Έναρξη Πανελλαδικών με φόντο την… κατάργησή τους - Free Sunday
Έναρξη Πανελλαδικών με φόντο την… κατάργησή τους

Έναρξη Πανελλαδικών με φόντο την… κατάργησή τους

Η αρχή θα γίνει παραδοσιακά με το μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας Γενικής Παιδείας, στο οποίο περιλαμβάνεται και η έκθεση. Πριν από λίγες ημέρες ολοκληρώθηκαν και οι απολυτήριες εξετάσεις για τους μαθητές της Γ΄ Λυκείου.
Σύμφωνα με το πρόγραμμα των εξετάσεων, μετά τη Νεοελληνική Γλώσσα θα λάβει χώρα η εξέταση μαθημάτων προσανατολισμού. Οι πανελλαδικές εξετάσεις θα ολοκληρωθούν τη Δευτέρα 19 Ιουνίου. Οι βαθμολογίες αναμένονται στα τέλη Ιουνίου και η ανακοίνωση των βάσεων εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση στα τέλη Αυγούστου.

Αναλυτικά το πρόγραμμα

Στις 7 Ιουνίου οι απόφοιτοι των ΓΕΛ, οι οποίοι αποτελούν τη μεγαλύτερη κατηγορία υποψηφίων για εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, θα εξεταστούν στο μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας. Οι επόμενες τρεις ημέρες εξετάσεων (9-14/6), αφορούν μαθήματα Προσανατολισμού. Συγκεκριμένα και ανάλογα με την κατεύθυνση που έχει επιλέξει κάθε υποψήφιος, τα εξεταζόμενα μαθήματα είναι τα Αρχαία Ελληνικά, τα Μαθηματικά, η Ιστορία, η Φυσική, η Ανάπτυξη Εφαρμογών σε Προγραμματιστικό Περιβάλλον, τα Λατινικά, η Χημεία και οι Αρχές Οικονομικής Θεωρίας. Τις δύο τελευταίες ημέρες των εξετάσεων οι υποψήφιοι θα εξεταστούν στο μάθημα της Βιολογίας (16/6, Γενικής Παιδείας και Προσανατολισμού),στα Μαθηματικά και στην Ιστορία (19/6).

Νέο σύστημα εξέτασης

Οι Πανελλαδικές μετά από χρόνια διεξάγονται τον Ιούνιο, με τις ενδοσχολικές εξετάσεις να έχουν προηγηθεί. Οι μαθητές που επιθυμούν να είναι υποψήφιοι σε ένα μόνο Επιστημονικό Πεδίο θα εξεταστούν σε τέσσερα μαθήματα, ενώ όσοι επιθυμούν να είναι υποψήφιοι σε δύο Πεδία θα εξεταστούν και σε ένα πέμπτο μάθημα, το οποίο μπορεί να είναι Γενικής Παιδείας ή Ομάδας Προσανατολισμού. Για την εισαγωγή στα τμήματα κάθε Επιστημονικού Πεδίου θα υπολογίζονται τα τέσσερα μαθήματα και οι συντελεστές βαρύτητας που προβλέπονται στην Ομάδα Προσανατολισμού στην οποία ανήκει ο υποψήφιος για το συγκεκριμένο Επιστημονικό Πεδίο. Επιπλέον, από φέτος διευρύνονται οι επιλογές των υποψηφίων, καθώς κάποια τμήματα συμπεριλαμβάνονται σε πάνω από ένα Επιστημονικό Πεδίο.

Νωρίτερα η έναρξη για τους αποφοίτους των ΕΠΑΛ

Την Τρίτη 6 Ιουνίου, με τη Νεοελληνική Γλώσσα, θα αρχίσουν οι πανελλαδικές εξετάσεις για τους αποφοίτους των Επαγγελματικών Λυκείων (ΕΠΑΛ). Στις 8 Ιουνίου θα εξεταστούν στα Μαθηματικά και από τις 10 έως τις 21 Ιουνίου θα εξεταστούν στα μαθήματα ειδικότητας. Στα ειδικά μαθήματα οι εξετάσεις αρχίζουν στις 22 Ιουνίου με τα Αγγλικά και ακολουθούν Αρμονία (23/6), Έλεγχος Μουσικών Ακουστικών Ικανοτήτων και Ισπανικά (24/6), Ελεύθερο και Γραμμικό Σχέδιο (26-27/6). Στη συνέχεια θα εξεταστούν τα Γερμανικά (28/6), τα Γαλλικά (29/6) και τα Ιταλικά (30/6).
Το διάστημα μέσα στο οποίο οι ενδιαφερόμενοι υποψήφιοι (ΓΕΛ και ΕΠΑΛ) για εισαγωγή στα τμήματα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού (ΤΕΦΑΑ) θα πρέπει να προχωρήσουν στην υγειονομική εξέταση και πρακτική δοκιμασία έχει οριστεί από την Τρίτη 20 Ιουνίου μέχρι και την Παρασκευή 30 Ιουνίου.

Χρήσιμες πληροφορίες

Σημειώνεται ότι η ώρα έναρξης των εξετάσεων έχει οριστεί στις 08:30 και οι υποψήφιοι για τις Πανελλήνιες 2017 θα πρέπει να έχουν προσέλθει στις αίθουσες εξέτασης μέχρι τις 08:00. Η διάρκεια εξέτασης κάθε μαθήματος είναι τρεις ώρες. Όσον αφορά τα ΕΠΑΛ, για το μάθημα ειδικότητας Αρχιτεκτονικό Σχέδιο η διάρκεια εξέτασης είναι τέσσερις ώρες.
Σχετικά με τα ειδικά μαθήματα, οι υποψήφιοι πρέπει να έχουν προσέλθει στις αίθουσες εξέτασης μέχρι τις 08:00 για τα μαθήματα με ώρα εξέτασης 08:30 και μέχρι τις 14:30 για το μάθημα με ώρα εξέτασης 15:00. Η διάρκεια εξέτασης για τα μαθήματα των ξένων γλωσσών και της Αρμονίας είναι τρεις ώρες, των Σχεδίων (Ελεύθερο και Γραμμικό) έξι ώρες και για το ειδικό μάθημα Έλεγχος Μουσικών Ακουστικών Ικανοτήτων περίπου είκοσι λεπτά.

