Η Volkswagen έγραψε ιστορία με το I.D. R Pikes Peak - Free Sunday
Η Volkswagen έγραψε ιστορία με το I.D. R Pikes Peak

Η Volkswagen έγραψε ιστορία με το I.D. R Pikes Peak

H Κυριακή 24 Ιουνίου του 2018 ήταν μία ιστορική μέρα όχι μόνο για τη Volkswagen, αλλά την αυτοκίνηση γενικότερα. Το I.D. R Pikes Peak, το αμιγώς ηλεκτροκίνητο αγωνιστικό αυτοκίνητο της Volkswagen, στα χέρια του Γάλλου πιλότου Ρομαίν Ντυμά (Romain Dumas), ανέβηκε τη διάσημη ανάβαση του Pikes Peak, στο βουνό του Κολοράντο, σε χρόνο ρεκόρ 7:57,148. Το περίπου 680 ίππων πρωτότυπο, όχι μόνο βελτίωσε κατά 16 ολόκληρα δευτερόλεπτα το προηγούμενο ρεκόρ, του επίσης Γάλλου Σεμπαστιάν Λεμπ από το 2013, αλλά έδωσε μία σαφή εικόνα του μέλλοντος που έρχεται, αφήνοντας πίσω του πολλά ισχυρά πρωτότυπα με κινητήρα εσωτερικής καύσης. Παράλληλα, ο Ρομαίν Ντυμά έγινε μέλος ενός πολύ ιδιαίτερου club νικητών του διάσημου αγώνα, που περιλαμβάνει μερικά ονόματα-θρύλους του παγκόσμιου μηχανοκίνητου αθλητισμού, όπως ο Σεμπαστιάν Λεμπ, ο Βάλτερ Ρέρλ, η Μισέλ Μουτόν, ο Στιγκ Μπλόμκβιστ.

Σχεδόν 20 χιλιόμετρα απόστασης, 156 απαιτητικές στροφές, υψομετρική διαφορά 2.900 μέτρων, μία και μόνη ευκαιρία. Το περίπου 1.100 κιλών –μαζί με τις μπαταρίε – πρωτότυπο, αποδείχθηκε το ιδανικό όχημα για την κατάρριψη του ρεκόρ. Καινοτόμα τεχνολογία αιχμής που χαρακτηρίζεται από υψηλή ισχύ, βέλτιστη κατανάλωση ενέργειας, ελαχιστοποιημένο βάρος και εξελιγμένη αεροδυναμική, με ένα και μόνο στόχο, να γράψει ιστορία. Στον υπεραιωνόβιο αγώνα, ο Ρομαίν Ντυμά απολαμβάνει τη σαμπάνια του νικητή για 4η φορά στην καριέρα του, αυτή όμως είναι η πιο ένδοξη.

Στην προσπάθεια για την ιστορική νίκη, η Volkswagen είχε δώσει σημασία στην παραμικρή λεπτομέρεια. Ακόμα και αυτή η διαδικασία της φόρτισης, ήταν αποτέλεσμα τόσο στρατηγικής όσο και ανάπτυξης τεχνολογίας με «πράσινο» περιβαλλοντικό αποτύπωμα. Σύμφωνα με τους κανονισμούς, σε περίπτωση διακοπής του αγώνα, θα έπρεπε να είναι δυνατή η πλήρης φόρτιση του μονοθέσιου σε λιγότερο από 20 λεπτά. Την απαιτούμενη για τη φόρτιση ηλεκτρική ενέργεια, παρείχαν γεννήτριες στους πρόποδες του Pikes Peak, οι οποίες χρησιμοποιούσαν γλυκερίνη ως καύσιμο. Η γλυκερίνη, η οποία παράγεται κατά την παρασκευή βιοντίζελ, καίγεται χωρίς την έκλυση επιβλαβών αερίων ή παραγωγή στερεών αποβλήτων. Από τη φύση της είναι μή-τοξική ενώ θεωρείται ακίνδυνη και χρησιμοπποιείται σε πολλές άλλες εφαρμογές, ακόμα και στη βιομηχανία τροφίμων ή καλλυντικών.

Όλοι όσοι ενεπλάκησαν στο συγκεκριμένο project δεν μπορούσαν να κρύψουν τη χαρά και τη συγκίνησή τους. Σε λιγότερο από 250 μέρες, από την ανακοίνωση της πρόθεσης της Volkswagen να καταρρίψει το ρεκόρ μέχρι την πετυχημένη κατάληξη, επιστήμονες, σχεδιαστές, μηχανικοί μαζί με την αγωνιστική ομάδα, έδωσαν τον καλύτερο εαυτό τους, πρώτα σε ένα αγώνα ενάντια στο χρόνο για τη σωστή προετοιμασία. Στο τέλος, ανέλαβε ο Ρομαίν Ντυμά ο οποίος, με την εμπειρία και το ταλέντο του, έφερε σε πέρας το τελευταίο στάδιο του project.