάθηκε κάτι συγκεκριμένο. Και το μεγάλο ερώτημα είναι αφενός τι θα μπορούσε να τους προταθεί και αφετέρου γιατί ακριβώς έγινε η συγκεκριμένη συνάντηση, πέρα από το να βγουν οι αναμνηστικές φωτογραφίες. 

Στο στάδιο που έχει οδηγηθεί η κατάσταση άλλωστε οι παλαίμαχοι διεθνείς ποδοσφαιριστές δεν έχουν κάτι να προσφέρουν. Αυτοί που μπορούν να προσφέρουν είναι η πολιτεία και τα όργανά της με τη βούλησή τους, οι διωκτικές αρχές, η Δικαιοσύνη και η ορισμένη από την FIFA Διοικούσα Επιτροπή της ΕΠΟ. Και προς το παρόν δεν φαίνεται να υπάρχει ο αναγκαίος συντονισμός όλων των παραπάνω μετά την πρόσφατη κρίση. 

Η Διοικούσα Επιτροπή της ΕΠΟ ξεκίνησε ως Επιτροπή Εξομάλυνσης αλλά βάσει των πρώτων δειγμάτων γραφής της αντί για εξομάλυνση οδήγησε σε μεγαλύτερη αναστάτωση, αποδεικνύοντας ότι οι καλές προθέσεις δεν αρκούν. Μόλις όρισε τη νέα Κεντρική Επιτροπή Διαιτησίας άρχισαν οι απειλές από τον υπόκοσμο του ελληνικού ποδοσφαίρου και ακολούθησαν οι επιθέσεις. Απειλές στο μέλος της ΚΕΔ Γιάννη Τσαχειλίδη κάτω από το σπίτι του, εμπρησμός στο σπίτι του προέδρου της Γιώργου Μπίκα, οριστική παραίτηση της ΚΕΔ, διακοπή των πρωταθλημάτων από την Διοικούσα Επιτροπή της ΕΠΟ μέχρι να οριστεί νέα ΚΕΔ. 

Στη συνέχεια η εικόνα που δόθηκε ήταν πως σε όσους προτάθηκε να συμμετάσχουν στη νέα ΚΕΔ αρνήθηκαν επειδή φοβήθηκαν, η συνάντηση μεταξύ των ιδιοκτητών των τεσσάρων μεγάλων του ελληνικού ποδοσφαίρου που επεδίωξε η FIFA δεν μπόρεσε ποτέ να γίνει καθώς ουσιαστικά αρνήθηκαν να συναντηθούν, ενώ ακολούθησε και βομβιστική επίθεση στα γραφεία –στην Κύπρο- εταιρίας του Κωστάκη Κουτσοκούμνη, του Κύπριου παράγοντα που επιφορτίστηκε από την FIFA να οδηγήσει το ελληνικό ποδόσφαιρο στην επόμενη μέρα του. Μια επίθεση που δεν είναι ξεκάθαρο ακόμα, και πιθανώς να μην ξεκαθαριστεί ποτέ, αν σχετιζόταν με την ελληνική εμπλοκή του κ. Κουτσοκούμνη ή με την υπόθεση των στημένων αγώνων του κυπριακού ποδοσφαίρου, καθώς είναι και ο πρόεδρος της Κυπριακής Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου.

Χωρίς σχέδιο

Πολλά από τα παραπάνω θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί αν υπήρχε σχέδιο, τόσο από πλευράς κυβέρνησης όσο και από πλευράς της FIFA και της Διοικούσας Επιτροπής που όρισε. Για παράδειγμα ήταν αρκετά αναμενόμενο ότι θα ασκούνταν πίεση με κάθε τρόπο (και η σύγχρονη ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου έχει δείξει ότι η συγκεκριμένη πίεση μπορεί να εκτείνεται από δημοσιεύματα του εκάστοτε φίλα προσκείμενου Τύπου μέχρι βομβιστικές επιθέσεις και ξυλοδαρμούς) σε αυτούς που θα αναλάμβαναν την «καυτή πατάτα», δηλαδή τη διαιτησία. Παρ’ όλ’ αυτά η πολιτεία δεν μερίμνησε να τοποθετηθεί αστυνομική προστασία στους ίδιους και στα σπίτια τους, ούτε καν όταν απειλήθηκε ο Γ. Τσαχειλίδης. 

