Ρωσικό σκάνδαλο ντόπινγκ: Déjà vu με… άλλα ονόματα - Free Sunday
Ρωσικό σκάνδαλο ντόπινγκ: Déjà vu με… άλλα ονόματα

Ρωσικό σκάνδαλο ντόπινγκ: Déjà vu με… άλλα ονόματα

Το Ανώτατο Αθλητικό Διαιτητικό Δικαστήριο (CAS) απέρριψε την προσφυγή 68 Ρώσων αθλητών του στίβου και έτσι είναι οριστικό πλέον πως η Ρωσία θα λάβει μέρος στους επικείμενους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο χωρίς ομάδα στίβου. Αν τελικά λάβει μέρος, καθώς μετά και το νέο πόρισμα της ανεξάρτητης επιτροπής της WADA είναι πολύ πιθανό πλέον να υπάρξει γενικός αποκλεισμός των Ρώσων αθλητών από τους Ολυμπιακούς Αγώνες που θα διεξαχθούν στη Βραζιλία. 

Εξαίρεση θα αποτελέσουν μόνο οι Ρώσοι αθλητές που έχουν υποβληθεί στον απαραίτητο αριθμό ελέγχων ντόπινγκ εκτός Ρωσίας, ενώ οριστική απόφαση θα ληφθεί την ερχόμενη Τρίτη στη συνεδρίαση της ΔΟΕ.

Σύμφωνα με το νεότερο πόρισμα της ανεξάρτητης επιτροπής της WADA, υπάρχουν λεπτομερείς κατηγορίες για το Υπουργείο Αθλητισμού της Ρωσίας πως συστηματικά οργανώνει το ντόπινγκ στους Ρώσους πρωταθλητές και φροντίζει να μην πιαστούν, με τους ελεγκτές της WADA να συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν προβλήματα στη Ρωσία, όπως να μην τους επιτρέπουν να εξετάσουν τους αθλητές ή να δέχονται απειλές από τις υπηρεσίες ασφαλείας της Ρωσίας. Συγκεκριμένα, τα 73 από τα 455 τεστ που έγιναν στους αθλητές δεν μπόρεσαν να παραληφθούν, σε 736 περιπτώσεις οι έλεγχοι δεν μπόρεσαν να γίνουν, καθώς ακυρώθηκαν ή υπήρξε άρνηση εκ μέρους των ρωσικών Αρχών, ενώ σε 23 περιπτώσεις οι αθλητές δεν εμφανίστηκαν για τον έλεγχο. Παρ’ όλ’ αυτά, σε 52 περιπτώσεις ο έλεγχος ήτνα θετικός σε ντόπινγκ. 

Από εκεί και πέρα, σύμφωνα με το πόρισμα της Επιτροπής, δεν έχουν δημιουργηθεί ακόμη αξιόπιστες υποδομές ελέγχων για ντόπινγκ αλλά και αποτροπής των αθλητών από το ντοπάρισμα, ενώ βαθιά ριζωμένη παραμένει και η ρωσική κουλτούρα της ανοχής στο ντοπάρισμα. 

Ντοπαριστής το κράτος

Όλα τα παραπάνω είναι αναμενόμενα και δικαιολογούνται απόλυτα όταν ο «ντοπαριστής» δεν είναι κάποια Ομοσπονδία, κάποιος προπονητής ή ο ίδιος ο αθλητής που ψάχνουν τη δόξα και το χρήμα, αλλά το ίδιο το κράτος. Είναι χαρακτηριστικό το σχόλιο του πρώην επικεφαλής του εργαστηρίου αντιντόπινγκ της Μόσχας Γκριγκόρι Ροντσένκοφ πως οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Σότσι ήταν το αποκορύφωμα ενός δεκαετούς προγράμματος τελειοποίησης της ρωσικής στρατηγικής στο ντόπινγκ. Από την πλευρά του, ο Ρώσος πρόεδρος Βλάντιμιρ Πούτιν βλέπει το όλο θέμα ως μια «ανεπίτρεπτη πολιτική παρέμβαση στον αθλητισμό». Φυσικά όχι της πολιτικής ηγεσίας της Ρωσίας που ενορχήστρωσε το συστηματικό ντόπινγκ των αθλητών της αλλά κάποιων άλλων, προφανώς εχθρών της Ρωσίας που φρόντισαν να τιμωρηθούν οι αθλητές της για να μην δοξάσουν τη χώρα, αποδεικνύοντας έτσι την υπεροχή της έναντι των άλλων χωρών. 

