Σε πρώτο πλάνο η νέα Mercedes A-Class - Free Sunday
Σε πρώτο πλάνο η νέα Mercedes A-Class

Σε πρώτο πλάνο η νέα Mercedes A-Class

 

Η νέα A-Class, που αποτελεί τον πρώτο εκπρόσωπο της νέας σχεδιαστικής φιλοσοφίας της Mercedes, έχει πολύ καθαρές γραμμές, δείχνει και είναι πιο σύγχρονη και νεανική, καθώς και ακόμα πιο premium. Το μεγαλύτερο μέγεθός της γίνεται αντιληπτό με την πρώτη ματιά, κάτι βέβαια απόλυτα λογικά από τη στιγμή που το μήκος της έχει αυξηθεί κατά 12 ολόκληρα εκατοστά, φτάνοντας συνολικά τα 4,42 μέτρα.

Η τιμή αυτή την τοποθετεί στα άνω όριο της μικρής μεσαίας κατηγορίας -για λόγους σύγκρισης το μήκος π.χ. του VW Golf είναι 4,28 μέτρα- γεγονός που σε συνδυασμό και με την αύξηση του μεταξονίου κατά 30 χιλιοστά έχει βελτιώσει αισθητά τους χώρους στο εσωτερικό. Τόσο για τους επιβάτες όσο και για τις αποσκευές, μιας και το μέγεθος το πορτμπαγκάζ που στην προηγούμενη πια γενιά υπολειπόταν, έφτασε εδώ τα 370 λίτρα.

Η καλύτερη χωροταξία συνδυάζεται και με μια και καινούργια σχεδίαση του εσωτερικού, στην οποία, όπως έχουμε αναφέρει πολλές φορές δεσπόζει ο νέος ελεύθερος (δεν είναι δηλαδή ενσωματωμένος ως είθισται στο ταμπλό) πίνακας οργάνων, που είναι στάνταρ ψηφιακός. Με δύο διαδοχικές οθόνες με μέγεθος που κυμαίνεται από 7,0 έως 10,25 ίντσες και οι οποίες δημιουργούν με ενιαία επιφάνεια σε ένα πλαίσιο με στάνταρ διάσταση.

Σημαντικές είναι οι αλλαγές και στη γκάμα των κινητήρων. Ο βασικός κινητήρας βενζίνης είναι πλέον ο ολοκαίνουργιος τετρακύλινδρος turbo των 1,33 λίτρων (η Mercedes τον αναφέρει και ως 1.4) που έχει εξελιχθεί σε συνεργασία με τη Renault και αποδίδει σε πρώτη φάση 165 ίππους και 250 Nm.

Από την έναρξη των πωλήσεων, που προσδιορίζεται και στην Ελλάδα το Μάιο, θα είναι διαθέσιμος και το σύνολο βενζίνης των 2.000 κυβικών και των  224 ίππων, καθώς και ο επίσης καινούργιος βασικός turbo diesel των 1.462 πλέον κυβικών εκατοστών. Ο οποίος αποδίδει 116 ίππους με μέση κατανάλωση 4,0 λίτρων για κάθε 100 χιλιόμετρα και σύστημα εξευγενισμού των καυσαερίων με καταλύτη SCR και χρήση AdBlue (πρόσθετο ουρίας).

Η νέα Mercedes A-Class θα είναι διαθέσιμη και στη χώρα μας από το Μάιo, σε τιμές που ναι μεν θα ανακοινωθούν στην πορεία αλλά κατά πάσα πιθανότητα δεν θα διαφέρουν σημαντικά από αυτές της προηγούμενης πια γενιάς.