Η ρεαλιστική προσδοκία για την Εθνική στο Προολυμπιακό του Τορίνο - Free Sunday
Η ρεαλιστική προσδοκία για την Εθνική στο Προολυμπιακό του Τορίνο

Η ρεαλιστική προσδοκία για την Εθνική στο Προολυμπιακό του Τορίνο

Το τουρνουά ξεκινάει τη Δευτέρα, όταν η «επίσημη αγαπημένη» θα αντιμετωπίσει το Ιράν. Στη συνέχεια, την Τετάρτη, θα αντιμετωπίσει το Μεξικό. Εφόσον βρεθεί σε μία από τις δύο πρώτες θέσεις, θα αντιμετωπίσει «χιαστί» την ομάδα που βρέθηκε στην 1η ή στη 2η θέση του άλλου ομίλου, ο οποίος αποτελείται από τη διοργανώτρια του τουρνουά και πιο πλήρη ομάδα από τις συμμετέχουσες, την Ιταλία, την Κροατία και την Τυνησία. Οι νικητές αυτών των δύο ημιτελικών θα συναντηθούν στον τελικό και ο νικητής θα ταξιδέψει στη Βραζιλία. 

Η περίεργη αίσθηση οφείλεται στο ρόστερ της ομάδας που θα παρατάξει ο Φώτης Κατσικάρης. Από την «παλιά φρουρά», τους παίκτες που οδήγησαν την Εθνική Ελλάδος στην πιο επιτυχημένη περίοδο της ιστορίας της, βρίσκονται στη 12άδα μόνο ο Μπουρούσης και ο Περπέρογλου. Μάλιστα, εκείνοι που θα μπορούσαν να αγωνιστούν αλλά δεν θα το κάνουν για διάφορους λόγους (είτε είναι τραυματίες, είτε αποχώρησαν από την Εθνική, είτε δεν επελέγησαν) συγκροτούν μια πιο πλήρη ομάδα από εκείνη που έχει στα χέρια του ο Κατσικάρης: Σπανούλης, Διαμαντίδης (OK, αποσύρθηκε αλλά θα μπορούσε να επιστρέψει για ένα αγωνιστικό «αντίο» με την Εθνική), Ζήσης, Σλούκας, Παππάς, Πρίντεζης, Φώτσης, Παπανικολάου, Καϊμακόγλου, Μαυροκεφαλίδης, ακόμα και ο Σχορτσανίτης, ο Βουγιούκας ή ο Παπαγιάννης.

Μπορεί οι μεγάλοι απόντες να είναι περισσότεροι από τους παρόντες, ωστόσο αυτό δεν σημαίνει ότι η Εθνική Ελλάδος δεν παραμένει αξιόμαχη. Υπάρχει ένας πυρήνας έμπειρων πρωτοκλασάτων παικτών, οι Μπουρούσης, Καλάθης, Μάντζαρης, Περπέρογλου, Κουφός. Υπάρχουν ψημένοι στα δύσκολα «νέοι» στην Εθνική, οι Παπαπέτρου, Αγραβάνης και ίσως ο Χαραλαμπόπουλος. Υπάρχουν ρολίστες που έχουν φάει με το… κουτάλι την Α1, οι Αθηναίου και Μπόγρης. Υπάρχουν και πραγματικά νέοι και άβγαλτοι, που όμως έχουν όλο το μέλλον μπροστά τους, όπως ο Θανάσης Αντετοκούνμπο και ο Ντόρσεϊ. Και υπάρχει και ο Γιάννης Αντετοκούνμπο, ένας σταρ του ΝΒΑ που οδεύει προς το να γίνει σούπερ σταρ του ΝΒΑ. Η ρεαλιστική προσδοκία από αυτή τη νέα έκδοση της Εθνικής είναι να μας δείξει πόσο καλή μπορεί να γίνει μελλοντικά, άλλωστε έχει αθλητικές δυνατότητες που σπάνια συναντάμε στην Εθνική Ελλάδος. 

Εκείνο που μένει να φανεί είναι αν μπορεί να γίνει ο σωστός συγκερασμός μεταξύ των σπουδαίων φυσικών προσόντων αρκετών παικτών της Εθνικής με την πατροπαράδοτη συνταγή της επιτυχίας της, το «σκεπτόμενο μπάσκετ». 

Σε κάθε περίπτωση, όμως, θα είναι αφελής όποιος από τους αντιπάλους της την υποτιμήσει, ακόμη και η πλήρης Εθνική Ιταλίας δεν μοιάζει τόσο καλύτερή της, παρ’ όλους τους απόντες…