Η ομολογία της ήττας - Free Sunday
Η ομολογία της ήττας

Η ομολογία της ήττας

Μπορεί να μας πουν ψεύτες, αλλά όχι διεφθαρμένους, είπε ο πρωθυπουργός στη συνέντευξη του στον Guardian, διευκρινίζοντας ακόμη περισσότερο αυτό που σε κάποια άλλη παλαιότερη συνέντευξη του είχε πει, ότι δηλαδή, δε μας έλεγε ψέμματα, αλλά είχε αυταπάτες.
Τώρα παραδέχεται ότι οι αυταπάτες έχουν περάσει στο “πόπολο”, χάριν του οποίου γίνονται όλα, ως ψέμματα.
Ουσιαστικά, το πολιτικό του επιχείρημα είναι να κάνει μία αξιολόγηση του “κακού”, στην ιεραρχία του οποίου το ανώτατο στάδιο είναι η διαφθορά.
Μπορεί να έχουμε όλα τα κακά, αλλά δεν είμαστε διεφθαρμένοι, λέει, ανάγοντας σε μείζον “κακό” τη διαφθορά.
Κάπου στο βάθος ξεπροβάλλει η μορφή του Μένιου Κουτσόγιωργα, ο οποίος είχε καθορίσει το πολιτικό πλαίσιο στις εκλογές του 1985, με τον περίφημο αφορισμό του “δε θα μιλάμε για ντομάτες και πορτοκάλια”.
Ο κ.Τσίπρας προσπαθεί να μεταφέρει το δίλημμα από το “ή εμείς ή αυτοί” στο “διαφθορά – αντιδιαφθορά”, έχοντας την εντύπωση ότι ο λαός έχει την ίδια ηθική αξιολόγηση με αυτόν.
Είναι γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μας έχει συνηθίσει σε τακτική αλλαγή στρατηγικών. Απλώς η ήττα αυτής της στρατηγικής του στην αντιπαράθεση με τους “αυτοί” του αρχικού διλήμματος, δεν μπορεί να αντέξει στον χρόνο.
Ειδικά όταν η κυβερνητική ντουλάπα έχει ήδη αρχίσει να αποκτά σκελετούς. Από τα πόθεν έσχες της μισής κυβέρνησης, μέχρι τη διαχείριση των κονδυλίων των προσφύγων και τις δημόσιες προμήθειες κάθε είδους.
Μάλλον, όμως, δεν καταλαβαίνει ότι αντί να κατεβάζει τον πήχη, τον ανεβάζει διαρκώς και το ενδεχόμενο να περάσει από κάτω γίνεται τόσο πιο συντομο, όσο και πιο πιθανό.