Ο Κώστας Φίλης περιγράφει την αγάπη του για το κλασικό αυτοκίνητο και εξηγεί γιατί στη ΦΙΛΗΣGlass® δεν αλλάζουν απλώς παρμπρίζ - Free Sunday
Ο Κώστας Φίλης περιγράφει την αγάπη του για το κλασικό αυτοκίνητο και εξηγεί γιατί στη ΦΙΛΗΣGlass® δεν αλλάζουν απλώς παρμπρίζ

Ο Κώστας Φίλης περιγράφει την αγάπη του για το κλασικό αυτοκίνητο και εξηγεί γιατί στη ΦΙΛΗΣGlass® δεν αλλάζουν απλώς παρμπρίζ

Όσοι αγαπούν το κλασικό αυτοκίνητο γνωρίζουν τα ετήσια ραντεβού της ΦΙΛΠΑ (Φίλοι του Παλαιού Αυτοκινήτου). Φέτος, στο εαρινό Regularity Rally στην Άνδρο, από τις 21 έως και τις 22 Απριλίου, 74 πληρώματα ταξίδεψαν σε πανέμορφες διαδρομές και διαγωνίστηκαν σε κλασικές «ειδικές» και απαιτητικές διαδρομές στη Χώρα, στο Γαύριο, στο Μπατσί, στην Παλαιόπολη, στη Μεσαριά, στο Κόρθι, στον Όρμο. Το ράλι ήταν αφιερωμένο στον Γιώργο Φίλη, τον ιδρυτή της ΦΙΛΗΣGlass®, της εταιρείας που δραστηριοποιείται στην αγορά επισκευής και αντικατάστασης κρυστάλλων αυτοκινήτων, που έφυγε από τη ζωή πέρυσι τον Ιούλιο.

31732227 10160252244155103 518364417612578816 n min

«Ο πατέρας μου ήταν πολλά χρόνια μέλος στη ΦΙΛΠΑ. Στην πραγματικότητα, ήταν πραγματογνώμονας, προσφέροντας εθελοντικά τις υπηρεσίες του. Ήταν τιμή η διοργάνωση του ράλι στη μνήμη του» εξηγεί ο γιος του Γιώργου Φίλη, Κώστας, που βρίσκεται στο τιμόνι της Τεχνικής Διεύθυνσης της ΦΙΛΗΣGlass®. Ο ίδιος συχνά κατεβαίνει σε αγώνες αυτοκινήτου – άλλωστε έχει μια ζηλευτή συλλογή κλασικών αυτοκινήτων.

«Έχουμε μια συλλογή παλιών αυτοκινήτων, που ήταν λογικό να δημιουργηθεί και λόγω του αντικειμένου μας αλλά και από την αγάπη μας στο παλιό αυτοκίνητο. Έτσι, είναι και πολλοί οι πελάτες που μας εμπιστεύονται ένα κλασικό αμάξι για επισκευή. Στα συνεργεία μας έχουμε πάντα δύο με τρία κλασικά αυτοκίνητα την εβδομάδα εξαιτίας της εμπειρίας και της γνώσης που πλέον έχουμε αποκτήσει. Εμείς επεμβαίνουμε, φυσικά, στο κομμάτι των κρυστάλλων και του γρύλου. Περνάμε αντηλιακές μεμβράνες στα κρύσταλλα, προκειμένου να θωρακίσουμε το αυτοκίνητο από την ηλιακή ακτινοβολία και τη θερμοκρασία, αλλάζουμε κρύσταλλα καθρεπτών. Γενικά, ό,τι αφορά το κρύσταλλο» περιγράφει ο Κώστας Φίλης. Ωστόσο, η επόμενη ερώτηση δεν γίνεται να μην αφορά τα αγαπημένα του αυτοκίνητα.

31747975 10160252239570103 7522898414539898880 n min

«Ξεχωρίζω το Sunbeam Alpine Cabrio, του 1957. Είναι το πρώτο αυτοκίνητο που πήραμε μαζί με τον πατέρα μου, πριν από 30 χρόνια, όταν ήμουν 13 ετών. Το φτιάξαμε εξολοκλήρου οι δυο μας. Ο σκοπός ήταν να επισκευάσουμε ένα παλιό, κλασικό αυτοκίνητο και κατόπιν να γίνει το πρώτο μου αυτοκίνητο. Όταν ολοκληρώθηκε η επισκευή του και αφού πήρα δίπλωμα, τελικά δεν ήθελα να το κυκλοφορώ. Ήταν πλέον πολύτιμο. Όχι μόνο χρηματικά αλλά και συναισθηματικά». Την ίδια στιγμή που οι συνομήλικοί του οδηγούσαν συγκρουόμενα στο λούνα παρκ, ο Κώστας Φίλης έφτιαχνε το δικό του αυτοκίνητο. Και όχι ένα οποιοδήποτε αυτοκίνητο.

