Νέο Volvo XC60: Πολύ καλή πρόταση - Free Sunday
Νέο Volvo XC60: Πολύ καλή πρόταση

Νέο Volvo XC60: Πολύ καλή πρόταση

Η νέα γενιά του Volvo XC60 έχει όλα τα εχέγγυα για να συνεχίσει και να διευρύνει την επιτυχία του προκατόχου της.

Το XC60 δεν είναι απλώς ένα μοντέλο της Volvo. Είναι με διαφορά το πιο επιτυχημένο της σουηδικής εταιρείας την τελευταία δεκαετία και αυτός είναι και ο λόγος που η αντικατάστασή του δεν ήταν εύκολη υπόθεση. Κάθε άλλο μάλιστα, ενώ γεγονός είναι πως οι μηχανικοί και οι σχεδιαστές της μάρκας έδωσαν τον καλύτερό τους εαυτό, μια και το νέο μοντέλο διαθέτει όλα όσα θεωρούνται εκ των ων ουκ άνευ προκειμένου να πρωταγωνιστήσει και αυτό στην κατηγορία του.

Η εμφάνισή του σαφώς και ακολουθεί τα πρότυπα του μεγαλύτερου XC90 αλλά των άλλων μοντέλων της κορυφαίας σειράς «90» των Σουηδών. Έτσι, και τη χαρακτηριστική μάσκα διαθέτει και τα φώτα ημέρας «σφυρί του Thor» (ο Thor είναι ήρωας της σκανδιναβικής μυθολογίας), ωστόσο έχει τη δική του προσωπικότητα και δείχνει πιο δυναμικό και νεανικό.

VOLVO XC60 2

Σε αυτό βοηθούν και οι αναλογίες του –η βάση του είναι το νέο μεταβλητό πλαίσιο SPA, που χρησιμοποιείται για πρώτη φορά σε μοντέλο της σειράς «60»–, καθώς έχει μήκος 4,688 μέτρα και μεταξόνιο 2.865 χιλιοστά, με το δεύτερο να συμβάλλει σημαντικά στην επίτευξη ιδιαίτερα άνετων χώρων στο εσωτερικό. Χαρακτηριστικό για το τελευταίο και το μέγεθος του πορτμπαγκάζ, που ξεκινά από τα 505 λίτρα.

VOLVO XC60 5

Ωστόσο, το εσωτερικό του XC60 δεν είναι μόνο άνετο. Είναι και πολυτελές και ιδιαίτερα ποιοτικό, ενώ σχεδιαστικά ακολουθεί τη φιλοσοφία της Volvo και της σκανδιναβικής σχολής. Με απλές αλλά μελετημένες και διαχρονικές γραμμές, ενώ υπάρχουν αρκετά χαρακτηριστικά στοιχεία, όπως η ψηλή κεντρική κονσόλα, ο δεξιόστροφος πλέον διακόπτης για την εκκίνηση και το σβήσιμο του κινητήρα και ο περιστροφικός για τα προγράμματα οδήγησης, ενώ δεν απουσιάζει η high-tech διάσταση.

VOLVO XC60 9

Αυτή εκφράζεται κυρίως μέσα από τη μεγάλη, αλά tablet, οθόνη αφής στο κέντρο του ταμπλό που είναι αναπόσπαστο στοιχείο του συστήματος infotainment της μάρκας, του Sensus, το οποίο λόγω των δυνατοτήτων του και κυρίως λόγω του έξυπνου μενού του και της ευκολίας των χειρισμών που αυτό συνεπάγεται –και σε ό,τι αφορά τη δυνατότητα διασύνδεσης smartphones–, είναι από τα καλύτερα ανεξαρτήτως κατηγορίας.

VOLVO XC60 6

Κορυφαία είναι και τα συστήματα υποβοήθησης, τομέας στον οποίο η Volvo έχει να επιδείξει μακροχρόνια παράδοση. Έτσι, στον βασικό εξοπλισμό του νέου μεσαίου SUV υπάρχουν τρία νέα, που εμπλέκουν στη λειτουργία τους και τη χρήση της υποβοήθησης στο σύστημα διεύθυνσης. Συγκεκριμένα, πρόκειται για το σύστημα αποφυγής συγκρούσεων City Safety που μπορεί και να ακινητοποιήσει αυτόματα το μεγάλο SUV και είναι πλέον ενεργό για σχετική διαφορά ταχύτητας έως 60 χλμ./ώρα –η υποβοήθηση του τιμονιού είναι διαθέσιμη από τα 50 έως τα 100 χλμ./ώρα–, το Oncoming Lane Mitigation (σύστημα αποφυγής οδήγησης στο αντίθετο ρεύμα) που βοηθά στην αποφυγή των μετωπικών συγκρούσεων, καθώς και την τελευταία γενιά του γνωστού συστήματος επιτήρησης τυφλών σημείων BLIS.

