Super League: Ένα αντιπροσωπευτικό φινάλε - Free Sunday
Super League: Ένα αντιπροσωπευτικό φινάλε

Super League: Ένα αντιπροσωπευτικό φινάλε

Η Nova πιέζει είτε για την άμεση υλοποίηση των προτάσεων που έχει κάνει για την αναβάθμιση της εμπορικής αξίας του πρωταθλήματος είτε για την αναπροσαρμογή προς τα κάτω της συμφωνίας της με τη Super League.

Δύσκολα μπορεί να την αδικήσει κανείς, για πάρα πολλούς λόγους. Φτωχό θέαμα, ολοένα μειούμενη προσέλευση των φιλάθλων στα γήπεδα, ολοένα περισσότερος ο κόσμος που απομακρύνεται ολοκληρωτικά από το ελληνικό ποδόσφαιρο, ολοένα λιγότερα παιδιά ασχολούνται με το εγχώριο ποδόσφαιρο, προτιμώντας να ταυτίζονται με την Μπαρτσελόνα και τη Ρεάλ, τον Μέσι και τον Ρονάλντο. Και γιατί άλλωστε να ασχοληθείς με τις ίντριγκες και τους πολέμους των ποδοσφαιροπαραγόντων και των οπαδικών στρατιών, που έχουν εξελιχθεί στο βασικό συστατικό αν όχι στην ουσία του ελληνικού πρωταθλήματος, αντί να ασχοληθείς με το… κανονικό ποδόσφαιρο;

Κεκλεισμένων των θυρών

Γι’ αυτό και το φινάλε των φετινών αγωνιστικών υποχρεώσεων των ομάδων μοιάζει απόλυτα ταιριαστό. Και οι τέσσερις «μεγάλοι» ολοκληρώνουν τη σεζόν με τιμωρίες που θα κουβαλούν και την επόμενη. Ο πρωταθλητής Ολυμπιακός θα ξεκινήσει την επόμενη σεζόν δίνοντας τους πρώτους πέντε εντός έδρας αγώνες του κεκλεισμένων των θυρών, τους δύο εξαιτίας των όσων συνέβησαν στον ημιτελικό Κυπέλλου με την ΑΕΚ και τους τρεις εξαιτίας των όσων συνέβησαν στην αναμέτρηση με τον Πλατανιά. 

Η ΑΕΚ, που πήρε την πρωτιά των πλέι οφ στο φινάλε, θα δώσει τους τρεις πρώτους εντός έδρας αγώνες της κεκλεισμένων των θυρών λόγω της συμπεριφοράς των οπαδών της στον αλησμόνητο –για το ξύλο που έπεσε– τελικό του Κυπέλλου. 

Ο ΠΑΟΚ, για τη συμπεριφορά των οπαδών του στον ίδιο αγώνα, τιμωρήθηκε με αφαίρεση έξι βαθμών και επτά αγωνιστικές κεκλεισμένων των θυρών. Κάτι που σημαίνει πως αν δεν μειωθεί η ποινή μετά την έφεση (οι ποινές και των τεσσάρων θα οριστικοποιηθούν από τη δευτεροβάθμια επιτροπή) ο ΠΑΟΚ θα δώσει σχεδόν όλα τα εντός έδρας παιχνίδια του πρώτου γύρου του επόμενου πρωταθλήματος κεκλεισμένων των θυρών. 

Μια ποινή που φαντάζει πολύ βαριά, με τη μικρή λεπτομέρεια να είναι πως αν οι έξι βαθμοί αφαιρεθούν από τη βαθμολογία των πλέι οφ δεν αλλάζει απολύτως τίποτα, καθώς ο ΠΑΟΚ από δεύτερος υποχωρεί τρίτος, ωστόσο και ο δεύτερος και ο τρίτος συμμετέχουν στον γ΄ προκριματικό γύρο του Europa League. Συμβαίνουν αυτά όταν οι αποφάσεις βγαίνουν μετά την ολοκλήρωση των αγωνιστικών υποχρεώσεων και άρα με απόλυτη γνώση των συνεπειών που θα έχουν. Υπάρχει βέβαια και το ενδεχόμενο η ποινή της αφαίρεσης έξι βαθμών να αφορά την επόμενη περίοδο, καθώς στη σχετική απόφαση δεν ξεκαθαρίζεται από ποιο πρωτάθλημα θα αφαιρεθούν οι βαθμοί. 

Αντιθέτως, για τον Παναθηναϊκό είναι… ξεκάθαρα τα πράγματα, αφού του αφαιρέθηκαν τρεις βαθμοί από τα πλέι οφ και δύο από το επόμενο πρωτάθλημα, ενώ επιπλέον θα δώσει τα δύο πρώτα εντός έδρας παιχνίδια της επόμενης περιόδου κεκλεισμένων των θυρών.

Δημιούργησε προοπτική

Πέρα από τα δεδομένα που θα δημιουργήσουν για την επόμενη χρονιά οι τιμωρίες που θα κουβαλήσουν οι ομάδες από τη φετινή, δεδομένα δημιουργήθηκαν και από τον τρόπο που ολοκλήρωσαν οι ομάδες τη σεζόν. Μεγαλύτερη κερδισμένη, προφανώς, η ΑΕΚ, που προσπέρασε στα πλέι οφ ΠΑΟΚ και Παναθηναϊκό και μέσω του δικαιώματος να αγωνιστεί στα προκριματικά του Champions League στην πραγματικότητα πήρε μια ρεαλιστική πιθανότητα να δώσει το «παρών» στους ομίλους του Europa League. 

