H Volkswagen βραβεύεται ως ο πιο καινοτόμος μεγάλος κατασκευαστής - Free Sunday
H Volkswagen βραβεύεται ως ο πιο καινοτόμος μεγάλος κατασκευαστής

H Volkswagen βραβεύεται ως ο πιο καινοτόμος μεγάλος κατασκευαστής

Για 3η συνεχή χρονιά η Volkswagen αναδείχθηκε ο πιο καινοτόμος μεγάλος κατασκευαστής στον κόσμο, στο θεσμό των βραβείων “Automotive Innovations Awards”. Πρόκειται για έναν ετήσιο, μεγάλου κύρους διεθνή διαγωνισμό που συνδιοργανώνουν το “Center of Automotive Management” και η εταιρεία συμβούλων PricewaterhouseCoopers. Παράλληλα, η Volkswagen έλαβε αντίστοιχα βραβεία στις κατηγορίες «εναλλακτικών κινητήριων συστημάτων», «τεχνολογία αυτόνομης οδήγησης» και «ασφάλεια και συμβατικά κινητήρια συστήματα».

Τα βραβεία απονέμονται με βάση τα αποτελέσματα μίας εξειδικευμένης μελέτης που διεξάγεται σε παγκόσμια κλίμακα. Η μελέτη αυτή απλώνεται σε βάθος επταετίας και αναλύει τόσο το προφίλ των καινοτομιών που έχουν παρουσιαστεί στην αυτοκινητοβιομηχανία αυτό το διάστημα όσο και τις τεχνολογικές τάσεις που παρουσιάζει η κάθε μάρκα για το μέλλον.

Η επιτροπή στάθηκε στο γεγονός ότι τη χρονιά που πέρασε η Volkswagen παρουσίασε 62 διαφορετικές καινοτομίες. Αυτές αντιπροσωπεύουν το 26% όλων των καινοτομιών που παρουσίασαν συνολικά οι μεγάλοι κατασκευαστές, κάτι που πρακτικά σημαίνει ότι μία στις τέσσερις σημαντικές καινοτομίες που παρουσιάστηκαν πέρυσι προερχόταν από τη Volkswagen!

Ιδιαίτερη μνεία έγινε στις παρακάτω καινοτομίες:

  • Τον κινητήρα του Golf 1.5 TSI EVO ACT 130PS ο οποίος όταν το φορτίο που δέχεται δεν είναι υψηλό, απενεργοποιεί δύο από τους τέσσερις κυλίνδρους του εξοικονομώντας καύσιμο. Ο ίδιος κινητήρας, όταν συνδυάζεται με το αυτόματο κιβώτιο ταχυτήτων διπλού συμπλέκτη DSG 7 σχέσεων, σε περιπτώσεις πολύ χαμηλού φορτίου απενεργοποιείται εντελώς, επιτρέποντας στο αυτοκίνητο να ρολάρει ελεύθερα, λειτουργώντας ως όχημα μηδενικών ρύπων
  • Ο τρικύλινδρος κινητήρας του up! GTI με τετραοδικό καταλύτη και φίλτρο κυψελοειδούς δομής για αποδοτική κατακράτηση μικροσωματιδίων
  • Το design του νέου Arteon, ως ένα ευρύχωρο και ταυτόχρονα κομψό τετράθυρο κουπέ στο άνω σκέλος της μεσαίας κατηγορίας

Επιπρόσθετα, δέκα άλλες καινοτομίες οδήγησαν στη βράβευση της Volkswagen στην κατηγορία των εναλλακτικών κινητήριων συστημάτων. Ανάμεσά τους, η νεώτερη έκδοση του e-Golf που πλέον έχει αυτονομία που αγγίζει τα 300 χλμ. και επιπλέον ισχύ 20 PS καθώς και το Polo TGI, η έκδοση φυσικού αερίου του μοντέλου, με εξαιρετικά χαμηλό επίπεδο CO2.

Ο καινοτόμος χαρακτήρας της Volkswagen αναδείχθηκε και με τη βράβευσή της για τις τεχνολογίες αυτόνομης οδήγησης. Εδώ, ξεχώρισε πάλι το Arteon, για το “Emergency Assist 2.0” – υποβοήθηση έκτακτης ανάγκης με ενεργό σύστημα υποβοήθησης αλλαγής λωρίδας, το πρώτο μοντέλο της κατηγορίας με τέτοια τεχνολογία δεύτερης γενιάς. Αν ο οδηγός είναι σε αδυναμία να ελέγξει το αυτοκίνητό του για λόγους υγείας, οι υπόλοιποι οδηγοί προειδοποιούνται από το ίδιο το αυτοκίνητο το οποίο αυτόνομα κινείται προς τη δεξιά λωρίδα, όπου και ακινητοποιείται.

Στον έβδομο ετήσιο διαγωνισμό των βραβείων “Automotive Innovations Awards”, υποβλήθηκαν προς εξέταση σχεδόν 1.300 καινοτομίες, από περισσότερες από 60 εταιρείες.

Περικλής Στέφος