Εκτιμήσεις για τις βάσεις

Σύμφωνα με εκπαιδευτικούς ερευνητές με τους οποίους επικοινώνησε η FS, στο 1ο Επιστημονικό Πεδίο (των Ανθρωπιστικών Σπουδών) οι βάσεις αναμένεται να κινηθούν στα ίδια επίπεδα με πέρυσι. Στο 2ο Πεδίο (των Θετικών και Τεχνολογικών Επιστημών) εκτιμάται ότι θα σημειωθεί άνοδος στις αρχιτεκτονικές σχολές, όπως και στους Ηλεκτρολόγους και Μηχανολόγους Μηχανικούς του ΕΜΠ. Άνοδος των βάσεων αναμένεται και στο Μαθηματικό του Πανεπιστημίου Αθηνών, καθώς μειώθηκαν οι θέσεις.
Αυξητική τάση θα έχουν οι βάσεις στο 3ο Επιστημονικό Πεδίο, τόσο σε ιατρικές όσο και σε φαρμακευτικές σχολές, ενώ σε υψηλά επίπεδα θα παραμείνουν οι βάσεις στις γεωπονικές σχολές.
Σχετικά με τα παιδαγωγικά τμήματα του 4ου Επιστημονικού Πεδίου, ίσως υπάρξει μικρή αύξηση των βάσεων, κυρίως στα κεντρικά ιδρύματα. Ανοδική τάση φαίνεται ότι θα παρατηρηθεί και στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών του 5ου Επιστημονικού Πεδίου, καθώς μειώθηκαν οι θέσεις των εισακτέων σε όλες τις σχολές του. Ίδια εικόνα αναμένεται και στις σχολές Πληροφορικής, καθώς υπάρχει μικρή μείωση στους εισακτέους στα κεντρικά ιδρύματα.

Νέο σύστημα εισαγωγής

Στο τέλος Ιουνίου και εφόσον θα έχουν ολοκληρωθεί οι πανελλαδικές εξετάσεις θα ανακοινωθούν οι αλλαγές που προωθούνται στο λύκειο. Στόχος είναι από το 2020 η εισαγωγή στα ΑΕΙ να γίνεται με το απολυτήριο του λυκείου, το οποίο οι μαθητές θα αποκτούν με εξετάσεις πανελλαδικού τύπου σε τουλάχιστον τέσσερα μαθήματα.
Επίσης, σχεδιάζεται η δημιουργία ενός πιο ευέλικτου πρώτου έτους στα ΑΕΙ, καθώς και η δημιουργία διετών δομών οι οποίες θα δίνουν επαγγελματικές πιστοποιήσεις ευρωπαϊκών προδιαγραφών υπό τη σκέπη των ΑΕΙ και στις οποίες θα έχουν προνομιακή πρόσβαση οι απόφοιτοι των ΕΠΑΛ.

Παρέμβαση εισαγγελέως για την καταδίκη των μαθητών

Την παρέμβαση της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου προκάλεσε η απόφαση του Δικαστηρίου Ανηλίκων να επιβάλει κοινωνική εργασία σε τρεις μαθητές του 1ου Γυμνασίου Ρεθύμνου επειδή συμμετείχαν στη συντονιστική επιτροπή κατάληψης.
Οι τρεις ανήλικοι καταδικάστηκαν από το Δικαστήριο Ανηλίκων σε κοινωνική εργασία 80 ωρών στον τοπικό δήμο λόγω της συμμετοχής τους στις καταλήψεις που είχαν γίνει στο Γυμνάσιο του Ρεθύμνου τον περασμένο Σεπτέμβριο.
Η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου έδωσε παραγγελία στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Ρεθύμνου να αιτηθεί στο Δικαστήριο Ανηλίκων να αρθεί ή να μετατραπεί το εν λόγω αναμορφωτικό μέτρο.
Η καταδικαστική απόφαση προκάλεσε και την έντονη αντίδραση της ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας. «Τέτοια θέματα πρέπει να επιλύονται με ευθύνη των Διευθυντών Σχολείων, των Συλλόγων Διδασκόντων και των Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων, εντός της σχολικής μονάδας και όχι με προσφυγή στις δικαστικές αρχές» αναφέρεται στην ανακοίνωση του υπουργείου. Μάλιστα, χαρακτηρίζει απαράδεκτη την αντιμετώπιση των μαθητών από τον διευθυντή του σχολείου, που προκάλεσε την εισαγγελική παρέμβαση χωρίς να έχουν διαπιστωθεί φθορές εντός του σχολείου.
Υπενθυμίζεται ότι το υπουργείο Παιδείας νομοθέτησε πέρυσι την κατάργηση του «μαθητικού ιδιώνυμου» που είχε θεσπιστεί με πράξη νομοθετικού περιεχομένου από τον Δεκέμβριο του 1999 και είχε αποκτήσει ισχύ νόμου με τον νόμο 2811 του 2000. Με τη διάταξη αυτή είχε καταργηθεί η προβλεπόμενη ποινή φυλάκισης των μαθητών που συμμετείχαν σε καταλήψεις.
(0 ψήφοι)