Γιατί ήλθαν οι Σαουδάραβες να αγοράσουν από την Ελλάδα; - Free Sunday
Γιατί ήλθαν οι Σαουδάραβες να αγοράσουν από την Ελλάδα;
Θραύσματα βόμβας που χρησιμοποιήθηκε στην Υεμένη από τη Σαουδαραβική Αεροπορία

Γιατί ήλθαν οι Σαουδάραβες να αγοράσουν από την Ελλάδα;

Η ερμηνεία ότι η Σαουδική Αραβία ενδιαφέρθηκε να αγοράσει σφαίρες από την Ελλάδα, που επρόκειτο να λήξουν είναι συγκινητική, αλλά δεν απαντά στο ερώτημα, γιατί οι Σαουδάραβες, που δεν έχουν πόλεμο στην ξηρά, ήθελαν φυσίγγια που θα έληγαν.

Ήθελαν φυσίγγια γιατί μόνο φυσίγγια μπορούσαν να αγοράσουν.

Διότι, όπως μας πληροφόρησε χθες η Διεθνής Αμνηστία “στο πλαίσιο της Συνθήκης για το Εμπόριο Όπλων, οι μεταφορές όπλων δεν πρέπει να επιτραπούν στον συνασπισμό της Σαουδικής Αραβίας για χρήση στην Υεμένη, από τη στιγμή που εξακολουθεί να είναι γνωστό από άμεσα διαθέσιμες και αξιόπιστες πληροφορίες ότι τα όπλα θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για τη διάπραξη ή τη διευκόλυνση σοβαρών παραβιάσεων του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου”.

Κοινώς, δηλαδή, η Ελλάδα θα έπρεπε να αρνηθεί να πουλήσει πυρομαχικά, αν υπήρχε το ενδεχόμενο αυτά να χρησιμοποιηθούν στην Υεμένη.

Όμως, στην Υεμένη, οι Σαουδαραβικός Στρατός δεν κάνει χερσαίες επιχειρήσεις. Άρα φυσίγγια μπορούσε να αγοράσει.

Δεν μπορούσε να αγοράσει αεροπορικές βόμβες τύπου MK-82, τις οποίες χρησιμοποιεί, στους βομβαρδισμούς της Υεμένης. Και για αυτές πλήρωνε καλά, διότι οι Αμερικανοί κατασκευαστές τους, η Raytheon, δεν μπορούσε να πουλήσει για τους λόγους που αναφέρει η Διεθνής Αμνηστία. Tο έγγραφο που παρουσίασε ο κ.Καμμένος αναφέρεται σε πώληση 4.000 αεροπορικών βομβών Mk-82 κι όχι βλημάτων πυροβολικού 105 χιλιοστών.

Μήπως κάποιοι συνέστησαν στους Σαουδάραβες να απευθυνθούν στην Ελλάδα, γιατί είναι η μόνη χώρα που μπορούσε να εξάγει βόμβες λέγοντας ότι πουλάει σφαίρες; 'Εχει συμβεί και όταν οι Αμερικανοί επί Ρήγκαν είχαν βρει τρόπους να πουλάνε παράνομα όπλα στο Ιράν, στο οποίο είχαν επιβάλλει εμπάργκο.

Διότι ο καυγάς από τον οποίο ξεκίνησε η υπόθεση έγινε όταν ο ταξίαρχος συνέστησε μεταφορικές εταιρίες.

Κατά μία διαβολική σύμπτωση η Raytheon, στις 20 Νοεμβρίου υπέγραψε με τη Γενική Διεύθυνση Εξοπλισμών μία σύμβαση αντισταθμιστικών οφελών, που χρωστούσε στην Ελλάδα από το 1999 που στο Υπουργείο ήταν ο Άκης.