Τα κράτη δεν έχουν δίκαια, έχουν συμφέροντα - Free Sunday
Τα κράτη δεν έχουν δίκαια, έχουν συμφέροντα

Τα κράτη δεν έχουν δίκαια, έχουν συμφέροντα

 

Τα κράτη δεν έχουν δίκαια, έχουν συμφέροντα, είπε κάποτε ο Ελευθέριος Βενιζέλος.

Η υπόθεση του ονόματος της πΓΔΜ μπορεί για πολλούς στην Ελλάδα να είναι άσκηση δικαίου, όμως, για πολλούς άλλους εκτός Ελλάδος, είναι άσκηση συμφερόντων.

Οι ΗΠΑ -και η Δύση γενικότερα- θεωρούν ότι τα συμφέροντά τους θα ενισχυθούν, αν η πΓΔΜ ενταχθεί στο ΝΑΤΟ. Η ένταξη από το 2008 “σκοντάφτει” στο ελληνικό αίτημα να λυθεί η διαφορά περί το όνομα, πριν την ένταξη. Έτσι ανέλαβαν πρωτοβουλία να φέρουν κοντά τις δύο χώρες και θα βοηθήσουν όποιον συνεισφέρει σε αυτήν την κατεύθυνση.

Η Ρωσία θεωρεί ότι τα συμφέροντά της θα θίγονται από την ένταξη και θα βοηθήσει όποιον συνεισφέρει στην απομάκρυνση από αυτήν την προοπτική. Ακόμη και αν μοχλός σε αυτό είναι η μη αναγνώριση με το όνομα “Μακεδονία” και άσχετα αν οι Ρώσοι με αυτό το όνομα έχουν αναγνωρίσει αυτήν την χώρα.

Εξ αντικειμένου στην ελληνική κυβέρνηση οι απόψεις του ενός εταίρου συμπίπτουν με τις απόψεις των ΗΠΑ, οι απόψεις του άλλου με τις απόψεις της Ρωσίας. Καμία ισχυρή χώρα δεν διευκολύνει μία άλλη, αν δεν έχει απολύτως εξασφαλισμένη την κοινή πορεία.

Αυτό κάνει την επιλογή Τσίπρα απέναντι στην ένταξη της πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, όχι δύσκολη, αλλά επώδυνη.

  • Αν πει ναι, κερδίζει ΗΠΑ και Δύση, άρα και στήριξη στην έξοδο από τα μνημόνια, αλλά χάνει τον Καμμένο, άρα η κυβέρνηση του τίθεται εν αμφιβόλω.
  • Αν πει όχι, κερδίζει τον Καμμένο, αλλά χάνει ΗΠΑ και Δύση, άρα και στήριξη για την έξοδο από τα μνημόνια άρα η κυβέρνηση του τίθεται και πάλι εν αμφιβόλω.
  • Αν πείσει τον Καμμένο να πει ναι, κερδίζει ΗΠΑ και Δύση, αλλά χάνει τον Καμμένο, που θα ξεμείνει από οπαδούς και διεθνή στήριξη, άρα η κυβέρνηση του τίθεται εν αμφιβόλω.

Αν τα καταφέρει και να επωφεληθεί ο ίδιος από το “ναι” στην ένταξη και να μην θιγεί ο Καμμένος από το “ναι”, θα είναι ο ζογκλέρ της πολιτικής.

Δεν έχει δείξει να μπορεί, αλλά θα είναι και η μόνη περίπτωση να αποφύγει τις «σκοπιανές κάλπες», το ενδεχόμενο των οποίων δεν απέκλεισε, όπως μάθαμε από τον πρόεδρο της Ενωσης Κεντρώων, Βασίλη Λεβέντη.