Σουλτάνος μόνος ψάχνει κάποιον να του μιλάει στη Δύση... - Free Sunday
Σουλτάνος μόνος ψάχνει κάποιον να του μιλάει στη Δύση...

Σουλτάνος μόνος ψάχνει κάποιον να του μιλάει στη Δύση...

 

Ήταν πολύ ενδιαφέρουσα η συνέντευξη του προέδρου της Τουρκίας στον κ. Παπαχελά, χθες, στον SKAI.

Ο κ. Ερντογάν ανυπόκριτα ξεδίπλωσε όλη την ατζέντα της επίσκεψής του στην Αθήνα, αναφερόμενος, μεταξύ άλλων, σε μία νέα Λωζάνη και σε έκδοση των πραξικοπηματιών.

Το θέμα είναι τι από αυτήν την ατζέντα μπορεί να συζητήσει η κυβέρνηση Τσίπρα αυτή τη στιγμή. Όχι να αποφασίσει, διότι αυτό είναι θεσμικά αδύνατο. Απλά να συζητήσει.

Η πρώτη εντύπωση είναι πως... τίποτε. Όπως προκύπτει  και απο την ενόχληση του Μαξίμου με τρεις ώρες καθυστέρηση, άργα χθες το βράδυ, μάλλον δεν είχαν συζητήσει την ατζέντα.

Άλλωστε πως και γιατί να συζητήσει τη στιγμή που οι δημοσκοπήσεις δεν δείχνουν ούτε ότι η κυβέρνηση Τσίπρα έχει το περιθώριο για πολιτικά ρίσκα υψηλού κινδύνου, ούτε ότι η ελληνική κοινωνία έχει μετακινηθεί από την παραδοσιακή καχυποψία απέναντι στην Τουρκία, ενώ ο ίδιος ο Τούρκος πρόεδρος δεν έχει πολλούς συνομιλητές, ούτε στην Ευρώπη, ούτε στις ΗΠΑ, ούτε στην περιοχή. Για την ακρίβεια μόνο με τη Ρωσία και το Ιράν μιλά τον τελευταίο καιρό.

Αυτοί είναι και οι μόνοι που μπορεί να ενδιαφέρονται ο Τούρκος γείτονας τους να μιλάει και με άλλους.

Στη θέση τους κάποιος μέχρι και να μεσολαβήσει θα μπορούσε για να μην είναι τόσο απομονωμένος ο εταίρος τους στην προσπάθεια για μία νέα ισορροπία στη Μέση Ανατολή.
Αν μπορούσε να έχει επιρροή στην Αθήνα. Διότι, όπως λέγεται τον τελευταίο καιρό, η Μόσχα δεν θέλει να μιλάει στην Αθήνα...

Είναι η δεύτερη ανεξήγητη επίσκεψη στην Αθήνα μετά από εκείνην του Ομπάμα πριν από 13 μήνες. Και οι δύο επι πρωθυπουργίας Τσίπρα.