O Λαγανάς παράγει καρέτα καρέτα, ανομία και μπράβους - Free Sunday
O Λαγανάς παράγει καρέτα καρέτα, ανομία και μπράβους

O Λαγανάς παράγει καρέτα καρέτα, ανομία και μπράβους

«Στόχος τώρα είναι να μετατρέψουμε την τουριστική περίοδο σε μακράς διάρκειας, ώστε να εμπλουτισθεί η προστιθέμενη αξία που παράγει ο τουρισμός μας» έγραψε στο twitter ο πρωθυπουργός μετά τη συνάντηση του με το προεδρείο του Συνδέσμου Τουριστικών Επιχειρήσεων, το μεσημέρι της προηγούμενης Πέμπτης.

Την ίδια ακριβώς ώρα στον Λαγανά της Ζακύνθου γινόταν σύσκεψη των Αρχών (δήμος, περιφέρεια, αστυνομία, ΕΦΚΑ κ.λπ.) και ιδιωτικών τουριστικών φορέων (ξενοδόχοι, ενοικιαζόμενα, rent a car, μπαρ εστιατόρια) για την αστυνόμευση του πιο τουριστικού χωριού της Ζακύνθου, ο κόλπος του οποίου φιλοξενεί και την προστατευόμενη Καρέτα- Καρέτα.

Στη σύσκεψη αποφασίστηκε να επιδειχθεί μηδενική ανοχή στην παραβατικότητα. Προφανώς ίδια είχε επιδειχθεί και πέρυσι, που ένας άνθρωπος δολοφονήθηκε σε μπαρ και μία νεαρή γυναίκα κινδύνευσε με τύφλωση από ποτά μπόμπα, αλλά και παλαιότερα, που οδηγοί ταξί είχαν δολοφονήσει τουρίστα.

Δυστυχώς δεν πέρασαν παρά λίγες ώρες και η άγρια δολοφονία του Αμερικανού τουρίστα σε μπαρ στον Λαγανά της Ζακύνθου, έδωσε τέλος στη συνήθη υποκρισία. Διότι εκεί ακριβώς που έγινε το μοιραίο, δε λειτουργούσε αστυνομικό τμήμα. Είχε καταργηθεί, επειδή -όπως λίγες μέρες νωρίτερα ο Δήμαρχος του νησιού είχε εξηγήσει στην πρέσβειρα της Βρετανίας στην Αθήνα, Κέητ Σμιθ- οι περιπολίες που γίνονται τώρα «παρέχουν καλύτερες υπηρεσίες ασφάλειας και φύλαξης από αυτές που παρέχουν δυο-τρεις αστυνομικοί μέσα σε ένα κτίριο».

Αυτό που δεν είπε ο δήμαρχος -και δε λέει σχεδόν κανένας άλλος- το υπαινίχθηκε σαφώς σε μία ανάρτησή του στο facebook ένας γνωστός αρχιτέκτονας της Ζακύνθου, ο Κώστας Κιτσίκης, ο οποίος έγραψε:
«Αναρωτιέμαι όλοι εκείνοι που "με παρέα χρωματίζουν τη ζωή" θα ήταν διαθέσιμοι να πάμε όλοι μαζί παρέα εκδρομή ένα βράδυ στον κεντρικό δρόμο του Λαγανά να διαδηλώσουμε ειρηνικά υπέρ της ζωής....»

Ο Λαγανάς είναι άβατο, που ακυρώνει και τον ποιοτικό τουρισμό, στον οποίο αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός και τον ασφαλή τουρισμό, για τον οποίο ο δήμαρχος καθησύχασε τη βρετανίδα πρέσβειρα.

Στον Λαγανά και σε πολλούς άλλους “Λαγανάδες” ανά τη χώρα, όπως στα Μάλια στην Κρήτη, στον Κάβο στην Κέρκυρα, στο Φαληράκι στη Ρόδο, η κατάργηση των κανόνων έγινε από την de facto κατάργηση των ελέγχων και έχει ως αποτέλεσμα τεράστια κέρδη σε όλους τους κλάδους οι οποίοι εμπλέκονται στην τουριστική δραστηριότητα. Ποιος ελεγκτικός μηχανισμός θα πάει εκεί που νόμος είναι η δύναμη του μπράβου;

Αν επιδειχθεί μηδενική ανοχή στην παραβατικότητα, θα ακυρώσει τον τουριστικό παράδεισο από τον οποίο γίνονται πλούσιοι αυτοί που εκλέγουν αυτούς που θα την επιδείξουν.

Πρόκειται για ένα βαθύ πολιτικό και κοινωνικό πρόβλημα, όπως προκύπτει και από την εύγλωττη σιωπή του τοπικού βουλευτή, που τυχαίνει να είναι και υπουργός Δικαιοσύνης.