 

Το Sunbeam Alpine είναι ένα σπορ διθέσιο ανοιχτό αυτοκίνητο που δημιουργήθηκε και εξελίχθηκε μέσα από τους αγώνες αυτοκινήτου και κυρίως από τις πρώτες διοργανώσεις των ράλι. Μάλιστα, το όνομα Alpine προήλθε από τον αγώνα που γινόταν στους δρόμους των Άλπεων. Η Sunbeam, μάρκα του Ομίλου Rootes, δημιούργησε το πρωτότυπο το 1953 και ήταν το πρώτο όχημα της ένωσης Sunbeam-Talbot. Ήταν ένα διθέσιο σπορ roadster, το οποίο δημιουργήθηκε και αναπτύχθηκε αρχικά από τον αντιπρόσωπο της Sunbeam-Talbot, George Hartwell, στο Bournemouth για τις συμμετοχές του σε αγώνες ράλι.

Το αυτοκίνητο είχε πολλούς νεωτερισμούς. Βγήκε στην παραγωγή με έναν τετρακύλινδρο 2.267 κ.εκ. κινητήρα από το μοντέλο saloοn αλλά με περισσότερα κυβικά, κιβώτιο τεσσάρων ταχυτήτων με overdrive και με τον μοχλό αλλαγής στο πάτωμα. Αναφέρουμε τις δύο αυτές λεπτομέρειες γιατί η θέση του μοχλού πέρασε και στα αυτοκίνητα παραγωγής (για μεγαλύτερη ευκολία), ενώ το overdrive ήταν σαν να υπήρχαν δύο επιπλέον ταχύτητες στο κιβώτιο. Το σχήμα του αυτοκινήτου ήταν υπόθεση του Ken Howes και δεν είναι τυχαίο πως έχει πολλές ομοιότητες με το Ford Thunderbird. Ο λόγος ήταν πως ο Howes είχε εργαστεί στη Ford πριν από την ένταξή του στη Rootes. Το αυτοκίνητο έκανε εκτεταμένη χρήση των στοιχείων από τα άλλα οχήματα Rootes. Το πάτωμά του προερχόταν από το Hillman Husky estate. Η μετάδοση προερχόταν κυρίως από το Sunbeam Rapier, αλλά τα φρένα ήταν δισκόφρενα εμπρός. Το εσωτερικό ακολουθούσε τη μόδα της εποχής, με δερμάτινο σαλόνι και ξύλο καρυδιάς. Η σκληρή οροφή (hard top) μπήκε από τη σειρά II και ήταν διαθέσιμη κατόπιν παραγγελίας, ενώ στη σειρά III η σκληρή οροφή ήταν στον έξτρα εξοπλισμό.

31764717 10160252239215103 6459827191973675008 n min

«Όπως καταλαβαίνετε, αυτό το αυτοκίνητο δεν μπορούσε να βγει τελικά στην κυκλοφορία των αθηναϊκών δρόμων. Εξακολουθεί να είναι το αγαπημένο μου, γιατί ήταν το πρώτο που έφτιαξα εξολοκλήρου τόσο εγώ όσο και ο πατέρας μου, ο οποίος αγάπησε αυτό το χόμπι όταν ανακάλυψε πως αυτή η ασχολία τον χαλάρωνε από την κούραση της ημέρας και πράγματι είχε δίκιο».

Δείτε εδώ το αυτοκίνητο πρωταγωνιστή

Ένα ακόμη αυτοκίνητο που ξεχωρίζει ο Κώστας Φίλης είναι «το τελευταίο αυτοκίνητο που έφτιαξε ο πατέρας μου, ένα Porsche Carrera 711, του 1977. Είναι ένα κλασικό αυτοκίνητο. Αυτό το σχέδιο της Porsche θεωρώ πως είναι το πιο όμορφο και διαχρονικό σχεδιαστικά που έχει βγει ποτέ».

Η Carrera 3.0, που απέδιδε 200 ίππους, κατασκευάστηκε μόλις για δύο χρονιές, το 1976 και το 1977, και στην τότε γκάμα της Porsche βρισκόταν μεταξύ της βασικής 911 με τα 165 άλογα και της top και πανάκριβης, ακόμα και τότε, turbo με τα 260 άλογα. Μάλιστα, από τη στιγμή που η 3.0 κόστιζε σχεδόν 30% πιο πολύ από την πρώτη με τον κινητήρα των 2.700 κυβικών (47.700 μάρκα έναντι 37.300), μοιραία ήταν πιο εξεζητημένη επιλογή, παρόλο που ήταν εμφανώς καλύτερο αυτοκίνητο.

 MG 6726 min

Στα δύο αυτά χρόνια που ήταν διαθέσιμη, η 911 Carrera 3.0 κατασκευάστηκε μόλις 3.687 φορές, από τις οποίες οι 2.564 ήταν κουπέ και οι υπόλοιπες 1.123 targa, ενώ στην ουσία αποτέλεσε τον προπομπό της SC. Ένας προπομπός όμως που ήταν πιο δυνατός, 200 άλογα έναντι 180 της αρχικής εκδοχής της τελευταίας, με τη διαφορά υπέρ της να οφείλεται στις αλλαγές στους εκκεντροφόρους της SC για χάρη της πιο επίπεδης καμπύλης ροπής και της εφαρμογής κάποιας στοιχειώδους αντιρρυπαντικής τεχνολογίας.

