«Ο πόλεμος βασίζεται στην εξαπάτηση» - Free Sunday
«Ο πόλεμος βασίζεται στην εξαπάτηση»

«Ο πόλεμος βασίζεται στην εξαπάτηση»

«Να εμφανίζεσαι εκεί που δεν σε περιμένει ο εχθρός». Αυτή ήταν η κατευθυντήρια αρχή που έδωσε πριν από 2.500 χρόνια ο Κινέζος στρατηγός, στρατηγικός σχεδιαστής και φιλόσοφος του 6ου π.Χ. αιώνα, Σουν Τζου, ο οποίος θεωρείται ως ο συγγραφέας, που έγραψε την “Τέχνη του Πολέμου”, ένα έργο που επηρέασε τη στρατιωτική στρατηγική, αλλά και τη δυτική και ανατολική φιλοσοφία.

Μπορεί ο Σουν να επηρέασε τη στρατηγική σκέψη, αλλά στην Ελλάδα η σκέψη του είναι εξαιρετικά ρηχή και προδήλως αναποτελεσματική.

Διότι αυτή δεν ήταν η πρώτη αλλά η τρίτη επίθεση με πραγματικά πυρά στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ και μία από τις αναρίθμητες που έχουν γίνει κατά των γραφείων του κόμματος και της αστυνομικής δύναμης που τα φρουρεί τα τελευταία χρόνια.

Δεν υπήρξε ποτέ αντίδραση στις επιθέσεις, κάθε μία από τις οποίες είναι σαν σκηνές από ταινία προσεχώς. Διότι επαναλαμβάνονται πεισματικά και ανιαρά πλέον.

Δυόμισι χιλιάδες χρόνια μετά, στην Ελλάδα η στρατηγική σκέψη του Σουν Τζου αποδεικνύεται λίγη.

Εκτός κι αν αυτό που βιώνει η Αθήνα δεν είναι παρά η εξαπάτηση. Εκτός κι αν ο στόχος των επιθέσεων δεν είναι παρά να διασφαλιστεί ότι μία διμοιρία των ΜΑΤ επί 24 ώρες δεν θα κάνει τίποτε άλλο.

Μια διμοιρία των ΜΑΤ στον ένα στόχο, μία στον άλλον, 2-3 στο Μαξίμου, πόση δύναμη να μείνει μάχιμη για αστυνόμευση;