Πόσο μπορεί να μείνει ο ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία χωρίς το όπλο παρά πόδα για τον «εχθρό» που ελοχεύει; - Free Sunday
Πόσο μπορεί να μείνει ο ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία χωρίς το όπλο παρά πόδα για τον «εχθρό» που ελοχεύει;

Πόσο μπορεί να μείνει ο ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία χωρίς το όπλο παρά πόδα για τον «εχθρό» που ελοχεύει;

«Στη σημερινή δύσκολη συγκυρία για την Ελλάδα, ο κ. Γιούνκερ υπερασπίζεται σθεναρά τη θέση της χώρας μας στο ευρωπαϊκό σύνολο και αναγνωρίζει τις προσπάθειες που καταβάλλει ο ελληνικός λαός, αποτίοντας, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, φόρο τιμής στο θάρρος του», ανέφερε ο Πρύτανης του ΑΠΘ, Καθηγητής Περικλής Α. Μήτκας στη δήλωση του με την οποία προανήγγειλε την αναγόρευση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ ως επίτιμου διδάκτορα της Νομικής του ΑΠΘ, σήμερα στη Θεσσαλονίκη.

Αυτές ακριβώς οι «θυσίες του ελληνικού λαού» αποτέλεσαν χθες και το κύριο μενού των δηλώσεων ικανοποίησης μετά από την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να συστήσει στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να βγάλει την Ελλάδα από την διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος.

Η απόφαση αυτή είναι αποτέλεσμα των σημαντικών προσπαθειών που κατέβαλε η χώρα τα τελευταία χρόνια για να εξυγιάνει τα δημόσια οικονομικά της, καθώς και της προόδου που επιτεύχθηκε στην υλοποίηση του προγράμματος στήριξης του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕΜΣ) για την Ελλάδα, αναφέρει στην απόφαση της η Επιτροπή.

“Καλώ την Ελλάδα να αξιοποιήσει τα επιτεύγματά της και να συνεχίσει να ενισχύει την εμπιστοσύνη στην οικονομία της”, είπε ο αντιπρόεδρος Βάλντις Ντομπροφσκις ενώ ο επίτροπος Οικονομικών Πιέρ Μοσκοβισί, δήλωσε ότι “ύστερα από τόσα πολλά χρόνια θυσιών του ελληνικού λαού, η χώρα δρέπει τελικά τους καρπούς των προσπαθειών της”.

Από την απόφαση και τις δηλώσεις είναι προφανές ότι η θέση Σόιμπλε ότι η Ελλάδα μπορεί να βγει στις αγορές με θετική δουλειά και χωρίς μείωση του χρέους, έχει επικρατήσει.

Από τους πανηγυρισμούς της κυβέρνηση, προκύπτει ότι χθες τουλάχιστον επικράτησε η πολιτική πρόταση του Υπουργού Οικονομικών, Γιώργου Χουλιαράκη για αλλαγή της επικοινωνιακής πολιτικής και επιλογή για προβολή των θετικών.

Όμως αυτές οι προσεγγίσεις απαιτούν κυρίως πολιτική ομαλότητα ενώ αυτή η κυβέρνηση κατάφερε να επιβιώσει 2,5 χρόνια τώρα συσπειρώνοντας τα μέλη και τα στελέχη της στην ανάγκη της απόλυτης ταύτισης και του αρραγούς μετώπου, επισείοντας την προειδοποίηση- απειλή ότι οποιαδήποτε ρωγμή, αποτελεί εν τοις πράγμασι επιχείρημα για τον εχθρό.

Χωρίς «πολεμικό», ΣΥΡΙΖΑ που απαιτεί από το πολιτικό του προσωπικό να είναι με το όπλο παρά πόδα για τον εχθρό που ελοχεύει καθημερινά, αυτή η κυβέρνηση δεν θα άντεχε.

Η ομαλότητα που προτείνουν η Επιτροπή και ο Χουλιαράκης, θέλει διάλογο, επιχειρήματα και δουλειά, θέλει αντιπαράθεση αλλά όχι πόλεμο.

Σε τέτοιες συνθήκες και χωρίς εχθρό πόσο μπορούν να παραμείνουν στην εξουσία;

Πρέπει να έχεις εχθρό, είπε ο λιμενικός Χριστοφορίδης στον ισοβίτη Γιαννουσάκη.