Κι όμως οι φόροι μειώθηκαν ήδη!!! - Free Sunday
Κι όμως οι φόροι μειώθηκαν ήδη!!!

Κι όμως οι φόροι μειώθηκαν ήδη!!!

“Η μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων και των φυσικών προσώπων περιλαμβάνεται στα αντίμετρα που έχει ήδη ψηφίσει η κυβέρνηση. Ο δημοσιονομικός χώρος που θα δημιουργηθεί με βάση τις προβλέψεις του μεσοπρόθεσμου προγράμματος, μετά το 2019, θα είναι σημαντικός και θα χρησιμοποιηθεί για περαιτέρω μείωση των συντελεστών άμεσων και έμμεσων φόρων.”

Αυτό είπε ο πρωθυπουργός στους παραγωγικούς φορείς της Βορείου Ελλάδος, με τους οποίους συναντήθηκε πριν από πέντε εβδομάδες, στις 27 Αυγούστου, ενόψει των εγκαινίων της ΔΕΘ.

Προχθές ήλθε η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της Εταιρείας Ύδρευσης και Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης, για το πρώτο εξάμηνο του 2017. Από αυτήν προκύπτει ότι:

  • ο κύκλος εργασιών της κινήθηκε στα 37,7 εκατ. ευρώ, από 37,8 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο περσινό διάστημα (μείωση 0,20%)

  • Τα μεικτά κέρδη ανήλθαν σε 16,95 εκατ. ευρώ, από 15,9 εκατ. ευρώ (αύξηση 6,64%)

  • Τα προ φόρων κέρδη ανήλθαν σε 14 εκατ. ευρώ, από 10,7 εκατ. ευρώ (αύξηση 31,22%)

  • τα κέρδη μετά από φόρους διαμορφώθηκαν σε 9,7 εκατ. ευρώ, έναντι των 5,49 εκατ. ευρώ (+ 76,58%).

 Κοινώς δηλαδή μία εταιρεία, η οποία δεν αύξησε τον τζίρο της, αύξησε τα μικτά κέρδη της κατά 6,64%, τα προ φόρων κέρδη της κατά 31,22%, ενώ τα κέρδη της αφού πλήρωσε και τους φόρους κατά 76,58%.

 Οι πιθανές ερμηνείες εδώ είναι τρεις:

  1. ο Τσακαλώτος μείωσε ειδικά τη φορολογία της ΕΥΑΘ για να έχουν κίνητρο οι Γάλλοι να την αγοράσουν

  2. Η διοίκηση της ΕΥΑΘ έχει μόνη αυτή βρει τις θετικές για το επιχειρείν τρύπες στο φορολογικό σύστημα και τις εκμεταλλεύεται

  3. Ο Τσίπρας λέει ψέμματα και οι μειώσεις φόρων είναι μία πραγματικότητα πολύ πριν το 2019

 Το ενδεχόμενο να έχουμε νέο παράδειγμα Greek Statistics προφανώς πρέπει να αποκλειστεί σε μία εισηγμένη εταιρεία διότι επέχει άλλες ευθύνες.

 Σε κάθε περίπτωση, πάντως, αν αποκάλυπταν πώς κατάφεραν να πληρώσουν 76,6% λιγότερους φόρους, ας το πουν και στις άλλες επιχειρήσεις. Θα πίνουν νερό στο όνομα τους!