Η Ιταλία θέλει να γίνει η πρώτη χώρα σε ηλεκτρικά αυτοκίνητα στην Ευρώπη - Free Sunday
Η Ιταλία θέλει να γίνει η πρώτη χώρα σε ηλεκτρικά αυτοκίνητα στην Ευρώπη

Η Ιταλία θέλει να γίνει η πρώτη χώρα σε ηλεκτρικά αυτοκίνητα στην Ευρώπη

Η νέα ιταλική κυβέρνηση έχει υψηλούς στόχους καθώς ανακοίνωσε ότι σκοπεύει να μετατρέψει την Ιταλία σε παράδεισο των ηλεκτρικών αυτοκινήτων, με πάνω από 1 εκατομμύριο οχήματα στους δρόμους της μέχρι το 2022.

Την ανακοίνωση αυτή έκανε ο ηγέτος του ενός κόμματος της κυβέρνησης, ο Luigi DiMaio, του Kινήματος των Πέντε Αστέρων, ο οποίος όμως προφανώς δεν υπολόγισε και το κόστος, το οποίο θα ξεπερνά τα 8 δισεκατομμύρια δολάρια.

Προς το παρόν στην Ιταλία κινούνται γύρω στα 5.000 αμιγώς ηλεκτρικά μοντέλα, εκ των οποίων τα 2.600 πωλήθηκαν πέρσι, μαζί με ακόμα 2.200 plug-in υβριδικά. Για να φθάσει κανείς από αυτό το νούμερο στο 1 εκατομμύριο οχήματα, χρειάζεται χρόνος και πολλά χρήματα, κατά μέσο όρο 8.000 ευρώ για κάθε αυτοκίνητο.

Στη Νορβηγία που τα κίνητρα είναι μεγάλα (από φορολογία μέχρι απαλλαγή από τα διόδια), η επιδότηση υπολογίζεται περίπου στα 9.000 ευρώ για ένα e-Golf, ή στα 7.000 ευρώ για ένα ηλεκτρικό up! Στην Γαλλία που θέλει να τριπλασιάσει τις πωλήσεις ηλεκτρικών μοντέλων μέχρι το 2022 στις 150.000 μονάδες, κάθε ηλεκτρικό μοντέλο κοστίζει στις εταιρίες 10.000 ευρώ σε χρηματικά κίνητρα.

Εξίσου μεγάλο πρόβλημα είναι και οι υποδομές, με την εταιρία που διαχειρίζεται το δίκτυο των φορτιστών Enel να πρέπει να εγκαταστήσει περί τους 14.000 φορτιστές μέχρι το 2022. Πράγμα που μοιάζει εξαιρετικά δύσκολο με την παρούσα οικονομική κατάσταση στην Ιταλία.