Oικογενειοκρατία ή καχυποψία και φόβος; - Free Sunday
Oικογενειοκρατία ή καχυποψία και φόβος;

Oικογενειοκρατία ή καχυποψία και φόβος;

Ο διορισμός του κυρίου Στέλιου Παππά στη διοίκηση του ΟΑΣΘ είχε κυκλοφορήσει λίγες ώρες πριν την ανακοίνωσή του. Κι ήταν πραγματικά μία έκπληξη. Για πολλούς λόγους.

Μετά βεβαιότητος, όμως, δεν ήταν μία επιλογή βολέματος. Είναι βέβαιο ότι αν ο κ. Στέλιος Παππάς επιθυμούσε ένα καλό «χαρτζιλίκι», δεν έλλειπαν τα διοικητικά συμβούλια στην Αθήνα, για να βρεθεί ένα που να του ταιριάζει.

Άλλωστε ο Υπουργός Υποδομών ανακοινώνοντας τον διορισμό ήταν σαφής:

«Δε θα παίξουμε με την εκκαθάριση του ΟΑΣΘ και είναι κεντρική επιλογή, κεντρικό μήνυμα».

Προφανώς η κυβέρνηση δε θέλει να παίξει. Δύσκολο άλλωστε να παίξεις σε ένα θέμα με τζίρο 200- 300 εκ. ευρώ.

Όμως, το να σηματοδοτεί αυτή την επιλογή, διορίζοντας τον πατέρα του πιο στενού συνεργάτη του πρωθυπουργού σε πρώτο ρόλο, σημαίνει πρακτικά ότι η κυβέρνηση πάσχει από μείωση των διαθέσιμων επιλογών για την κάλυψη θέσεων εμπιστοσύνης.

Το ενδεχόμενο η επιλογή του κ. Παππά να ήταν το αποτέλεσμα διαφόρων αρνήσεων προσώπων, στα οποία έγινε σχετική πρόταση, δεν αποδυναμώνει, αλλά ενισχύει την ερμηνεία. Διότι αυτοί που αρνήθηκαν, μπορεί να φοβήθηκαν να βάλουν την υπογραφή τους σε μια τόσο μεγάλη δουλειά. Οι εκκαθαριτές συνήθως τρέχουν από μεγάλη πόρτα σε μεγάλη πόρτα μετά.

Όπως την παραπάνω ερμηνεία ενισχύει και το γεγονός ότι στο Διοικητικό Συμβούλιο του ΟΑΣΘ, ο κ.Σπίρτζης διόρισε κι έναν στενό προσωπικό συνεργάτη του πρωθυπουργού, τον προϊστάμενο του Νομικού Γραφείου της Γενικής Γραμματείας της κυβέρνησης, επίκουρο καθηγητή του ΑΠΘ, κύριο Ακρίτα Καϊδατζή.

καϊδατζης1

Σύμφωνα με την απόφαση του διορισμού στο Μαξίμου ο κ.Καϊδατζής ανέλαβε τη θέση παράλληλα με την άσκηση των κύριων καθηκόντων του και δε δημοσιεύθηκε καμία απόφαση απομάκρυνσής του, όταν ανέλαβε αμισθί καθήκοντα και η κυρία Θάνου.

Είναι όντως λοιπόν κεντρική επιλογή η εκκαθάριση του ΟΑΣΘ από τη στιγμή που σε αυτήν εμπλέκονται αμέσως, ο Αλέξης Τσίπρας και ο Νίκος Παππάς και ένα εξαιρεετικά αδύναμο πολιτικά διοικητικό συμβούλιο,

Κι ο τρόπος που θα γινει, αν δεν προκύψουν τα συνήθη "θεσμικά εμπόδια", επιβεβαιώνει οτι το Μαξίμου εμπιστεύεται όλο και λιγότερους. Κι είναι καχυποπτο με όλο και πιο πολλούς.

Αλλά ετσι ο κύκλος της εξουσίας στενεύει επικίνδυνα και σε κάθε περίπτωση, γιατί έπρεπε να αναχθεί σε τόσο κεντρικό θέμα ο ΟΑΣΘ;