Logo
Αναζητώντας καθαρή λύση

Αναζητώντας καθαρή λύση

Ωστόσο, κατά τα φαινόμενα, η κατάσταση παραμένει ρευστή, με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε να μην υποχωρεί αλλά, αντιθέτως, να «πυροβολεί» από τα… αριστερά την κυβέρνηση και τους δανειστές να αποδέχονται μεν ότι η Ελλάδα έκανε ό,τι της ζητήθηκε, αλλά να μην μπορούν (ή θέλουν) να σπρώξουν τα πράγματα προς οριστική λύση.

«Εκπληρώσαμε τις δεσμεύσεις μας»

Η βασική κυβερνητική γραμμή, όσον αφορά το Eurogroup της 15ης Ιουνίου, είναι σαφής και σε μεγάλο βαθμό αποδεκτή και από τους δανειστές. Εκφράστηκε, δε, από τον ίδιο τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος από το βήμα της Γ.Σ. του ΣΕΒ υπογράμμισε ότι η Ελλάδα εκπλήρωσε το σύνολο των δεσμεύσεών της έναντι των δανειστών και ότι πλέον καθήκον τους είναι και οι ίδιοι να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να υλοποιήσουν τις δεσμεύσεις τους για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους. Μάλιστα, περιέγραψε και τους στόχους της Ελλάδας, λέγοντας ότι η ελληνική κυβέρνηση θα αποδεχτεί μόνο μια λύση που θα εγγυάται την έξοδο στις αγορές και θα σέβεται τις θυσίες του ελληνικού λαού.

Σε αντίστοιχη γραμμή κινήθηκε και ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο οποίος από το βήμα του συνεδρίου του «Economist» στη Φρανκφούρτη –όπου, σύμφωνα με πληροφορίες, συναντήθηκε και με τον πρόεδρο της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι– υπογράμμισε ότι η Ελλάδα έχει ανάγκη από τους δανειστές «ένα μήνυμα ότι οι μεταρρυθμίσεις έχουν πραγματοποιηθεί και ότι τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος εφαρμόζονται, καθώς και ικανοποιητική σαφήνεια για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, προκειμένου να μπει η Ελλάδα σε έναν δρόμο βιωσιμότητας του χρέους».

Και η ΕΚΤ στο «παιχνίδι»

Πάντως, αξίζει να σημειωθεί ότι στο «παιχνίδι» για το ζήτημα της βιωσιμότητας του χρέους, ζήτημα το οποίο, μεταξύ άλλων, θα καθορίσει και την ένταξη της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, φαίνεται ότι μπαίνει δυναμικά και η ΕΚΤ, το μέλος του Δ.Σ. της οποίας Μπενουά Κερέ ξεκαθάρισε χωρίς περιστροφές στο συνέδριο του «Economist» ότι η ένταξη της Ελλάδας στο QE περνά απευθείας από την απόφαση του Eurogroup για το χρέος. Μάλιστα, σημείωσε ότι η ΕΚΤ «λυπάται» που δεν υπήρξε καθαρός ορισμός των μέτρων ελάφρυνσης στο προηγούμενο Eurogroup και τόνισε ότι είναι σημαντικό η συμφωνία να επιτευχθεί στις 15 Ιουνίου, προσθέτοντας ότι, αν και τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος θα εφαρμοστούν μετά το τέλος του προγράμματος, η «καθαρότητα» (clarity) στα μέτρα είναι απαραίτητος όρος για να ενταχθεί η Ελλάδα στο QE.

Η νέα αυτή εξέλιξη προκάλεσε την έκρηξη του κ. Τσακαλώτου, ο οποίος περιέγραψε εαυτόν ως… προπονητή ποδοσφαίρου που δεν γνωρίζει πού βρίσκεται το τέρμα και κάλεσε την ΕΚΤ να είναι επίσης ξεκάθαρη με την Ελλάδα.

Σενάρια κορυφής

Μ’ αυτά και μ’ εκείνα (Ευρωπαίος αξιωματούχος φέρεται να προέβλεψε ότι το QE χάνεται και ότι δεν θα υπάρξει νέα πρόταση στο Eurogroup, πλην αυτής που θέλει το ΔΝΤ «παρατηρητή» έως το 2018), η κυβέρνηση πλέον ανησυχεί ανοιχτά ότι το Eurogroup της 15ης Ιουνίου δεν θα «γεννήσει» απόφαση η οποία θα ικανοποιεί τα ελληνικά αιτήματα και εξετάζει εναλλακτικές. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι κατά τη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του ΣΥΡΙΖΑ την περασμένη Πέμπτη ο κ. Τσίπρας επανέλαβε ότι στις 15 Ιουνίου η Αθήνα αναμένει καθαρή λύση για το χρέος, ώστε να προχωρήσει η ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, και ότι η Ελλάδα αποκλείει λύση με «αστερίσκους», η οποία απλώς θα παρατείνει την αβεβαιότητα.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο, αν το Eurogroup δεν καταλήξει σε απόφαση που θα ικανοποιεί όλα τα μέρη και πρωτίστως την Αθήνα, να φέρει το ζήτημα στη σύνοδο κορυφής της 22ας Ιουνίου. Κυβερνητικές πηγές υπογράμμιζαν ότι «τέτοιες διαρροές από Ευρωπαίους αξιωματούχους –αν και δεν είναι στην πρόθεσή τους– μας βοηθάνε τα μάλα. Διότι μας βγάζουν από το δίλημμα αν θα δεχτούμε ή θα απορρίψουμε εκ νέου τις προτεινόμενες λύσεις στο Eurogroup, που αποτελεί εξάλλου και μη θεσμικό όργανο, ώστε να πάμε στη σύνοδο κορυφής».

