Η αλήθεια του Αλέξη και του Ζόραν - Free Sunday
Η αλήθεια του Αλέξη και του Ζόραν

Η αλήθεια του Αλέξη και του Ζόραν

 

 

“Να πεις την αλήθεια, όπως την είπα κι εγώ”, συμβούλευσε τον “νέο” στη δουλειά Ζόραν Ζάεφ, ο ...παλιός Αλέξης Τσίπρας.

Το πρόβλημα δεν είναι ότι ο Τσίπρας δεν είπε την αλήθεια στο λαό. Άλλωστε και ο ίδιος έχει πει για την κυβέρνησή του ότι “μπορεί να είναι ψεύτες, αλλά δεν είναι κλέφτες”.

Το πρόβλημα είναι ότι αυτό το ξέρει ο Ζάεφ. Θα ήταν αδιανόητο οι υπηρεσίες του -διπλωματικές και άλλες- να μην τον έχουν ενημερώσει τι γίνεται στην Ελλάδα.

Όταν λοιπόν τα ελληνικά μέσα ενημέρωσης κάνουν αναλύσεις για το κατά πόσο μπορεί ο Ζάεφ να περάσει τις αλλαγές στο Σύνταγμα, άλλο τόσο τα μέσα ενημέρωσης στη γείτονα αναλύουν κατά πόσο μπορεί ο Τσίπρας να περάσει την σύνθετη ονομασία από τη Βουλή.

Το κοινό σημείο ανάμεσα στον Τσίπρα και τον Ζάεφ δεν είναι ότι είναι “προοδευτικοί πολιτικοί”, όπως είπε προχθές ο πρωθυπουργός, είναι ότι η διεθνής κοινότητα επιφυλάσσει καλά λόγια για τη μετριοπάθεια τους. Ο Νταϊσελμπλουμ έλεγε ότι με τον Τσίπρα τα πράγματα έγιναν πιο εύκολα, ο Ζάεφ χρωστάει την ανάδειξή του στο αξίωμα στην πίεση που άσκησαν οι ΗΠΑ και η Ευρώπη στο σύστημα εξουσίας Γκρουέφσκι να απομακρυνθεί από την εξουσία.

Κι επειδή αυτήν την αλήθεια την ξέρουν κι ο ένας για τον άλλο και οι πολίτες των χωρών τους και για τους δύο, ας αφήσουν τις μεγαλοστομίες. Διότι μπροστά τους είναι οι λαοί τους, τους οποίους πρέπει να πείσουν ότι ο δρόμος που προτείνουν θα είναι επωφελής για αυτούς. Αυτούς, δηλαδή τους λαούς, όχι αυτούς που προτείνουν τον δρόμο.