O Κοντονής προστατεύει τις «συλλογικότητες», όχι τους συμβολαιογράφους - Free Sunday
O Κοντονής προστατεύει τις «συλλογικότητες», όχι τους συμβολαιογράφους
Από το πέρασμα των κουκουλοφόρων απο το Πανεπιστήμιο Μακεδονία

O Κοντονής προστατεύει τις «συλλογικότητες», όχι τους συμβολαιογράφους

 

 

«Δεν μπορούμε να έχουμε 2 μέτρα και δύο σταθμά για συμβολαιογράφους. Δηλαδή να ισχύει το αυτεπάγγελτο για όσους κάνουν φυσικούς πλειστηριασμούς και να μην ισχύει και να μένουν απροστάτευτοι όσοι κάνουν ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς».

Έτσι έλεγε χθες το πρωί στη Bουλή ο Υπουργός Δικαιοσύνης, Σταύρος Κοντονής, εξηγώντας την τροπολογία που κατέθεσε, με την οποία προβλέπονται ποινές της τάξεως των έξι μηνών για όσους παρακωλύουν τους πλειστηριασμούς.

Πρακτικώς ο κ.Κοντονής δεν καθησύχαζε τους συμβολαιογράφους, τις “συλλογικότητες” διαβεβαίωνε ότι πρόκειται για μία ρύθμιση, η οποία δεν προβλέπεται να εφαρμοστεί.

Διότι, αν ο Υπουργός έχει δίκαιο ότι η ρύθμιση ίσχυε ήδη για τους φυσικούς πλειστηριασμούς, γιατί μέχρι στιγμής δεν υπάρχει ούτε μία σύλληψη, ενώ οι πλειστηριασμοί στα Ειρηνοδικεία παρακωλύονται διαρκώς; Όχι πως είναι πολύ αποτρεπτική μία ποινή έξι μηνών που θα επιβληθεί με αναστολή -κι αυτό εφόσον πάει η υπόθεση στο ακροατήριο- αλλά προφανώς διότι η αστυνομία έχει κατεύθυνση να μην κάνει συλλήψεις.

Πρακτικά, αν η προστασία για όσους κάνουν ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς είναι ίδια με αυτήν για αυτούς που κάνουν τους φυσικούς, δεν υπάρχει καμία προστασία. Γιατί είναι η κυβέρνηση που δεν θέλει να γίνονται πλειστηριασμοί.

Βεβαίως μετά ο Υπουργός απέσυρε τη ρύθμιση για το αυτεπάγγελτο, άρα διέψευσε τον εαυτό του: Δεν ισχύει για όσους κάνουν ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς, ό,τι ισχύει για όσους κάνουν φυσικούς. Για να προστατευθεί αυτός που κάνει τον ηλεκτρονικό πλειστηριασμό, πρέπει να μηνύσει αυτόν που τον βρίζει και τον προπηλακίζει. Μέχρι να τον μηνύσει, ο υβριστής είναι προστατευμένος.

Και είναι απόλυτα κατανοητό πώς αισθάνονται οι συμβολαιογράφοι. Όπως χθες οι δημοσιογράφοι στη Θεσσαλονίκη, όπως εδώ και καιρό όλοι όσοι εργάζονται στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας.

Δυστυχώς για την κυβέρνηση πολύ σύντομα θα υποχρεωθεί -και με όρους διόλου κολακευτικούς για την πολιτική της αξιοπρέπεια- να προστατεύσει τους πλειστηριασμούς. Μέχρι τότε οι συλλογικότητες είναι καλό άλλοθι. Αλλά ας μην ξεχνούν τι έπαθαν εκείνοι που δεν πλήρωναν διόδια...