«Αριστερό» καρφί από Σόιμπλε

Την ίδια στιγμή ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ξαναχτύπησε, ασκώντας δριμεία κριτική στην οικονομική πολιτική της κυβέρνησης. Ο κ. Σόιμπλε, σε ρόλο… τρολ, σημείωσε, μιλώντας σε φόρουμ του δικτύου WDR, ότι ο κ. Τσίπρας εξελέγη με την υπόσχεση να καταργήσει τα φορολογικά προνόμια των εφοπλιστών, αλλά «τίποτα δεν έγινε». Πρόσθεσε, δε, ότι το ίδιο το ΔΝΤ διαπίστωσε πως στο Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων τοποθετήθηκαν κομματικά στελέχη και είπε πως η κατάσταση στο θέμα της κομματικοποίησης έγινε «χειρότερη, όχι καλύτερη». Κατά τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών, «έγιναν πολλά, όχι αρκετά, αλλά η πολιτική ηγεσία επιμένει να φορτώνει το βάρος στους αδύναμους» και μίλησε γενικότερα για την αποτυχία του ελληνικού πολιτικού συστήματος να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του.

Από την Αθήνα, κυβερνητικοί κύκλοι σημείωσαν αμέσως ότι «οι ευθύνες του κ. Σόιμπλε για τη διαχείριση της ελληνικής κρίσης έχουν καταγραφεί ιστορικά. Δεν έχει κανένα νόημα να προσπαθεί να τις επιρρίψει σε άλλους», ενώ και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, μιλώντας στον ρ/σ «Πρακτορείο», τόνισε ότι «θα ήταν καλύτερο και για τον ίδιο να σταματήσει να επιρρίπτει ευθύνες στην ελληνική πλευρά, ούτως ή άλλως έχει καταγραφεί ποιος φέρει την ευθύνη για τη μη ύπαρξη συμφωνίας στο προηγούμενο Eurogroup, και να δουλέψει και ο ίδιος προς την κατεύθυνση μιας εποικοδομητικής συζήτησης, ούτως ώστε να μπορέσουμε να βρούμε λύση».

Ο Τραμπ τινάζει στον αέρα τη Συμφωνία του Παρισιού
Οι Ευρωπαίοι αναμένεται το επόμενο διάστημα να έχουν να αντιμετωπίσουν μεγαλύτερους πονοκεφάλους από τη λύση για το ελληνικό χρέος, καθώς ο Πρόεδρος των ΗΠΑ με τον γνωστό τρόπο του, δηλαδή χωρίς καμία προσυνεννόηση, ανακοίνωσε ότι αποσύρει τη χώρα του από τη Συμφωνία του Παρισιού για την Κλιματική Αλλαγή, προκαλώντας τεράστια αναταραχή στη διεθνή κοινότητα. Ο Τραμπ, λέγοντας ότι εκλέχθηκε για να εκπροσωπεί «τους πολίτες του Πίτσμπουργκ, όχι του Παρισιού», ανακοίνωσε ότι οι ΗΠΑ θα τερματίσουν τη συνδρομή τους στο Πράσινο Ταμείο για το Κλίμα, υποστηρίζοντας ότι η Συμφωνία του Παρισιού φέρνει σε μειονεκτική θέση τις ΗΠΑ προς όφελος άλλων χωρών και λέγοντας ότι θα επαναδιαπραγματευτεί τη συνθήκη ή θα επιδιώξει νέα συμφωνία με δίκαιους όρους για τις ΗΠΑ.

Όπως είναι φυσικό, η απόφαση του Τραμπ προκάλεσε διεθνή κατακραυγή, με τον προκάτοχό του στον Λευκό Οίκο Μπαράκ Ομπάμα να επιτίθεται με σκληρότητα στον Πρόεδρο των ΗΠΑ, λέγοντας ότι «ακόμη και με την απουσία της αμερικανικής ηγεσίας, ακόμη και όταν αυτή η κυβέρνηση εντάσσει τη χώρα σε μια μικρή χούφτα κρατών που απορρίπτουν το μέλλον, είμαι βέβαιος ότι οι αμερικανικές Πολιτείες, οι πόλεις και οι επιχειρήσεις μας θα εντείνουν τις προσπάθειές τους και θα κάνουν περισσότερα για να ηγηθούν της πορείας και να βοηθήσουν στην προστασία του πλανήτη μας για τις μελλοντικές γενιές».

Από πλευράς Ευρωπαίων, ο Ιταλός πρωθυπουργός Πάολο Τζεντιλόνι, η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ και ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν κάλεσαν όλους τους συμμάχους τους να εντείνουν τις προσπάθειές τους για να καταπολεμήσουν την κλιματική αλλαγή, υπογραμμίζοντας ότι θα ενισχύσουν τη στήριξή τους στις αναπτυσσόμενες χώρες για να τις βοηθήσουν να πετύχουν τους στόχους που θέτει η συνθήκη, έπειτα από την απόφαση της αμερικανικής κυβέρνησης. Επίσης, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ τόνισε ότι «ο πλανήτης μπορεί να βασιστεί στην Ευρώπη» μετά την απόσυρση των ΗΠΑ από τη Συνθήκη του Παρισιού, χαρακτηρίζοντας «μοιραίο λάθος» την απόφαση Τραμπ.






(0 ψήφοι)
Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Powered by one9six | Developed by SOFTWeb Adaptive I.T. Solutions © 2017 FREESUNDAY. All rights reserved.