Οι δημοσκοπήσεις, το τζούντο κι ο Τσίπρας... - Free Sunday
Οι δημοσκοπήσεις, το τζούντο κι ο Τσίπρας...

Οι δημοσκοπήσεις, το τζούντο κι ο Τσίπρας...

“Στο πλαίσιο της προσπάθειας να ενισχύσει την ηγετική και προσωπική εικόνα του κ. Τσίπρα, το κυβερνητικό επικοινωνιακό επιτελείο έχει επιστρατεύσει όλες τις «παραδοσιακές» δραστηριότητες που θα μπορούσαν να προωθήσουν τον στόχο αυτόν. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα η κυβέρνηση να καταφύγει σε πολύ κλασικά πρωθυπουργικά τρικ. Έργα στο εσωτερικό και αναγνώριση στο εξωτερικό, έτσι ώστε μετά την πρωθυπουργική ΔΕΘ να αποτυπωθεί η ανάκαμψη του ΣΥΡΙΖΑ στις δημοσκοπήσεις.”

Αυτό επεσήμανε η Free Sunday, την ημέρα των εγκαινίων της ΔΕΘ, από τον κ.Τσίπρα.

Το βράδυ της Κυριακής μετά τη συνέντευξη Μητσοτάκηγ στη ΔΕΘ, ήταν φανερό ότι οι δημοσκοπήσεις είχαν βγει, αλλά δεν είχε βγει ο στόχος τους, η ανάκαμψη του ΣΥΡΙΖΑ.

Γι' αυτό όλη η επικοινωνιακή πολιτική του Μαξίμου ήταν η απαξίωση του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Ο Μητσοτάκης έκανε ένα ακόμη δώρο”, είπε ο Τζανακόπουλος, δίνοντας την γραμμή, που τον τελευταίο καιρό τηρούν πολλοί, πλην του Τσακαλώτου.

Μέγας χορηγός του Τσίπρα, ο Μητσοτάκης”, έσπευσε να σχολιάσει σήμερα ο Παπαδημούλης.

Η επικοινωνιακή αυτή τακτική στηρίζεται σε μία συνήθη πρακτική στην μακρινή ανατολή. Είναι η λογική πάνω στην οποία στηρίχτηκε το τζούντο.

Ο κάθε τζουντόκα υποχωρεί στη δύναμη του αντιπάλου του, προσαρμοζόμενος σε αυτήν και χρησιμοποιώντας την προς όφελός του”, αναφέρει στην σελίδα της η ομοσπονδία του τζούντο, παρουσιάζοντας έναν τρόπο σκέψης, ο οποίος αποτελεί ένα από τα αγαπημένα παραδείγματα των ψυχαναλυτών, όταν προσπαθούν να ανυψώσουν το ηθικό του πελάτη τους.

Ο τρόπος της απαξίωσης του προέδρου της ΝΔ δεν είναι παρά η χρησιμοποίηση της δύναμης του Μητσοτάκη στην επικοινωνία του με την κοινωνία, κατά διήμερό του στην ΔΕΘ, εναντίον του ιδίου.

Το μήνυμα που θέλουν να στείλουν είναι ότι σε αυτά που λέει ο Μητσοτάκης υπάρχει μία δεύτερη ανάγνωση, η οποία ευνοεί τον ΣΥΡΙΖΑ και ουσιαστικά προσπαθούν να σπείρουν αμφιβολίες στο κοινό του Μητσοτάκη και να ενισχύσουν το ηθικό του ακροατηρίου τους.

Αυτό, όμως, είναι απλώς η ομολογία της ήττας τους, η αδυναμία να απαντήσουν στον Μητσοτάκη και ίσως σε δεύτερη ανάγνωση η παραδοχή ότι η αντιμετώπιση του Μητσοτάκη χρειάζεται άλλον αντίπαλο, που τουλάχιστον να μπορεί να κεφαλαιοποιήσει, όλα όσα τους “προσφέρει” ο Μητσοτάκης. Διότι, όπως προέκυψε από τις δημοσκοπήσεις που μάθαμε μία μέρα μετά, ο Τσίπρας, χάνει από τον Μητσοτάκη με μεγαλύτερη διαφορά απ' ό,τι χάνει ο ΣΥΡΙΖΑ από τη ΝΔ.

Άλλωστε, αυτός ο ΣΥΡΙΖΑ είναι αδύνατο να παλέψει τζούντο στην πολιτική και να εκμεταλλευθεί τη δύναμη του αντιπάλου του. Τα ιαπωνικά ιδεογράμματα που χρησιμοποιούνται στην ονομασία του αθλήματος δείχνουν απλά “της ευγένειας (JU) τον δρόμο (DO)”. Τον δρόμο της ηπιότητας, δηλαδή.