Χτύπημα κατά της δημοκρατίας - Free Sunday
Χτύπημα κατά της δημοκρατίας

Χτύπημα κατά της δημοκρατίας

Ήταν η στιγμή που, για πρώτη φορά μετά τη μεταπολίτευση, ένας πρώην πρωθυπουργός της χώρας, ο Λουκάς Παπαδήμος, γινόταν στόχος τρομοκρατικής επίθεσης, ανοίγοντας μια μαύρη σελίδα για την Ιστορία της Ελλάδας.

Παγιδευμένος φάκελος

Την ώρα που ο κ. Παπαδήμος και οι δύο συνοδοί του, υπάλληλοι της Τράπεζας της Ελλάδος, μεταφέρονταν εσπευσμένα στον «Ευαγγελισμό», η αστυνομία κατέληγε στα πρώτα συμπεράσματα σχετικά με τη θρασεία επίθεση κατά του πρώην πρωθυπουργού, πρώην διοικητή της ΤτΕ και πρώην αντιπροέδρου της ΕΚΤ. Σύμφωνα, λοιπόν, με τα στοιχεία που περισυνέλεξε η ΕΛ.ΑΣ., η τρομοκρατική επίθεση κατά του κ. Παπαδήμου εκδηλώθηκε με παγιδευμένο φάκελο, ο οποίος περιείχε ποσότητα εκρηκτικής ύλης τόση ώστε να μην είναι εντοπίσιμη από τα ειδικά μηχανήματα ασφαλείας στα ΕΛΤΑ και άλλες εταιρείες ταχυδρομικών υπηρεσιών, αλλά αρκετή ώστε να προκαλέσει ζημιά ή σε ακραίες περιπτώσεις και τον θάνατο του στόχου της τρομοκρατικής επίθεσης.
Στην παρούσα φάση, η αστυνομία επικεντρώνει τις προσπάθειές της στο να διαπιστώσει πώς ο παγιδευμένος φάκελος έφτασε στα χέρια του κ. Παπαδήμου. Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, το οποίο επικαλείται στελέχη της ΕΛ.ΑΣ., η αλληλογραφία όλων των πολιτικών και άλλων προσώπων που φυλάσσονται από την αστυνομία ως πιθανοί στόχοι επιθέσεων, πριν φτάσει στα χέρια τους, ελέγχεται σε ειδικά μηχανήματα και από εξειδικευμένο προσωπικό. Στην περίπτωση του κ. Παπαδήμου, η αλληλογραφία που φτάνει στην Ακαδημία Αθηνών, επειδή εκεί δεν υπάρχουν ειδικά μηχανήματα ακτίνων, παραλαμβάνεται από κάποιον εκ των ανδρών της ασφαλείας του και μεταφέρεται στη Βουλή, όπου ελέγχεται, ενώ μετά περνάει και από δεύτερο έλεγχο στην ΤτΕ. Δεν έχει διευκρινιστεί, ωστόσο, αν ακολουθήθηκε η διαδικασία με τον επίμαχο φάκελο, αν ήταν δηλαδή μέσα στην υπόλοιπη αλληλογραφία από την Ακαδημία και, αν ναι, γιατί δεν εντοπίστηκε ο εκρηκτικός μηχανισμός.

Ευτυχώς, εκτός κινδύνου

Όσον αφορά την κατάσταση της υγείας του κ. Παπαδήμου, ο οποίος οδηγήθηκε άμεσα στον «Ευαγγελισμό» και εξετάστηκε επισταμένως από τους θεράποντες ιατρούς, σύμφωνα με το επίσημο ανακοινωθέν του νοσοκομείου, «στις 18:10 διακομίσθηκε με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ ο πρώην πρωθυπουργός κ. Λουκάς Παπαδήμος στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών του ΓΝΑ “Ο Ευαγγελισμός”. Μετά την παροχή των πρώτων βοηθειών, για αρκετά επιφανειακά τραύματα, στον θώρακα, την κοιλία και τους μηρούς, υπεβλήθη σε πλήρη κλινικό και εργαστηριακό έλεγχο. […] Κρίθηκε ότι η κατάστασή του είναι σταθερή και δεν εμπνέει ανησυχία». Ο πρώην πρωθυπουργός υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση για καθαρισμό του τραύματος στον μηρό και σύμφωνα με τη νεότερη ανακοίνωση του «Ευαγγελισμού» ο κ. Παπαδήμος «είχε ένα ομαλό βράδυ, το τραύμα στον δεξή μηρό έχει αντιμετωπιστεί ως έπρεπε και η κατάσταση της υγείας του δεν εμπνέει καμία ανησυχία. Έχει αποσωληνωθεί και θα παραμείνει στη ΜΕΘ για το επόμενο διήμερο, για να δουν οι θεράποντες ιατροί την πορεία των ζωτικών του οργάνων. Ο πρώην πρωθυπουργός ήταν ανήσυχος πριν το χειρουργείο αλλά οι ιατροί τού εξήγησαν την κατάσταση και μετεγχειρητικά ήταν ήρεμος».
Όσον αφορά τους δύο συνοδούς του κ. Παπαδήμου, ο τραυματισμός τους ήταν ελαφρύς και πήραν εξιτήριο από το νοσοκομείο.