Σε διαφορετική περίπτωση, η ΑΕΚ θα βρισκόταν μπροστά σε μια σχεδόν αδύνατη αποστολή, εφόσον βρίσκεται στον πάτο της ειδικής βαθμολογίας της UEFA μετά την περιπλάνησή της στα… αλώνια των μικρότερων κατηγοριών. Κερδισμένος και ο Μανόλο Χιμένεθ, που βελτίωσε πάρα πολύ την ομάδα του από τότε που την ανέλαβε και με την πρώτη θέση στα πλέι οφ δημιούργησε την προοπτική να κοουτσάρει τη νέα σεζόν μια σαφώς πιο γεμάτη και ποιοτική ΑΕΚ, με ρεαλιστικά υψηλότερη στόχευση.

Η βάση υπάρχει, αλλά…

Ο προπονητής βέβαια που πήρε τους περισσότερους πόντους στη διάρκεια της σεζόν και ιδίως από το φινάλε της ήταν ο Μαρίνος Ουζουνίδης, ο οποίος μεταμόρφωσε σε ανταγωνιστικό σύνολο ένα συνονθύλευμα παικτών που βρισκόταν σε τραγική φυσική, αγωνιστική και ψυχολογική κατάσταση. Τα κατάφερε μάλιστα παρ’ όλες τις αντιξοότητες, όπως οι παραχωρήσεις παικτών, οι τραυματισμοί και οι τιμωρίες στα πλέι οφ, οι καθυστερήσεις στην καταβολή των μισθών και η αβεβαιότητα γύρω από την επόμενη μέρα. 

Το καλό για τον Παναθηναϊκό ήταν πως ο επικεφαλής της ΠΑΕ Γιάννης Αλαφούζος δήλωσε πως δεν σκοπεύει να τα παρατήσει, ενώ, έστω και σχεδόν από τύχη, έχει δημιουργηθεί ένα ικανότατο δίδυμο προπονητή - τεχνικού διευθυντή, των Ουζουνίδη-Λυμπερόπουλου. Αν υπάρξει συνέπεια και σταθερότητα από πλευράς διοίκησης και ικανοποίηση των βασικών επιλογών των Ουζουνίδη-Λυμπερόπουλου, ο Παναθηναϊκός θα μπορεί να ελπίζει του χρόνου σε μια πολύ καλύτερη σεζόν από τη φετινή. Το πόσο καλή θα εξαρτηθεί και από… τους αντιπάλους του, καθώς, όπως όλα δείχνουν, θα έχει το μικρότερο μπάτζετ από τους τέσσερις και μάλιστα σημαντικά μικρότερο από εκείνα των Ολυμπιακού και ΠΑΟΚ.

Τραυματισμένος

Ο ΠΑΟΚ είναι η ομάδα που βγήκε πιο τραυματισμένη από τα πλέι οφ. Και μάλιστα… χάρη στο τελευταίο 20λεπτο του τελευταίου του αγώνα, όταν ο Παναθηναϊκός, που έπαιζε αναγκαστικά με τα… δευτερότριτα, ισοφάρισε, ακολούθως έβαλε γκολ η ΑΕΚ στη Νέα Σμύρνη και πέρασε πρώτη στα πλέι οφ, με το τρίτο γκολ του Παναθηναϊκού στην Τούμπα να επισφραγίζει την κατάληξη. Μέχρι τότε ο ΠΑΟΚ ζούσε την πιο επιτυχημένη σεζόν της σύγχρονης ιστορίας του, με την επιστροφή στους τίτλους χάρη στην κατάκτηση του Κυπέλλου, μια καλή ευρωπαϊκή παρουσία και την κατάκτηση της πρώτης θέσης των πλέι οφ, η οποία τελικά δεν ήρθε.

Η αλήθεια είναι ότι στα πλέι οφ ο ΠΑΟΚ ούτε καν πλησίασε τον καλό προηγούμενο εαυτό του. Κάτι αναμενόμενο μετά την κατάκτηση του Κυπέλλου, πρώτου τίτλου μετά από 14 χρόνια, η οποία τον «άδειασε» ψυχολογικά. Και ακριβώς επειδή ήταν αναμενόμενο, ελέγχεται γι’ αυτό ο προπονητής του, εφόσον δεν μπόρεσε να το αποτρέψει. Από αυτό μέχρι την απόφαση να χωρίσουν οι δρόμοι του με τον Ίβιτς, ο οποίος έδειξε δείγματα ότι μπορεί να εξελιχθεί σε έναν πολύ καλό προπονητή όσο συσσωρεύονται οι εμπειρίες, υπάρχει μια απόσταση. Απόσταση που, όπως όλα δείχνουν, καλύφθηκε, καθώς η απόφαση που πήραν στον ΠΑΟΚ είναι για έναν φτασμένο προπονητή, ο οποίος θα μπορεί να διαχειριστεί καλύτερα το σαφώς ανώτερο από το φετινό ρόστερ που λέγεται ότι θα του παραδοθεί. Η επόμενη σεζόν θα δείξει αν θα δικαιωθεί η επιλογή.

Ευκαιρία

Το κατά πόσο θα ευοδωθούν, βέβαια, τα πλάνα των ΠΑΟΚ, ΑΕΚ και Παναθηναϊκού ενόψει της νέας σεζόν σε μεγάλο βαθμό εξαρτάται από τον μόνιμο πρωταθλητή Ολυμπιακό. Πέρυσι τους έδωσε μια ευκαιρία με τον κάκιστο καλοκαιρινό σχεδιασμό του, την οποία κανείς τους δεν ήταν σε θέση να εκμεταλλευτεί. Μένει να φανεί αν θα τους δώσει κι άλλη φέτος…
(0 ψήφοι)