Την ίδια και μεγαλύτερη έλλειψη σχεδιασμού έδειξε και η πλευρά της Διοικούσας Επιτροπής, η οποία ξεκίνησε με παχιά λόγια και υποσχέσεις, ενώ ο κ. Κουτσοκούμνης είχε επιπλέον στο ενεργητικό του το γεγονός ότι κατάφερε να ελιχθεί επιτυχώς ώστε να βρεθεί διέξοδος στην κόντρα μεταξύ της κυβέρνησης –μέσω του προηγούμενου υφυπουργού Αθλητισμού κ. Κοντονή- και της προηγούμενης διοίκησης της ΕΠΟ, οδηγώντας στην αποπομπή της τελευταίας και στη αίσθηση ότι κάτι διαφορετικό, κάτι καλύτερο θα μπορούσε να γίνει αυτή τη φορά για το ταλαιπωρημένο από τους παράγοντές του ελληνικό ποδόσφαιρο.
Πλέον όμως είναι ξεκάθαρο πως όχι μόνο δεν είχε σχέδιο για να φτιάξει η κατάσταση η Διοικούσα Επιτροπή αλλά ούτε καν είχε απόλυτη επίγνωση του ποια ακριβώς είναι η κατάσταση. 

Για την ακρίβεια, όπως αποδεικνύεται, η βασική ιδέα ήταν να δημιουργηθεί ένα ουδέτερο σχήμα, χωρίς σχέσεις ή εξαρτήσεις με κάποιον από τους βασικούς «παίκτες» αλλά και χωρίς διάθεση να «σπάσει αυγά» (π.χ. ξεκινώντας τη διερεύνηση υποθέσεων διαφθοράς που είχαν τεθεί στο περιθώριο από την προηγούμενη διοίκηση της ΕΠΟ), με στόχο να πέσουν οι τόνοι και να δημιουργηθεί μια επιφανειακή ομαλότητα μέσω της οποίας θα οδηγούμασταν στις εκλογές της ΕΠΟ και στην ανάδειξη νέας διοίκησης, ώστε να μπορέσουν στη συνέχεια και… επισήμως οι UEFA και FIFA να νίψουν τας χείρας τους, έχοντας κάνει το «χρέος» τους. 

Η απάντηση της πραγματικότητας όμως ήταν άγρια και ισοπεδωτική και η αντίδραση της Διοικούσας Επιτροπής σπασμωδική: διακοπή των πρωταθλημάτων, ένα μέτρο που έχει δοκιμαστεί σε πάρα πολλές περιπτώσεις στο παρελθόν χωρίς ποτέ να μπορέσει να λύσει το οποιοδήποτε πρόβλημα. Και κάπως έτσι έχουμε φτάσει στα μέσα Νοεμβρίου και στη Football League των 34ων αγωνιστικών (συν πλέι οφ) έχουν διεξαχθεί μόλις… δύο, ενώ η NOVA ενεργοποιεί τις σχετικές ρήτρες,  με αποτέλεσμα οι μέχρι τώρα αποφάσεις διακοπής και καθυστερημένης έναρξης του πρωταθλήματος να έχουν κοστίσει στις ομάδες περίπου 7 εκατ. ευρώ. 

Επιστροφή Γκαγκάτση

Τελικά τα πρωταθλήματα θα ξεκινήσουν και πάλι από τις 22 Νοεμβρίου, αφού βρέθηκαν οι ήρωες που θα συγκροτήσουν τη νέα ΚΕΔ, ο Σταύρος Τριτσώνης ως πρόεδρος, και οι Μιχάλης Κουκουλάκης και –όπως όλα δείχνουν- Δημήτρης Σαραϊδάρης ως μέλη. Ιδίως οι δύο έχουν αποτελέσει στο παρελθόν μέρος του προβλήματος, μένει να αποδειχτεί αν τώρα μπορούν να εξελιχθούν σε μέρος της λύσης. 

Και μέσα σε όλα είχαμε και τη «μεγάλη» επιστροφή: ο πρώην πρόεδρος της ΕΠΟ Βασίλης Γκαγκάτσης, με την ψήφο και των τεσσάρων «μεγάλων» αλλά και τη στήριξη της Διοικούσας Επιτροπής της ΕΠΟ, επιστρέφει αποκαθαρμένος από το παρελθόν του και καβάλα σε άσπρο άλογο στο ελληνικό ποδόσφαιρο, ως γενικός διευθυντής της Super League. Όπως σχολίασε ο γ.γ. Αθλητισμού Ιούλιος Συναδινός: «Ρητορικό το ερώτημα: μπορούν να γίνουν πιστευτοί οι ιδιοκτήτες των ΠΑΕ όταν υποστηρίζουν ότι θέλουν την κάθαρση στο ελληνικό ποδόσφαιρο και την ίδια στιγμή συναινετικά (“οι μεγάλοι”) ορίζουν ως γενικό διευθυντή της Σούπερ Λιγκ, πρόσωπο που διώκεται για κακουργήματα από τους εισαγγελείς διαφθοράς; Εκτός κι αν κάτι άλλο γίνεται, που δεν έχει σχέση με το ποδόσφαιρο».

Το μεγάλο ερώτημα είναι άλλο βέβαια. Τελικά η FIFA ήρθε για να το φτιάξει το ελληνικό ποδόσφαιρο ή για να το αποτελειώσει, σε αγαστή συνεργασία με τους παράγοντές του;