Η αμερικανική επιφυλακτικότητα απέναντι στον Πάνο Καμμένο - Free Sunday
Η αμερικανική επιφυλακτικότητα απέναντι στον Πάνο Καμμένο
Ο κ.Καμμένος με τον George Papadopoulos στον Πειραιά τον Δεκέμβριο 2016

Η αμερικανική επιφυλακτικότητα απέναντι στον Πάνο Καμμένο

“Όσο έχετε αυτά τα φονικά περίπλοκα στρατιωτικά συστήματα, που λειτουργούν σε κοντινή απόσταση το ένα από το άλλο, υπάρχει πάντα φοβερός κίνδυνος ατυχήματος, το οποίο φυσικά θα προκαλέσει μεγάλες επιπλοκές στη σχέση σας”, είπε χθες ο Αμερικανός πρέσβης στη συνέντευξή του στον ΣΚΑΙ.

Ακούγεται σαν διαπίστωση, αλλά ουσιαστικά είναι μία σοβαρή προτροπή, γιατί η ερώτηση αφορούσε το προχθεσινό επεισόδιο στα Ίμια. Μία προτροπή -προς την κυβέρνηση γενικότερα και τον Υπουργό Άμυνας ειδικότερα- να απομακρυνθούν τα ελληνικά από τα τουρκικά όπλα.

Είναι η δεύτερη φορά, σε δύο μήνες, που μία διαπίστωση του κ. Πάιατ αφορά τον κ. Καμμένο. Η πρώτη ήταν για την αδιαφάνεια των πηγών χρηματοδότησης της κοινοπραξίας, που αγόρασε το λιμάνι της Θεσσαλονίκης, κυρίαρχος στην οποία δείχνει να είναι ο κ. Ιβάν Σαββίδης, επίσης του κύκλου επιρροής του κ. Καμμένου.

Ο κ. Σαββίδης συμμετείχε στο συλλαλητήριο με αίτημα να μην έχει η πΓΔΜ το δικαίωμα να χρησιμοποιεί τον όρο “Μακεδονία” στο όνομά της. Ουσιαστικά η ουδετερότητά του απέναντι στον πιο σημαντικό πελάτη του λιμανιού έχει τεθεί σε αμφισβήτηση. Μπορεί να οδηγήσει τη γειτονική χώρα σε οικονομικό στραγγαλισμό από τη στιγμή που είναι μία περίκλειστη χώρα και η κύρια πρόσβαση, που μπορεί να της διασφαλίζεται στη θάλασσα, είναι μέσω Θεσσαλονίκης.

Στα Σκόπια γνωρίζουν ότι το λιμάνι της Θεσσαλονίκης μπορεί να αποτελέσει το ισχυρότερο μέσο πίεσης απέναντί τους. Άλλωστε, το λιμάνι της Θεσσαλονίκης χρησιμοποίησε ο Ανδρέας Παπανδρέου για το εμπάργκο του 1994.

Την κατάσταση έχει περιπλέξει το ότι η εγγυητική επιστολή, την οποία κατέθεσε η κοινοπραξία που αγόρασε την πλειοψηφία των μετοχών του ΟΛΘ, έχει εκδοθεί από μία τράπεζα, οι ιδιοκτήτες της οποίας είναι στην λίστα Πούτιν --τον κατάλογο των πολιτικών και οικονομικών συνεργατών του Ρώσου προέδρου, που εξέδωσε το Αμερικανικό Υπουργείο Οικονομικών και στους οποίους μπορεί να επιβληθούν κυρώσεις.

Η επιφυλακτικότητα των αμερικανικών υπηρεσιών απέναντι στον κ. Καμμένο δεν είναι τωρινό φαινόμενο. Άλλωστε είχε προκαλέσει το ενδιαφέρον τους όταν συνέστηνε τον κ. Τζορτζ Παπαντόπουλος ως το δεξί χέρι του προέδρου Τραμπ, μέσω του οποίου έλεγε ότι είχε αποκτήσει σοβαρή επιρροή στον Λευκό Οίκο.

Πρόκειται περί του ιδίου Παπαντόπουλος, που διώκεται επειδή έχει ομολογήσει ότι είπε ψέμματα στο FBI για την έρευνα, που αφορά τη ρωσική ανάμειξη στις αμερικανικές εκλογές.

Ο κ. Τσίπρας γνωρίζει ότι σε τέτοια σταυροδρόμια η επιλογή του δρόμου είναι και επώδυνη και υποχρεωτική.