Από την εξάρτηση στον έλεγχο, μία Θάνου δρόμος - Free Sunday
Από την εξάρτηση στον έλεγχο, μία Θάνου δρόμος

Από την εξάρτηση στον έλεγχο, μία Θάνου δρόμος

Άλλο ανεξάρτητη κι άλλο ανεξέλεγκτη δικαιοσύνη, είπε χθες ο πρωθυπουργός στη συνέντευξη του στον ALPHA. Είναι προφανές ότι αναζητά τη φόρμουλα να συνεχίσει να κάνει τα ίδια με αυτά που έκανε σήμερα.

Διότι όσο κι αν ψάξει κανείς τι θα πει αυτό το οποίο είπε ο κ. Τσιίπρας, δεν πρόκειται να καταφέρει να αναδείξει τις λεπτές φιλοσοφικές αποχρώσεις που χωρίζουν την εξάρτηση ενός ανεξάρτητου θεσμού από την κυβέρνηση, από τον έλεγχο του από αυτήν.

Διότι οι ανεξάρτητοι θεσμοί ελέγχονται με πολύ συγκεκριμένες διαδικασίες, αλλά όχι από την εκτελεστική εξουσία.

Ο κ. Τσίπρας έχει την πεποίθηση ότι η ανάδειξη στην πολιτική εξουσία, αποτελεί το σκαλοπάτι για τον θεσμικό έλεγχο όχι της δικαιοσύνης αλλά κάθε κοινωνικής δραστηριότητας.

Για την ακρίβεια θεωρεί ότι η νίκη του στις εκλογές του έχει δώσει τη δυνατότητα να είναι ανεξέλεγκτος και μπορεί να υποτάσσει την κοινωνία στις διαθέσεις του για όσο κυβερνά. Κι όταν δεν κυβερνά; Τότε προφανώς ενεργοποιείται η δυνατότητα της μειοψηφίας να έχει δικαιώματα.

Ο πρωθυπουργός είναι θιασώτης μιας δημοκρατίας ala carte. Θέλει να ελέγχει τα πάντα, όσο είναι στην εξουσία και να μην ελέγχεται σε τίποτε όταν δεν είναι. Είναι αδύνατο να το καταφέρει όσες Θάνου κι αν χρησιμοποιήσει.