Πάνδημη καταδίκη

Όπως είναι φυσικό, η τρομοκρατική επίθεση κατά του κ. Παπαδήμου προκάλεσε την πάνδημη καταδίκη από τον πολιτικό κόσμο της χώρας. Στο νοσοκομείο, για να ενημερωθούν για την κατάσταση της υγείας του πρώην πρωθυπουργού, έσπευσαν άμεσα ο διοικητής της ΤτΕ Γιάννης Στουρνάρας και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, ενώ στη συνέχεια μετέβησαν ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης, η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά, ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης και ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης, ενώ στο πλευρό του κ. Παπαδήμου βρέθηκε και ο πρώην πρωθυπουργός και φίλος του Κώστας Σημίτης, ο οποίος, μάλιστα, εμφανώς φορτισμένος, δήλωσε ότι «στη χώρα δεν υπάρχουν πια ή περιορίζονται ή κινδυνεύουν τα δικαιώματα τα οποία έχουν οι πολίτες σε όλον τον ευρωπαϊκό χώρο», προσθέτοντας ότι «ο κ. Παπαδήμος έχει εργαστεί για πολλά χρόνια αποτελεσματικά για τη χώρα. Έχει βοηθήσει πολύ, σε πολύ δύσκολες καταστάσεις» και τονίζοντας ότι «η δολοφονική απόπειρα εναντίον του δείχνει ότι στη χώρα επικρατεί μια θλιβερή κατάσταση: αυτοί που κάνουν καλά τη δουλειά τους, αυτοί που φροντίζουν για τη χώρα, γίνονται στόχος». Από την πλευρά του, ο κ. Μητσοτάκης αποχωρώντας από τον «Ευαγγελισμό» υπογράμμισε ότι «θέλω να εκφράσω την οργή μου και την οδύνη μου για το άνανδρο τρομοκρατικό χτύπημα κατά του πρώην πρωθυπουργού κ. Παπαδήμου. Να ευχηθώ γρήγορη ανάρρωση στον ίδιο και στους συνοδούς του. Κάποια στιγμή σε αυτή τη χώρα πρέπει να αντιληφθούμε ότι η αντιμετώπιση της τρομοκρατίας πρέπει να αποτελέσει πρώτη πολιτική προτεραιότητα. Οι τρομοκράτες είναι εχθροί της δημοκρατίας». Επίσης, ο κ. Τζανακόπουλος, ο οποίος από την πρώτη στιγμή βρέθηκε στο νοσοκομείο, τόνισε ότι «η κυβέρνηση απερίφραστα και κατηγορηματικά καταδικάζει την επίθεση εναντίον του πρώην πρωθυπουργού κ. Παπαδήμου», προσθέτοντας ότι «ευχόμαστε με όλη μας την καρδιά ταχεία ανάρρωση στον πρώην πρωθυπουργό και στους δύο συνοδούς του» και δηλώνοντας ότι ο πρωθυπουργός είναι ενήμερος για τις εξελίξεις (ο κ. Τσίπρας, που βρισκόταν στη σύνοδο του ΝΑΤΟ, υπογράμμισε ότι «καταδικάζω απερίφραστα την επίθεση ενάντια στον Λουκά Παπαδήμο. Εύχομαι ταχεία ανάρρωση στον ίδιο και στους ανθρώπους που τον συνόδευαν») και ότι η ΕΛ.ΑΣ. θα κάνει όλες τις απαραίτητες ενέργειες για τη διαλεύκανση της υπόθεσης.

«Πυρήνες» βλέπει η Αντιτρομοκρατική

Όσον αφορά τους δράστες της επίθεσης εις βάρος του κ. Παπαδήμου, η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία της ΕΛ.ΑΣ. θεωρεί σχεδόν βέβαιο, σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, ότι πίσω από τον παγιδευμένο φάκελο βρίσκεται η διαβόητη Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς, η οποία και στο παρελθόν είχε χρησιμοποιήσει παρόμοια μεθοδολογία δράσης και παρόμοιους εκρηκτικούς μηχανισμούς. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι η Αντιτρομοκρατική εξετάζει το ενδεχόμενο η νέα τρομοκρατική επίθεση να εντάσσεται στο ίδιο πλαίσιο με τους παγιδευμένους φακέλους που είχαν σταλεί τον περασμένο Μάρτιο στον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, στο γερμανικό υπουργείο Οικονομικών στο Βερολίνο και στην έδρα του ΔΝΤ στο Παρίσι και για τους οποίους η οργάνωση είχε αναλάβει την ευθύνη. Παράλληλα, η ΕΛ.ΑΣ. έχει τεθεί σε συναγερμό για την περίπτωση να έχουν σταλεί και άλλοι τέτοιοι φάκελοι σε πολιτικά πρόσωπα και γίνεται εξονυχιστικός έλεγχος στα ΕΛΤΑ και σε υπηρεσίες courier.
(0 ψήφοι)