Μεταξύ των προαιρετικών συστημάτων υπάρχει και αυτό της ημιαυτόνομης οδήγησης, το οποίο, αν πληρούνται οι προϋποθέσεις, ο οδηγός έχει τα χέρια του στο τιμόνι και η ταχύτητα δεν ξεπερνά τα 130 χλμ./ώρα, αναλαμβάνει τα πάντα. Με ακρίβεια και χωρίς να μπερδεύεται, όπως διαπιστώσαμε οδηγώντας το XC60 στην Ισπανία.

Από κει και πέρα, υπάρχουν πολλές δυνατότητες προσωποποίησης και εξτρά που ενισχύουν την πολυτελή διάσταση, όπως το Clean Zone, ένα νέο σύστημα κλιματισμού 4 ζωνών, το εξαιρετικό, όπως… ακούσαμε, high-end ηχοσύστημα της Bowers & Wilkins, καθώς και η πνευματική ανάρτηση που διέθεταν τα αυτοκίνητα που οδηγήσαμε στην Ισπανία.

Αυτή αποδείχθηκε ιδιαίτερα καλή, απορροφώντας όλες τις ανωμαλίες των δρόμων και ελέγχοντας πολύ καλά τόσο τις κινήσεις του αμαξώματος όσο και τις κλίσεις στις στροφές. Το τελευταίο είναι ιδιαίτερα σημαντικό, από τη στιγμή που η απόσταση του αμαξώματος από το έδαφος είναι 21,6 εκατοστά, που και τον off-road προσανατολισμό τονίζει και διευκολύνει ιδιαίτερα όταν αποφασίσει κάποιος να αφήσει την άσφαλτο.

VOLVO XC60 3

Μαζί με την τετρακίνηση φυσικά, που είναι στάνταρ σε όλες τις εκδόσεις, οι οποίες θα είναι διαθέσιμες ευθύς εξαρχής και οι οποίες κινούνται από τους τετρακύλινδρους των 2.000 κυβικών, βενζίνης και πετρελαίου, της γενιάς Drive E της σουηδικής εταιρείας.

O top diesel, ο D5 των 235 ίππων, πέρα από δύο turbo, διαθέτει και το σύστημα Power Pulse, με αποτέλεσμα να είναι, όπως διαπιστώσαμε, ιδιαίτερα ελαστικός σχεδόν από το ρελαντί και με πολύ καλή απόκριση. Παρουσία του η επίσημη μέση κατανάλωση του XC60 είναι 5,5 λίτρα για κάθε 100 χιλιόμετρα (CO2: 144 γρ./χλμ.), το 0-100 ολοκληρώνεται μόλις σε 7,2 δεύτερα και η τελική φτάνει τα 220 χλμ./ώρα.

Οι αντίστοιχες τιμές για τον Τ6, το σύνολο βενζίνης με τον μηχανικό συμπιεστή (kompressor) και το turbo καυσαερίων που επίσης ξεχωρίζει με την απόκριση και την ελαστικότητά του, είναι μέση κατανάλωση 7,7 λίτρα και εκπομπές CO2 176 γραμμάρια το χιλιόμετρο, 5,9 δεύτερα για το 0-100 και τελική 230 χλμ./ώρα.

Την γκάμα συμπληρώνουν τα βασικά σύνολα βενζίνης T4 (254 ίπποι) και πετρελαίου D4 (190 ίπποι), που είναι και αυτά που στο μέλλον θα συνδυαστούν και με κίνηση στους εμπρός μόνο τροχούς. Αντίθετα, από την αρχή η γκάμα θα περιλαμβάνει και το υβριδικό XC60 T8 Twin Engine με τη συνδυαστική απόδοση των 407 ίππων (κινητήρας βενζίνης 320 ίππων και ηλεκτροκινητήρας 107) και τις εντυπωσιακές επίσημες τιμές κατανάλωσης (2,3 λίτρα για κάθε 100 χιλιόμετρα) και εκπομπής CO2 (49 γρ./χλμ.). Όσο για τις επιδόσεις, σημειώστε 0-100 σε 5,3 δεύτερα και τελική 230 χλμ./ώρα.

To ολοκαίνουριο και ιδιαίτερα ενδιαφέρον Volvo XC60 θα είναι άμεσα διαθέσιμο σε τιμές που θα ανακοινωθούν επίσημα τις επόμενες ημέρες.