Logo
Ιατρικές εξετάσεις και κοινωνική προσφορά στα νησιά της λησμονιάς

Ιατρικές εξετάσεις και κοινωνική προσφορά στα νησιά της λησμονιάς

Έντεκα φουσκωτά σκάφη και το πλωτό ασθενοφόρο «Μηνάς» χάραξαν ρότα για τους Φούρνους, τη Θύμαινα, τη Δονούσα, την Αμοργό, την Αστυπαλιά, την Ίο και το Κουφονήσι, πλέοντας σε ήρεμα και άγρια νερά, προκειμένου να προσφέρουν στα επτά νησιά ιατρικές εξετάσεις, εκπαιδευτικό εξοπλισμό και έργα υποδομής. Πριν από 23 χρόνια, που ξεκίνησε την πρωτοβουλία η Ομάδα Αιγαίου, κανείς δεν φανταζόταν πως οι ανάγκες της ακριτικής Ελλάδας θα ήταν σήμερα μεγαλύτερες από ποτέ. Το επισήμανε και ο πρόεδρος της Ομάδας Αποστόλης Μπιλίρης, λέγοντας: «Παρ’ ότι πέρασαν 23 χρόνια από τον πρώτο διάπλου, ο δρόμος για την Ιθάκη είναι μακρύς ακόμα».

Πρώτοι σταθμοί, οι Φούρνοι Κορσεών, η παγκόσμια πρωτεύουσα των ναυαγίων με 45 ανακαλυφθέντα ναυάγια στα νερά τους, και η απομονωμένη Θύμαινα, εκεί όπου φυτεύτηκε ο σπόρος μιας πρωτοβουλίας καταπολέμησης της υπογεννητικότητας. Στους Φούρνους, εκτός από δωρεάν ιατρικές εξετάσεις και εκστρατεία ενημέρωσης για τον καρκίνο του μαστού –μια πρωτοβουλία της Ομάδας Αιγαίου και της Εταιρείας Ογκολόγων Παθολόγων Ελλάδας–, παραδόθηκε εξοπλισμός στο αγροτικό ιατρείο και έγινε καθαρισμός της παραλίας Ψιλή Άμμος. Σε όλα τα νησιά προσφέρθηκαν (τόσο στα αγροτικά ιατρεία όσο και σε διαβητικούς ασθενείς) μετρητές σακχάρου από τη φαρμακευτική εταιρεία Win Medica και υποτροφίες για σπουδές στο ΙΕΚ ΑΚΜΗ, ενώ το κόστος των 485 μικροβιολογικών και αιματολογικών εξετάσεων καλύφθηκε από τη φαρμακοβιομηχανία Elpen. 

Στο σχολείο της Δονούσας παραδόθηκαν ποδήλατα, από μαθητές του Κολλεγίου Αθηνών, και μια βιβλιοβαλίτσα. Στην Αμοργό πραγματοποιήθηκαν βιωματικά σεμινάρια αυτοεξέτασης για τον καρκίνο του μαστού, ομιλία για τον δερματικό καρκίνο, μάθημα σωστού βουρτσίσματος δοντιών στα πιτσιρίκια από την AIM και ιατρικές εξετάσεις.

 Επίσης, παραδόθηκαν εκπαιδευτικός εξοπλισμός ύψους 26.000 ευρώ και δύο παιδικές χαρές, κάτι που, όπως τόνισε ο δήμαρχος Νίκος Φωστιέρης, βοηθά να μείνουν τα παιδιά στον τόπο τους. Η παιδική χαρά στη Χώρα Αμοργού κατασκευάστηκε με χορηγία της φαρμακευτικής εταιρείας Bayer, ενώ η δεύτερη παιδική χαρά, στα Κατάπολα, δημιουργήθηκε χάρη στην εταιρεία TSIMIS S.A.
Από το νησί της Παναγιάς της Χοζοβιώτισσας τα σκάφη απέπλευσαν με ταραγμένη θάλασσα για την Αστυπαλιά, όπου κυβερνήτες και πληρώματα έφτασαν βρεγμένοι μέχρι το κόκαλο, από το γεμάτο 6άρι στο πέλαγος, για να παραδώσουν στα σχολεία του νησιού μια μουσειοσκευή (το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης σε βαλίτσα), εκπαιδευτικό εξοπλισμό και υποτροφίες του ΙΕΚ ΑΚΜΗ. Την επόμενη μέρα έγιναν τα ιατρεία, ενώ υλοποιήθηκε και μαθητικό πρόγραμμα από το Πολιτιστικό Ίδρυμα του Ομίλου Πειραιώς. 

Στην Ίο, όπου ο καιρός επιφύλαξε νεροποντή στους εθελοντές, η Ομάδα Αιγαίου πρόσφερε εξοπλισμό για το αγροτικό ιατρείο και οργάνωσε τη διακομιδή σε αθηναϊκό νοσοκομείο ενός ηλικιωμένου που υπέστη ανακοπή στο χωράφι του. Στο Κουφονήσι, τον τελευταίο σταθμό του διάπλου, οι κάτοικοι υποδέχτηκαν τα σκάφη στο λιμάνι με πολύχρωμες φωτοβολίδες, δημιουργώντας μοναδική γιορτινή ατμόσφαιρα. Εκεί η Ομάδα Αιγαίου πραγματοποίησε δωρεάν εξετάσεις και εγκαινίασε μια αίθουσα αθλητικών και πολιτιστικών εκδηλώσεων, αφήνοντας έντονο το στίγμα της στα social media, καθώς η σελίδα της στο Facebook ξεπέρασε τα 10.000 likes, στέλνοντας το μήνυμα πως στο μακρύ της ταξίδι για την «Ιθάκη» θα τη συντροφεύει πάντα η αγάπη του κόσμου.

(0 ψήφοι)
Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Powered by one9six | Developed by SOFTWeb Adaptive I.T. Solutions © 2017 FREESUNDAY. All rights reserved.