Στην πραγματικότητα η Ρωσία δεν έκανε κάτι το πολύ διαφορετικό από αυτό που κάνουν οι περισσότεροι. Αυτό που έκανε όμως ήταν ότι ξεπέρασε τα όρια ανοχής των διεθνών αθλητικών αρχών και τους «μπήκε στο μάτι». Το έκανε όμως για πολύ καιρό, όλο και πιο συστηματικά, όλο και πιο εκτεταμένα, όλο και πιο ξεδιάντροπα. Και μοιραία προκάλεσε την αντίδρασή τους. 

Περηφάνια 

Δεν είναι κάτι που δεν έχουμε ξαναδεί. Ιδίως στη χώρα μας. Αρκεί να αλλάξουμε τα ονόματα και το μέγεθος της χώρας για να επιστρέψουμε στην Ελλάδα του 2000-2004 και της επακόλουθης πλήρους αποδόμησης μιας πραγματικής βιομηχανίας παραγωγής, από το πουθενά και τα αζήτητα, Ελλήνων πρωταθλητών που σάρωσαν τα πάντα στο πέρασμά τους –μόνο και μόνο χάρη στο ιδιαίτερο, κατά Φανή Χαλκιά, ελληνικό DNA.  Σάρωσαν τα πάντα και στη συνέχεια τους… σάρωσαν στους ελέγχους ή επανελέγχους παλαιότερων δειγμάτων που ακολούθησαν και τους οποίους δεν μπορούσαν πλέον να αποφύγουν κατά την προσφιλή τακτική τους. Το ένα μετά το άλλο τα ελληνικά μετάλλια στιγματιζόντουσαν ανεπανόρθωτα από σκάνδαλα ντόπινγκ: Κεντέρης, Θάνου, Χαλκιά, Τσουμελέκα, Δεβετζή, Σαμπάνης, όλη η νέα γενιά της άρσης βαρών αργότερα και πάρα πολλοί άλλοι διακεκριμένοι ή ελπιδοφόροι πρωταθλητές μας, σχεδόν σε όλα τα ατομικά αθλήματα. 

Το τραγικό είναι ότι ακόμα δικαιολογούμαστε με παγκόσμιες συνωμοσίες εναντίον μας, όπως αυτή που οδήγησε στην αποθέωση του –απόντα λόγω… ατυχήματος με μηχανή- Κεντέρη από το ελληνικό κοινό στο ΟΑΚΑ στον τελικό των 200μ. στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας και την αποδοκιμασία των άλλων αθλητών. Τις ίδιες παγκόσμιες συνωμοσίες που επικαλείται πλέον ο Πούτιν, εν μέσω υπερηφάνειας για τους Ρώσους πρωταθλητές. 

Την ίδια υπερηφάνεια που εξακολουθούν να νιώθουν αρκετοί εξ υμών για όσους ντρόπιασαν τους εαυτούς τους και τον ελληνικό αθλητισμό. Γι’ αυτό και στο τηλεοπτικό σποτάκι της ΕΡΤ για τις μεταδόσεις της στους επικείμενους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο φιγουράρουν σε πανηγυρικά στιγμιότυπα όλοι οι προαναφερθέντες ατιμασμένοι: και Κεντέρης και Θάνου και Χαλκιά και Τσουμελέκα και Δεβετζή και Σαμπάνης. Μέχρι και η Βερούλη, για να συνδέσουμε τις εποχές των σκανδάλων ντόπινγκ του ελληνικού αθλητισμού.