Τον φαντάζομαι να κυκλοφορεί με την Carrera του 1977, αλλά με προσγειώνει. «Όχι, κυκλοφορώ με ένα Volkswagen Golf, αν και αρκετές φορές κυκλοφορώ με παλιά αυτοκίνητα. Εννοείται πως με κοιτάνε όλοι στον δρόμο, αν και οι περισσότεροι με ρωτάνε πιο πολύ για την αξία τους. Όμως αυτά τα αυτοκίνητα δεν έχουν να κάνουν με τα χρήματα. Είναι ο κόπος και το μεράκι σου. Είναι ο χρόνος που έχεις ξοδέψει για να το φέρεις σε αυτή την κατάσταση. Τα σύγχρονα αυτοκίνητα δεν έχουν καμία σχέση με τα παλιά. Οι παλιές κατασκευές ήταν πολύ πιο στιβαρές, ήταν άλλης δομής, γι’ αυτό και τα αγαπώ. Τα σύγχρονα είναι αυτοκίνητα παραγωγής. Και τα παλιά ήταν παραγωγής, αλλά σε πολύ πιο περιορισμένο αριθμό».

Έχω την εντύπωση πως ο Κώστας Φίλης θα μπορούσε να μιλάει με τις ώρες για το κλασικό αυτοκίνητο. Είναι έτσι παθιασμένος και με τη δουλειά του στη ΦΙΛΗΣGlass®;

«Είμαστε, και η αδερφή μου και εγώ, από μικροί σε αυτή τη δουλειά. Δεν σκεφτήκαμε ποτέ να κάνουμε κάτι άλλο. Κι αν αγαπάς αυτό που κάνεις, δεν χρειάζεσαι κάτι άλλο. Και φαίνεται αυτή η αγάπη μας στους πελάτες και στους συνεργάτες μας».

31855564 10160252239805103 6017481131404820480 n min

Πόσο δύσκολο, όμως, είναι να αλλάξει κάποιος παρμπρίζ, ένα κρύσταλλο αυτοκινήτου; Ή πόσο σημαντικό εντέλει;

«Παλιά η τοποθέτηση των κρυστάλλων εξυπηρετούσε μόνο την ορατότητα του οδηγού και των συνεπιβατών. Στα σύγχρονα αυτοκίνητα τα κρύσταλλα είναι απαραίτητο μέρος του αμαξώματος, γιατί είναι τέτοια η δομή και η τοποθέτησή του –που είναι κολλητά πάνω στο όχημα–, που πλέον δεν εξυπηρετεί μόνο την ορατότητα του οδηγού αλλά και την ασφάλειά του. Η σωστή τοποθέτηση ενός παρμπρίζ δένει όλο το αυτοκίνητο και προστατεύει σε περίπτωση ατυχήματος. Από το ’90 και μετά άλλαξε η τοποθέτηση των κρυστάλλων. Τα γυαλιά πλέον μπαίνουν κολλητά πάνω στο αμάξωμα, προστατεύοντας σε περίπτωση πρόσκρουσης και ατυχήματος. Πλέον είναι μέρος της παθητικής ασφάλειας του αυτοκινήτου».

photo gallery filisglass episkevi2 min 1

Είναι πιο δύσκολη η δουλειά τώρα; «Ναι, και γι’ αυτό χρειάζεται εμπειρία και σεβασμός. Εμείς, άλλωστε, δίνουμε γραπτή εγγύηση πως τα κρύσταλλα έχουν τοποθετηθεί σωστά και υπεύθυνα, κάτι που πολύ λίγοι κάνουν στην αγορά. Πλέον είναι λεπτή η θέση μας, δεν φτιάχνουμε απλώς ένα παρμπρίζ, εγγυόμαστε για την ασφάλειά του. Δεσμευόμαστε για τη δουλειά που κάνουμε. Συνήθως, ο κόσμος επικεντρώνεται στο ανταλλακτικό και δεν προβληματίζεται για τοποθέτησή του, γιατί φαντάζεται πως είναι κάτι απλό και ασήμαντο. Δεν είναι όμως έτσι. Η τοποθέτηση πλέον είναι πιο σημαντική κι από το ίδιο το υλικό. Αν ένα γυαλί δεν είναι σωστά τοποθετημένο, το αυτοκίνητο υστερεί σε ασφάλεια. Είναι ψιλά γράμματα για τον περισσότερο κόσμο, όμως είναι πολύ σημαντικό» εξηγεί ο Κώστας Φίλης.

Μιλάει με συναίσθημα και αγάπη. «Καλοί είναι οι αριθμοί, αλλά χωρίς συναίσθημα δεν εξελίσσεσαι. Κι αυτή είναι και η σχέση μας με τους πελάτες μας». Δεν υπερβάλλει, στα social media και στο site της ΦΙΛΗΣGlass® τα σχόλια των πελατών είναι η εγγύηση που χρειάζεται κάθε οδηγός.

INFO

Tηλ.: 213 3335555

https://www.filisglass.com/

32845673 10160311719220103 1250838332229812224 n min