Ποιος υπουργός κερδίζει τον διαγωνισμό «μία κορδέλα για τον πρόεδρο»; - Free Sunday
Ποιος υπουργός κερδίζει τον διαγωνισμό «μία κορδέλα για τον πρόεδρο»;

Ποιος υπουργός κερδίζει τον διαγωνισμό «μία κορδέλα για τον πρόεδρο»;

Το μνημόνιο συνεργασίας για τη σιδηροδρομική Εγνατία υπογράφουν σήμερα στην Καβάλα ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρήστος Σπίρτζης και ο Βούλγαρος ομόλογος του Ιβάιλο Μοσκόφσκι, παρουσία των πρωθυπουργών των δύο χωρών, Αλέξη Τσίπρα και Μπόικο Μπορίσοφ.

Σιδηροδρομική Εγνατία είναι «ο εκσυγχρονισμός και η αναβάθμιση της σιδηροδρομικής σύνδεσης των λιμανιών της Αλεξανδρούπολης και της Καβάλας με αυτά του Μπουργκάς και της Βάρνας, στα βουλγαρικά παράλια της Μαύρης Θάλασσας».

Το συγκεκριμένο μνημόνιο θα προβλέπει την ίδρυση μίας κοινής ελληνοβουλγαρικής εταιρείας, η οποία θα αναλάβει να προωθήσει το project, να κάνει μελέτες και να βρει λεφτά δηλαδή για την υλοποίησή του, η οποία υπολογίζεται ότι θα απαιτήσει περίπου 4 δισ. ευρώ. Δηλαδή 2 δισ. ευρώ για κάθε χώρα, ποσό που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ -ΑΝΕΛ εξασφαλίζει ...χωρίς κόπο με παύση πληρωμών για κανα δυο μήνες.

Βεβαίως θα ήταν καλύτερα το μνημόνιο να είχε υπογραφεί πριν 25 ημέρες, στις 13 Αυγούστου, όταν ξανάρχισαν τα δρομολόγια της ΤΡΑΙΝΟΣΕ μεταξύ Δράμας – Αλεξανδρούπολης, τα οποία είχαν διακοπεί πριν ένα χρόνο περίπου λόγω των έργων που εκτελούσε στη Δράμα ο διαχειριστής του ελληνικού σιδηροδρομικού δικτύου, δηλαδή ο ΟΣΕ. Δε χρειάστηκε έναν χρόνο η δουλειά στην γραμμής, απλώς οι εργασίες ξεκίνησαν περίπου έξι μήνες αφότου σταμάτησαν τα δρομολόγια διότι δεν υπήρχαν λεφτά.

Μ' αυτά και με εκείνα, επί ένα χρόνο αν ήθελαν να δουν τρένο στη Θράκη, έβαζαν στο βίντεο το προεκλογικό σποτ το Πάνου Καμένου με τον μικρό Αλέξη.

τραινοσε1

Τώρα αυτοί που άφησαν τη Θράκη έναν χρόνο χωρίς τρένο πανηγυρίζουν διότι ανακοινώνουν ότι σκέφτηκαν να κάνουν ένα έργο αξίας 4 δισ. ευρώ, στο οποίο τα τρένα θα πηγαίνουν με 160 χιλιόμετρα.

Σήμερα η ταχεία, που κάνει 6 ώρες και 35 λεπτά το Θεσσαλονίκη- Αλεξανδρουπολη -εφόσον δεν υπάρχουν καθυστερήσεις- πηγαίνει με μέσο όρο κάπου στα 60.

εισιτηρια1

 

Προφανώς κανείς δεν έχει αντίρρηση να προωθηθεί η σιδηροδρομική σύνδεση των λιμανιών της Μαύρης Θάλασσας με τα λιμάνια του Αιγαίου. Αλλά από αυτό μέχρι το να χαρακτηρίζεται από τον κ. Σπίρτζη, η υπογραφή ενός μνημονίου ως απόδειξη ότι «η χώρα μας ανακτά αυτά που έπρεπε να έχει πάντα: όραμα, ένα συγκεκριμένο εθνικό στρατηγικό σχεδιασμό υποδομών και ανθρώπους που θα υλοποιούν αυτόν τον σχεδιασμό, με σκληρή δουλειά» δείχνοντας τον εαυτό του, καθιστά σαφές ότι το μεγαλύτερο όραμα του καιρού μας είναι ο ανασχηματισμός.

Διότι η μόνη κομβική σημασία που έχει η υπογραφή του μνημονίου είναι οι κορδέλες των εγκαινίων που εξασφαλίζει στον πρωθυπουργό.

Μπορεί να μην είναι κομβική για τις παγκόσμιες μεταφορές, αλλά για τον ανασχηματισμό μπορεί να αποδειχτεί πολύτιμη. Κι ας έμειναν ένα χρόνο χωρίς τρένο Ξάνθη- Κομοτηνή κι Αλεξανδρούπολη. 

αλεξ1

Και για να μην ξεχνιόμαστε:

tsipras1